"Geef vertrouwen en je krijgt het terug"

Asief, een rustige jongen van 20 jaar met een positieve instelling en passie voor zijn werk. Hij is begonnen als stagiair bij Het Westerhonk en nu in dienst als persoonlijk begeleider. Tijdens zijn opleiding MMZ (Medewerker Maatschappelijke Zorg) niveau 4 ging hij twee dagen naar school en liep hij drie dagen stage op Het Westerhonk. Hij is begonnen bij licht verstandelijk beperkte jongens en meiden en werkte daarna in een woning met bewoners met moeilijk verstaanbaar gedrag. Nu werkt Asief met cliënten die zijn vastgelopen in hun dagelijkse leven en intensieve begeleiding nodig hebben. Een mooie uitdaging waarin hij zijn ervaringen van de afgelopen jaren goed kan gebruiken. 

Asief vertelt hoe het is om met mensen met een verstandelijke beperking te werken en hoe hij daardoor gegroeid is als persoon. 

Kun je iets vertellen over je eerste tijd als begeleider op Het Westerhonk?

Asief: “Ik ben begonnen als begeleider van cliënten met een lichte verstandelijke beperking. Ik vond dit heel leuk, maar zocht op een gegeven moment toch wat meer uitdaging. Mijn studieloopbaan begeleider vanuit ’s Heeren Loo gaf toen aan dat er een stageplek vrij kwam op een woning van MVG. In eerste instantie dacht ik dat dit nog te hoog gegrepen was. Maar ik ben het toch gaan proberen en heb een grote stap buiten mijn comfort zone gezet. Het was heel erg wennen, maar ik had een goede klik met de cliënten. Ik heb gewacht tot ze mij benaderden en dat werkt goed. Eerst werd er over koetjes en kalfjes gekletst, maar later werden de gesprekken serieuzer. Ook het contact met de collega’s daar was heel er goed. Ik kreeg voldoende hulp en begeleiding, maar ook veel verantwoordelijkheid. Dit ging heel goed. Ik vond het geweldig, de knop was om bij mij, ik wist het zeker: hier wil ik begeleider zijn!”

Wat doet dit werk met jou, als persoon?


Asief: “Er komen wel eens escalaties voor met cliënten, soms met verbale en fysieke agressie. Ze bekijken hoe veilig je voor hen bent, of je je afspraken nakomt en hen aan de afspraken houdt. Daar leer je mee omgaan, je herkent de signalen door verandering in het gedrag. Door dit bijtijds te benoemen en het gesprek aan te gaan, kun je iemand vaak weer tot rust brengen. Wat vooral heel belangrijk is, is duidelijkheid, structuur en afspraak is afspraak. Ik ben van nature heel lief en kalm, maar heb geleerd om consequent te zijn en grenzen aan te geven. Als persoon ben ik door dit werk heel erg gegroeid, niet alleen in werksituatie maar ook privé kan ik veel beter mijn grenzen aangeven.”

Hoe ziet een dag van een begeleider eruit?


Asief: “Ik begin met het lezen van de rapportages van de vorige dag(en) zodat ik weet wat er met de cliënten is gebeurd. Ik maak de cliënten wakker en ondersteun hen bij allerlei dagelijkse vaardigheden zodat zij zo zelfstandig mogelijk kunnen functioneren. Denk hierbij aan hun verzorging en persoonlijke hygiëne, dagprogramma structureren en huishoudelijke taken. We ontbijten gezamenlijk en dan ga ik mee naar hun werk. Elke cliënt volgt een nauwgezet programma voor een zinvolle dagbesteding op maat. De activiteiten zijn heel verschillend en begeleiders helpen de cliënt iets leren, doen of maken, voor henzelf, andere bewoners en de bezoekers op Het Westerhonk.

Als ik ’s avonds werk, verdelen we na de overdracht de taken. De cliënten kunnen ontladen van hun werk. Ik zorg ervoor dat ze de nabijheid voelen voor een veilig gevoel. Sommigen trekken zich terug in hun kamer, anderen zoeken het contact met de begeleiding juist op. Na het eten wandelen we altijd. Dan is er ruimte voor bijvoorbeeld een persoonlijk begeleidingsgesprek, en het opruimen en schoonmaken van hun kamer. Met het weerbericht en Goede Tijden, Slechte Tijden op tv, is het tijd om de cliënten een voor een naar bed te begeleiden. Iedereen heeft zijn eigen ritueel en sommigen willen eerder in bed liggen dan de ander. Elke dag verloopt in dezelfde volgorde, omdat die structuur nodig is. Dit voorkomt escalaties maar brengt ook duidelijk met zich mee.”

Wat zijn jouw drijfveren?

Asief: “Uitdaging. Het gedrag is niet altijd even gemakkelijk. Ik vind het mooi als ik een positieve verandering zie in het gedrag van een cliënt. Als jij ze nabijheid biedt, merk je dat ze je meer gaan vertrouwen en naar je toe trekken. Maar het kan ook voorkomen dat ze juist probleemgedrag gaan vertonen omdat het veilig is, maar toch heel eng. Als je hierop inspeelt, kun je opbouwen. Geef vertrouwen en je krijgt het terug. Dat vind ik mooi om te ervaren. Stap voor stap bouw je een band op met ze.”

Wat heb je nodig als begeleider?

Asief: “Humor en relativering. Het is belangrijk dat je op je werk kunt lachen, hoe heftig situaties ook kunnen zijn. Blijf positief en relativeer. Dit zorgt voor rust en begrip om een voorval te kunnen begrijpen. Het is ook belangrijk dat je stevig in je schoenen staat, maar dat leer je ook in de loop van de tijd. Wat ervaring in de gehandicaptenzorg is fijn. Stages zijn daarbij belangrijk, zodat je kunt ontdekken of dit werk en welke doelgroep bij je past.”

Wat vind je van ‘s Heeren Loo als werkgever? 

Asief: “’s Heeren Loo is een hele fijne werkgever, mijn eerste na mijn bijbaantje bij Albert Heijn. Ik werd goed ontvangen door collega’s en kan goed praten met mijn manager. Ze laat me zelf nadenken over situaties en luistert goed naar me. 

Bij Het Westerhonk heb ik veel kansen gekregen en deze heb ik ook benut. Zo heb ik tijdens mijn stage ook gewerkt als flexer op andere woningen, voor deze uren was ik in dienst. Heel leerzaam, hier heb ik veel ervaring door opgedaan. Na mijn stage heb ik de mogelijkheid gekregen om door te groeien als begeleider op een MVG groep. Nu ben ik in vaste dienst als persoonlijk begeleider in de intensieve begeleiding. Een mooie nieuwe uitdaging. Ik kan niet anders zeggen dan dat werken bij ’s Heeren Loo helemaal top is!”

Solliciteren? Bekijk de vacatures: www.sheerenloo.nl/vacatures.

Terug naar boven