“Spelenderwijs leren spelen voor blije koppies”

Het enthousiasme straalt ervan af als Diana (38) vertelt over haar manier om het werk voor de cliënten op haar dagbesteding nóg leerzamer te maken. Diana: “In een aantal lokalen aan de Vijverweg doen cliënten met een moeilijk verstaanbaar gedrag activiteiten die hun zintuigen prikkelen. Zij zijn allemaal 50 jaar of ouder maar omdat zij een niveau hebben variërend van 2 tot 24 maanden, gaat het hier spelenderwijs. Maar als je altijd hetzelfde doet, raak je eerder verveelt en leer je niets meer bij. Daarom zoek ik steeds naar ander speelgoed dat hen meer stimuleert om te spelen. Je ziet dat ze meer kunnen dan ze dachten en dát zorgt voor blije koppies. Heerlijk vind ik dat.” Haar inzet is goud waard, want het speelgoed maakt zij allemaal zelf. Heel creatief, van recyclespullen, kringloopwinkelsnuisterijtjes en weggeefdingen. Ook knapt zij de inrichting van de lokalen op, afgestemd op de wensen en behoeften van de cliënten en collega’s. “Dat ik deze kans krijg bij ’s Heeren Loo als duurzaam gezonde organisatie, maakt mij trots!” 

Zorgen voor kinderen

Diana uit Monster zocht op haar 13e jaar met haar vriendin naar een verzorgpony. Die vonden zij op Het Westerhonk bij duinboerderij Willemshoeve. Dat zij ook de cliënten daarbij moesten betrekken, was geen probleem en zo kwam van het een het ander. “Ik wilde leren voor kraamverzorgster, maar dat heb ik niet gedaan omdat ik viel voor Het Westerhonk,” zegt Diana. “Dus ik werd begeleidster in de zorg, eerst in een woning en nu hier. Mijn manager laat me mijn ideeën ontwikkelen om het dagritme met een andere methode wat te verbeteren, gedurende één jaar met extra uren.”

Samen met anderen 

Alle speelattributen worden afgestemd op de wensen en behoeften van de cliënten en collega’s, want alleen dan worden ze gebruikt. Jos werkt hier al veel langer en vult aan: “We zoeken samen naar de meerwaarde voor speelmateriaal en bekijken ook hoe we het de begeleiders aanbieden. Sommigen hebben zelf het spelend kind niet meer in zich. En juist als ze de speelmethode zelf begrijpen, kunnen ze het de cliënten goed overbrengen.” 

Zo hangt er boven een snoezelwaterbed dat trilt en geluid maakt, steeds een andere mobiel zoals nu met gekleurde lintjes gemaakt van een oud fietswiel via de ECO-Street aan een echte boomstronk via Terrein en Groen. Cliënten kunnen aan de kussentjes van alles ontdekken, voelen, ruiken, zoeken. Elders blijkt een stootkussen overbodig want een opbergsysteem van touw waar je allerlei spulletjes uit kunt halen en weer in kunt doen, is een succes. Oude spiegelbollen uit een kledingwinkel hangen op relaxplekken zodat je jezelf kunt zien. In een houten bank zit een bassbox die je zonder muziek wel trillingen laat voelen. En een aquarium blijkt een stilleven. “Ik gebruik oude spullen van Het Westerhonk en ook collega’s weten me al goed te vinden,” vervolgt Diana. “Ook familieleden van cliënten helpen graag. Een succesvolle inzameling van doppen van flessen leidde tot een kleurrijke doppengordijn dat geluid maakt.”

Lokaal in jungle-stijl

Ook de inrichting van de lokalen gaat in goed overleg. Zo zijn er open keukens en gezamenlijke ruimtes, maar bleek er behoefte aan aparte ruimtes waar een cliënt even tot rust kan komen. Dus is de voorraadkamer nu ingericht als rustruimte met een ligkussen, een dekbedhoes gevuld met ballenbakballen en speelgoed aan de wanden. “Zie je die pollepel en omgekeerde eierdopjes van de kringloop? De voorraad uit de kast staat nu in een roomdivider, in elkaar is gezet door een cliënt bij Stoer. En de kast is zo hoog dat het ook wat monotone geluid van cliënten dempt. De wanden zijn geverfd door cliënten bij een andere dagbesteding. Dit lokaal is in jungle-stijl. Dus bedacht ik twee schilderijen van een kont met staart gemaakt met knisperpapier van dieren in het wild, met de hulp van de Technische Dienst. Ja, daar ga ik voor, van niets iets maken, samen doen en werk creëren voor andere cliënten!”

Wil jij ook helpen op jouw manier? Word begeleider op Het Westerhonk. Bekijk hier je mogelijkheden: www.sheerenloo.nl/werkenbij en lees de ervaringen van toekomstige collega’s: www.sheerenloo.nl/hetwesterhonk/jouwcollegas.