“Hier voel ik me op en top moeder”


De Westlandse Colinda, een voormalig taxichauffeuse, is energiek, spiritueel, trots en vindt cliënten met een ernstig meervoudige beperking (EMB), de leukste doelgroep om mee te werken. Ze werkt al 15 jaar als begeleider bij Het Westerhonk en zorgt met passie, structuur en een portie eerlijkheid voor “de jongens”. Door yoga, meditatie en opschrijven wat ze voelt is zij anders in het leven en in het werk gaan staan. Waar ze eerst een pittige tante was (volgens eigen zeggen), is ze nu liever, positiever en vriendelijker en kan beter omgaan met stress. Colinda: “Mijn hart maakt de hele dag sprongetjes.” En dat merk je ook aan de cliënten. Zij zijn blij met haar en Colinda gaat elke dag fluitend naar haar werk.

Wat heb je hiervoor gedaan?

Colinda: “Ik ben opgegroeid als tuindersdochter in ’s-Gravenzande en was vaak bij mijn vader in de tuin aan het werk. Ik ben een maand kraamverzorgster geweest, maar het was als snel duidelijk dat dat het niet was. Dus ging ik weer terug naar de tuin. Uiteindelijk werd ik taxichauffeur. Dat was een mooie tijd, ook omdat ik daar mijn man heb leren kennen. Toen er een vacature kwam bij Het Westerhonk vond ik dat een mooi moment om wat met mijn zorgopleiding te gaan doen en gooide het roer om.”

Hoe ziet jouw dag als begeleider eruit?

Colinda: “Als ik vroege dienst heb start ik met medicatie geven, de jongens wakker maken, douchen en ontbijten. Ik ben nogal van de puntjes op de i. Ik zorg meteen dat de slaapkamer opgeruimd is en dat iedereen er netjes uitziet. Er zal bij mij geen rits scheef zitten. Dat wil je zelf toch ook niet? Na het ontbijt komt de Wandelgroep en brengt de cliënten naar de dagbesteding. Dan zetten we medicatie neer voor de avondgroep, drinken we een bakkie en ga ik rapporteren. Met de avonddienst, maak ik de kamer gezellig voor het avondeten en het slapen gaan. Ze komen dan alle acht tegelijk binnen uit de dagbesteding. Hup, jassen uit, verschonen als het nodig is, medicatie geven en ieder doet dan vervolgens zijn eigen dingetjes. Na het eten wordt er gerelaxt en ga ik beginnen met de mondverzorging. Ik ben aandacht functionaris mondzorg en zorg ervoor dat iedereen een schoon gebit heeft. Als iedereen ’s avonds op bed ligt is het weer tijd voor de rapportage en om 11 uur worden we afgelost door de wakkere wacht.”

Gaan jullie ook wel eens dagjes uit?

Colinda: “Berkay is gek op de Efteling, daar gaan we dus ook elk jaar met een klein clubje naar toe! Dat vinden de cliënten geweldig! We gaan ook wel eens een paar dagen naar een Bio vakantieoord waar we dan een aantal dagen vakantie vieren met elkaar.”

Hoe is het om met deze doelgroep (EMB) te werken?

Colinda: “Ze zijn mooi, ze zijn leuk en het zijn ook mensen die recht hebben op leuke dagen en een fris en verzorgd uiterlijk. En daar wil ik graag aan bijdragen, daar voel ik me verantwoordelijk voor. Het is fantastisch om met deze groep te werken. We hebben een leuk team en de cliënten vullen elkaar goed aan. Hugo, de oudste van 61, trekt zich bijvoorbeeld heel erg op aan de anderen die veel jonger zijn, waardoor hij heel erg wakker en alert is. Dat is mooi om te zien.” 

Wat zijn jouw drijfveren?

Colinda: “Ik wil iets doen voor de mens. Ik wil dat iedereen hier een fijne dag heeft en zich veilig voelt, net als in mijn eigen gezin. Hier voel ik me op en top moeder. Wij zijn de stem van de cliënt. Het is belangrijk dat wij aanvoelen of het wel of niet goed gaat met hem of haar. Dat kunnen ze vaak niet zeggen. Het is onze plicht om ervoor te zorgen dat iedereen goed in zijn stoel en in zijn vel zit. Eigenlijk is het zo dat alles wat belangrijk voor ons is, ook voor hen geldt.”

Wat doet dit werk met jou als persoon?

Colinda: “Ik ben dankbaar. Dat ik het vertrouwen krijg om dit werk te doen van mijn collega’s, mijn manager en van de jongens.”