“Dit is mijn tweede gezin”

Wilma is enthousiast, vrolijk en werkt al vier jaar met heel veel plezier op Het Westerhonk. Op de woning waar zij voor cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag werkt, wordt veel gelachen en is het gezellig. Wilma is in voor een geintje, maar de zorg voor de oudere bewoners moet staan als een huis. Want structuur is belangrijk voor deze doelgroep. Wilma: “De cliënten moeten van mij op aan kunnen. Ja is ja en nee is nee, ik ben heel consequent. Zo weten ze waar ze aan toe zijn.”

Wat heb je hiervoor gedaan?

Wilma: “Ik kom oorspronkelijk uit de zorg, maar heb een paar jaar een uitstapje gemaakt naar een secretaressefunctie bij een accountantskantoor. Toen het daar ophield, vroeg een vriendin van mij, of ik het leuk vond om op Het Westerhonk te werken, daar was namelijk een vacature. Ik was in eerste instantie niet heel enthousiast, maar na een avond meedraaien op de woning, was ik verkocht. Mijn hart lag nog steeds bij de zorg. Dit werk past bij mij, en ik kan op mijn manier helpen en bijdragen aan een goed leven voor de cliënten.”

Hoe ziet jouw dag als begeleider eruit?

Wilma: “Om half zeven ’s morgens komt de oppas voor mijn twee dochtertjes en ga ik de deur uit. Op de woning neem ik eerst de overdracht door, dan weet ik wat er in de vorige dienst gebeurd is. Dan maak ik de bewoners wakker, gaan ze douchen, geef ik medicatie en ontbijten we gezamenlijk. Daarna brengen we ze naar de dagbestedingen. Een van hen heeft dagbesteding aan huis omdat zij niet veel prikkels kan verdragen. Met haar doen we dan klusjes of we gaan boodschappen doen. Als ze uit de dagbesteding komen ben ik meestal al weg en nemen mijn collega’s het over. In het weekend draai ik avonddiensten en dan koken we ook voor de groep. Het is echt mijn tweede gezin.”

Hoe vind jij het om met deze doelgroep te werken?

Wilma: “Super! De reacties die ik van hen krijg zijn hartverwarmend. Ik krijg regelmatig knuffels en ze zijn blij om met te zien. Ik probeer altijd net even iets extra’s voor ze te doen. Zoals een keer een voetenbadje, even lekker een bodylotion op doen of een eindje rijden in de auto. Als ik dan die blije gezichten zie, weet ik waar ik het voor doe. En natuurlijk maken we ook wel eens incidenten mee in de groep, maar daar kan ik goed mee om gaan. Als het gebeurt dan bied ik nabijheid. Dan merkt de cliënt dat ik niet schrik en dat ik naast hem of haar blijf staan. Nieuwe collega’s kunnen hiervan schrikken. Ik laat het diegene dan zelf oplossen, maar ga naast mijn collega staan, zodat hij of zij zich veilig voelt.”

Wat zijn jouw drijfveren en wat doet het werk met jou?

Wilma: “Mensen helpen en de liefde geven die ze verdienen. Daar doe ik het voor. Ik word er nog enthousiaster en vrolijker van. Ik krijg er energie van.”

Wat heb je nodig als begeleider van cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag?

Wilma: “Je moet stevig in je schoenen staan en niet terugschrikken van afwijkend gedrag. Verder zijn geduld en humor belangrijk. De cliënten houden van aandacht. En net even wat extra zorg bieden, ze vertroetelen, daar worden ze happy van.”

Wil jij net als Wilma ook helpen op jouw manier? Kun jij rust, structuur bieden en deins jij niet terug voor afwijkend gedrag? Heb jij minimaal een mbo4-zorgopleiding? Dan heet Wilma je van harte welkom op de woning!

Kijk op www.sheerenloo.nl/vacatures/persoonlijk-begeleider-mvg-parttime voor meer informatie en de vacature.