“Ik doe dit werk vanuit mijn hart”

De 19-jarige, vrolijke Chloë werkt met veel plezier als flexer bij 's Heeren Loo Het Westerhonk. Ze helpt de cliënten op haar manier, met een open blik en een snufje humor. Ze heeft pas de mbo3-opleiding Verzorgende IG/MZ richting gehandicaptenzorg afgerond. Chloë: “Ik ben altijd heel behulpzaam. Als ik op straat iemand zie die hulp nodig heeft stap ik er meteen op af. Ik vind het fijn om mensen te helpen. Tijdens mijn opleiding liep ik al stage bij Het Westerhonk. Ik was meteen verkocht: dit was wat ik wilde. Nu werk ik als flexer met cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag. Het geeft mij voldoening om de cliënten te helpen en ze daarnaast zoveel mogelijk zelfstandig laten doen. Daarnaast volg ik mbo4-opleiding voor persoonlijk begeleider. Ik wil graag bij Het Westerhonk doorgroeien naar deze functie.” 

Vertel eens over jouw werk als flexer en wat je er leuk aan vindt

Chloë: "Ik werk meestal op een vaste woning met cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag. Daarnaast werk ik wel eens op dagbesteding Het Jongerenhonk. Ik vind beide heel leuk. Ik maak graag grapjes met de cliënten. Als ik de cliënt niet goed ken, houd ik eerst altijd een beetje afstand en bekijk hoe ik hem of haar het beste kan benaderen. Daarna overleg ik dit met collega’s en ga de cliënt begeleiden. En ook als je de cliënt beter kent, is het altijd even aftasten hoe de stemming is. Als flexer kan ik mijn uren heel flexibel invullen. Ik werk zelf bijvoorbeeld vaak in het weekend, zodat ik doordeweeks meer tijd heb voor school en stage. Het is fijn dat ik dat zelf aan kan geven. En omdat ik op verschillende groepen werk en overal van kan proeven, kan ik uitzoeken wat ik het leukst vind.”

Hoe ziet jouw dag als begeleider eruit?

Chloë: “Je begint de dag met ontbijten, douchen en aankleden. Ik werk meestal in het weekend, dus dan gaan de cliënten niet naar dagbesteding. Vaak komt er familie op bezoek, dus dan zorg ik dat ze er extra netjes uitzien omdat ze dan gaan wandelen of een hapje eten. Met de cliënten die geen bezoek krijgen ga ik zelf wandelen, naar de speeltuin of naar Samen. Ik teken zelf graag, dus dat doe ik ook nog wel eens met ze. Als ik ’s avonds werk, kook ik voor de groep en voor sommige cliënten krijgen we eten van Eetgemak. Dat is speciaal voor mensen met slikproblemen of die moeite hebben met eten.”

Wat zijn jouw drijfveren en wat doet het werk met jou persoonlijk? 

Chloë: “Ik doe dit werk vanuit mijn hart. Ik help graag mensen, dat geeft me een waardevol gevoel. Aan het eind van de dag heb ik het gevoel dat ik iets goeds gedaan heb. Een glimlach van een cliënt doet me altijd goed.”

Hoe vind je het om te werken met mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag?

Chloë: “Heel erg leuk. Het zijn vrolijke mensen met humor, net als ik.   Als ik binnenkom en ik krijg een enthousiaste begroeting en een glimlach van oor tot oor, dan start mijn werkdag helemaal goed. Het is altijd even aftasten hoe de cliënt in zijn of haar vel zit en hoe de stemming is. Bij sommige cliënten kan de stemming wel eens omslaan, meestal voel je dat als begeleider wel aan en kun je proberen hem of haar te kalmeren. Dat lukt meestal wel, maar een enkele keer komt er wel eens wat agressie voor. Ik blijf dan rustig en waar nodig passen we fixatie toe. Dan nemen we de cliënt in een bepaalde houding om verwonding van de cliënt zelf of de begeleider te voorkomen.”

Wat heb je nodig voor dit werk? 

Chloë: “Geduld. Cliënten hebben vaak tijd nodig om te verwerken wat je tegen ze zegt, waardoor alles wat trager gaat. Je moet rustig kunnen blijven en stevig in je schoenen staan. Als een cliënt boos wordt, moet je niet in paniek raken, maar proberen de cliënt te kalmeren. Daarnaast is het belangrijk dat je vriendelijk en respectvol met ze omgaat. En ik kan alleen maar zeggen dat het mooi werk is en heel waardevol om bij te kunnen dragen aan een goed leven voor de cliënten.”

Wat vind je van ’s Heeren Loo als werkgever?

Chloë: “Ik vind het een goede werkgever. Ik krijg alle ruimte om op een nieuwe groep zelf aan te geven hoeveel dagen ik nodig heb om ingewerkt te worden. Daarnaast heb ik de mogelijkheid om door te groeien. Ik ben nu begeleider C, maar wil graag persoonlijk begeleider worden. En dan het liefst bij Het Westerhonk.”

Wil jij net als Chloë helpen op jouw manier? Ben jij geduldig, sta je stevig in je schoenen en beschik je over een flinke dosis humor? Heb jij een mbo-opleiding in de richting van de gezondheidszorg of welzijn? Dan zijn we op zoek naar jouw talent in de zorg.
Ga je met ons in gesprek? We horen graag van je!
Kijk op https://www.sheerenloo.nl/vacatures/flexmedewerker-830350 voor de vacature.