“Ik lach iedere dag op mijn werk en dat geeft mij energie”

Alizamar werkt als persoonlijk begeleider bij dagbesteding Het Kompas, is 37 jaar en zou volgens haar collega's met haar humor en gekke stemmetjes zo in een televisieshow op kunnen treden. Ze vindt haar werk bij het Kompas het leukste wat er is. De cliënten zijn leuk, gezellig en hebben allemaal hun eigen kwaliteiten. Ze begeleidt de groep mannen en vrouwen op haar manier, met humor en geduld. 

Hoe ben in de gehandicaptenzorg terecht gekomen?

Alizamar: “Na een opleiding Toerisme heb ik stage gelopen op Aruba en ben ik daar vervolgens aan het werk gegaan. Ik heb verschillende banen gehad. Toen ik terugkwam in Nederland heb ik een tijdje in de thuiszorg gewerkt en wist toen al snel dat ik verder wilde in de zorg. Ik ben altijd heel behulpzaam en vind het fijn om mensen te helpen, dat geeft me voldoening. In 2017 zag ik een vacature bij 's Heeren Loo Het Westerhonk die mij erg aansprak. Ik ben toen begonnen als flexer, onder andere bij Het Kompas, en gestart met de opleiding PBGZ4 om persoonlijk begeleider (PB-er) te worden. Toen ik afgelopen februari mijn diploma haalde ben ik gelijk als PB-er bij Het Kompas aan de slag gegaan.”

Hoe is het om met de cliënten bij Het Kompas te werken?

Alizamar: “Ze zijn echt leuk en allemaal verschillend van elkaar. De jongste is 19 en de oudste is 65 en ze kunnen allemaal goed met elkaar opschieten, dat is fijn. De meeste hebben een licht verstandelijke beperking en allemaal hun eigen kwaliteiten. Ze kunnen veel dingen zelfstandig en waar nodig helpen wij hen.”

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Alizamar: “Ik start de dag met het doorlezen van de rapportages van de vorige dag. Om 9 uur druppelen de cliënten dan binnen. De meesten weten wat ze moeten doen en pakken dan het materiaal waarmee ze aan de slag gaan. Ze doen allerlei klussen voor bijvoorbeeld tuinders in het Westland, zoals stekers aan plantenkaartjes bevestigen, stickers plakken op bloemenkaartjes, dopjes op plastic buisjes doen, koppelstrips voorzien van een schroefje, spiegeltjes aan stormklemmen bevestigen en inpakwerk. Soms halen we ook werk op met de bus of brengen het weg naar Het Westerhonk voor andere dagbestedingen. We hebben twee keer per dag koffiepauze en een half uur lunchpauze. Op woensdag en vrijdag is er ook tijd voor ontspanning en stoppen we eerder met werken voor een potje darten, sjoelen of lekker knutselen.”

Hoe heb jij het afgelopen coronajaar ervaren?

Alizamar: “In het begin nogal onrustig. Het Kompas sloot en ik ging op een woning werken. Dat vond ik in het begin wennen, maar uiteindelijk erg leuk. Het was privé wel even lastig. Ik heb drie kinderen en mijn jongste dochtertje is twee en kon niet naar de opvang of oppas en mijn vriend is docent. Dus het was af en toe passen en meten wie er voor onze dochter was en wie kon werken. Alles is veranderd en er lijkt geen eind aan te komen. Ik mis hoe het vroeger was. Dat we gezellig met z'n allen konden lunchen in de kantine op Het Kompas of samen met de cliënten naar een pretpark gingen. Nu doen we vooral coronaproof activiteiten, zoals bingo. We hebben het met elkaar goed opgepakt.”

Wat zijn jouw drijfveren en wat doet dit werk met jou persoonlijk?

Alizamar: “Als je vier jaar geleden aan mij vroeg: “Wat wil je later worden?” Dan wist ik dat ik in de gehandicaptenzorg wilde werken. Dat ik mensen wilde helpen om hun doel te behalen. Als is het maar iets kleins als voor het eerst en kop koffie inschenken. Ik zou niets anders meer willen. De cliënten zijn zo gezellig en enthousiast, daar word ik blij van. Laatst kwam een cliënt vol trots vertellen dat hij zich de hele dag aan de afspraken had gehouden, dat is zo gaaf! Dan zeg ik ook: “Goed zo kerel, je bent geweldig. ” Ik lacht iedere dag op mijn werk en dat geeft mij energie. Ik heb hier ook heel veel geleerd. Door dit werk zie ik dat iedereen zijn eigen kwaliteiten heeft en respect verdiend, ongeacht wat hun niveau is. Je hoeft niet allemaal meester in de rechten te zijn.”

Wat heb je nodig als begeleider bij Het Kompas?

Alizamar: “Humor is heel belangrijk. We zijn een gezellig team en houden van lachen. Verder moet je spontaan zijn, veel geduld hebben en creatief problemen op kunnen lossen. Soms moet je snel schakelen. Ik probeer altijd met een grapje de cliënt rustig te laten worden als ik zie dat hij of zij gespannen of emotioneel is."

Wat vind je van 's Heeren Loo als werkgever?

Alizamar: “Ik ben dankbaar dat ik zoveel kansen heb gekregen, zoals de mogelijkheid om een zorgopleiding te volgen en mijn diploma te halen. Daarnaast is 's Heeren Loo heel attent door af en toe bedankjes te sturen, zoals een kaart of chocola. Het zijn kleine dingen waardoor je voelt dat je gewaardeerd wordt.”