“Het Westerhonk: mijn lust en leven”

Carla is positief ingesteld, heeft een opgeruimd karakter en denkt in uitdagingen. Ook in haar werk. Mooi werk dat ze al 40 jaar vol overgave en met veel plezier doet. Humor is haar kracht, ze lacht veel en probeert negatief gedrag om te buigen met grapjes. Ze gaat altijd met veel respect met de cliënten om. Carla: ”Je moet je bewust zijn dat je werkt met mensen met een beperking. Het is hun huis, ga daar met respect mee om en zorg dat ze een goed leven hebben. Vraag je altijd af hoe jij het zou vinden als er op een bepaalde manier met je omgegaan wordt. Dichtbij jezelf blijven, dat is belangrijk.” In het kader van haar jubileum vertelt ze graag en met veel passie over haar werk. 

40 jaar Het Westerhonk, vertel.

Carla: “Ik ben begonnen als stagiair en wist gelijk dat dit het was. Daarna ben ik in dienst gekomen op een woning met verschillende niveaus en veel gedragsproblematiek. Mijn moeder zei vaak: “wat doe je daar?” Maar ik wist: “Het Westerhonk is mijn lust en mijn leven”. Je had toen nog geen doelgroepen zoals nu, maar cliënten met ieder een eigen zorgvraag. Dat was best pittig. Ik heb met bijna alle doelgroepen, in verschillende functies gewerkt: ouderen, jongeren, cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag en met ernstig meervoudige beperkingen. Je was eigenlijk meer verpleegkundige dan begeleider. Je deed alles voor de cliënten. Ik vond toen al dat je ze meer moest uitdagen om meer zelf te doen, waar mogelijk. Dat doen we nu gelukkig wel. In die tijd kregen we ook meer contact met de ouders en gingen we al volgens de driehoek werken, wat we nu nog steeds doen. Het Westerhonk zit in mijn bloed. Ik heb mijn man hier ontmoet, ik woon hier, mijn kinderen zijn hier opgegroeid en werk hier al het grootste deel van mijn leven.”

Wat doe je nu? 

Carla: “Na een lastige periode vond er vorig jaar bij mij een ommekeer plaats. Ik ging anders in het leven staan. Ik ben een tijdje thuis geweest en gaan re-integreren. Ik ben flexer geworden, zodat ik mijn uren wat flexibeler in kon delen. Ik werk nu op dagbestedingen en woningen. Bijvoorbeeld bij Informatiepunt Receptie. Heerlijk en wat een lieve cliënten. Ik krijg zoveel knuffels, daar word ik helemaal warm van. De cliënten en collega’s, ook op de woningen, zijn zo belangrijk geweest tijdens mijn re-integratie proces. Zij hebben mij er echt door heen geholpen.”

Wat vind je leuk aan het werken als flexer? 

Carla: “De afwisseling. Bij Informatiepunt Receptie ben ik echt 1 op 1 met de cliënt bezig. Ik begeleid Leontien en haar collega’s in alle rust met hun werkzaamheden. Op een woning is er meer hectiek. Daar gebeurt veel. Je bent continu bezig om alles in goede banen te leiden, met alle dagelijkse dingen zoals het wakker worden, ontbijten en zorgen dat iedereen er verzorgd de deur uitgaat naar de dagbesteding. Soms ga je mee naar de dokter, doe je boodschappen of organiseer je een uitje. Kortom, het is allemaal heel leuk en op elke woning of dagbesteding weer anders.”

Wat zijn jouw drijfveren? 

Carla: “Dit werk maakt me blij. Het houdt me dicht bij mezelf. Ik ben een echt zorgtype en wil graag dat mensen met een verstandelijke beperking ook een fijn leven hebben en dat ze zich veilig bij me voelen. Dat ze weten dat ik er voor hen ben als ze ergens mee zitten en blij worden als ze me zien. Ik zie dat ze veel kunnen en geef daar complimenten voor en krijg daar vaak een glimlach voor terug. Dat geeft me een voldaan gevoel.”

Wat heb je nodig als flexer? 

Carla: “Je moet flexibel zijn, goed kunnen samenwerken en communiceren, zowel schriftelijk en mondeling. In uitdagingen kunnen denken en kunnen schakelen, omdat je met verschillende doelgroepen werkt. Je bewust zijn dat je met mensen met een beperking werkt. Je merkt in het eerste contact niet altijd hoe beperkt iemand is en kunt de neiging hebben iemand te overschatten. Daarnaast is kennis en een zorgopleiding belangrijk. Van onze kant vind ik dat we moeten zorgen dat nieuwe collega’s zich welkom voelen.” 

Wat vind je van ’s Heeren Loo als werkgever? 

Carla: “Fijn, anders zou ik hier geen 40 jaar werken. Ik kan hier zijn wie ik ben, heb me zelf kunnen ontplooien. Ik was altijd heel ambitieus en dat werd opgemerkt. Ik heb veel verschillende, leuke functies gehad. Er wordt goed voor je gezorgd, ik ervaar het als een warm bad hier.”