Oud gebouw Apeldoorn

De geschiedenis van Groot Schuylenburg

Groot Schuylenburg ligt in Het Apeldoornsche Bosch. Dit was een Joodse psychiatrische inrichting die in 1909 werd geopend.

In die tijd werd er een verschil gemaakt in klassen. Je had patiënten in een 1e, 2e of 3e klasse. Je werd ingedeeld op basis van de hoeveelheid geld die je familie had. De klassen liepen uiteen van slaapzaal met gestichtskledij tot twee eigen kamers mét privé-verpleging en salon met biljart. In 1938 kwam het Paedagogium Achisomog erbij op het terrein van Het Apeldoornsche Bosch.

Achisomog betekent: ‘mijn broeder tot steun’. Paedagogium Achisomog ving Joodse kinderen met opvoedingsmoeilijkheden en zwakzinnige kinderen op. Het Apeldoornsche Bosch en het Achisomog gingen uit van de Vereniging Centraal Israëlitisch Krankzinnigengesticht (CIK). Deze vereniging wilde Joodse geesteszieken laten verzorgen in een Joodse omgeving.

De Tweede Wereldoorlog

21 januari 1943

Het Apeldoornsche Bosch leek een veilige plek voor de kinderen. Echter, de nacht van 21 op 22 januari 1943 is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Het Apeldoornsche Bosch. Die nacht werd het gehele terrein ontruimd door nazi’s. De patiënten en een groot deel van het verplegend personeel werden weggevoerd naar Auschwitz. Alle patiënten werden bij aankomst direct gedood. Het personeel ging naar Westerbork en werd vanuit daar gedeporteerd. Slecht een aantal van hen heeft het overleefd.

Na de oorlog

Het terrein van Het Apeldoornsche Bosch was na de oorlog veel te groot voor de nog overgebleven Joodse bevolking. Daarom werd het terrein via de overheid verkocht aan wat nu ’s Heeren Loo is. In 1952 opende ’s Heeren Loo hier Groot Schuylenburg, een christelijk centrum voor mensen met een verstandelijke beperking. In 1966 werden de gebouwen en cliënten van Achisomog overgenomen. Daarmee is Groot Schuylenburg geworden tot wat het nu is.

Audiotour

De geschiedenis van Groot Schuylenburg kun je beleven met een speciale audiotour over het park. Verschillende stemmen nemen je mee langs historische paviljoens, het ontspanningsgebouw en het Paedagogium Achisomog en vertellen zo het verhaal van Het Apeldoornsche Bosch. Deze audiotour is te beluisteren via de smartphone en voert langs de informatiepanelen die enkele jaren geleden op het terrein geplaatst zijn. De audiotour is te downloaden op dit webadres: www.ab75.nl. Om de tour goed te ervaren, wordt het gebruik van ‘oortjes’ aangeraden.


[ZM1]toevoegen aan onderaan deze pagina

Contact

Kunnen we je helpen?

Wil je meer weten over woonzorgpark Groot Schuylenburg. Of heb je een vraag? We helpen je graag op weg. Je kunt ons op verschillende manieren bereiken. Per telefoon, e-mail of via social media. Net wat jij prettig vindt. Van maandag tot en met vrijdag zitten wij klaar om jouw vragen te beantwoorden. Van 08.30 uur in de morgen tot 17.30 uur in de avond.

Routebeschrijving naar Groot Schuylenburg

Neem contact op