“Ik leer hier meer dan op school”

Op haar achtste had Esmee (20 jaar) een droom en dat was werken bij Het Westerhonk. Met carnavalsvereniging De Blauwkonters, waar zij al van jongs af aan lid van is, vierde zij elk jaar carnaval met cliënten op het woonzorgpark. Toen is de liefde voor de zorg ontstaan. Ze wilde niets liever dan ooit bij Het Westerhonk werken. En dat is gelukt. Esmee volgt de mbo-opleiding VIG/MZ en in de weekenden en in de vakanties werkt ze als flexer op Het Westerhonk en sinds kort loopt ze hier ook stage.

Hoe ziet de groep cliënten waar je mee werkt eruit en hoe vind je het?

Esmee: “Ik werk als flexer in de weekenden op een woning en in de vakanties op een dagbesteding en een logeerwoning voor cliënten met een ernstig meervoudige beperking. Het is echt heel leuk om met hen te werken. Het zijn allemaal verschillende typetjes. De een is heel druk en maakt veel geluid en de ander is heel rustig. Ook qua verzorging zit er veel verschil in. Sommige cliënten kunnen bijvoorbeeld zelfstandig eten en anderen moet je daarbij helpen. En soms hebben ze wat mindere dagen en hebben ze meer zorg nodig dan op de goede dagen. Ik dacht altijd dat ik met cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag (MVG) wilde werken, omdat je dan meer met begeleiden en doelen bezig bent dan met zorg, maar ik vind deze doelgroep ook fantastisch en heb het enorm naar mijn zin. Ik loop nu wel stage bij MVG, dus dat is een mooie kans voor mij om te kijken waar ik uiteindelijk mee verder wil.”

Hoe is het om als flexer te werken?

Esmee: “Ik vind het heel prettig. Zeker omdat je zelf kan bepalen wanneer je wil werken. Die flexibiliteit bevalt me goed. En daarnaast werk je op verschillende groepen, waardoor je veel cliënten en collega’s leert kennen en verschillende werkzaamheden doet. Daar leer je heel veel van.”

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Esmee: “Op de woning werk ik in het weekend. Als ik dan vroeg start, haal ik de bewoners uit bed, gaan ze lekker douchen, netjes aankleden, leuke sieraden omdoen en dan gaan we ontbijten. We doen altijd lekker rustig aan. ’s Middags doen we een spelletje en een aantal meiden gaat naar de kerk. We bieden verschillende activiteiten aan, zoals kleuren, knutselen of we gaan lekker wandelen. Als ik ’s avonds werk, koken en eten we samen. De cliënten vinden het leuk om mee te kijken als we aan het koken zijn. Dat proberen we zoveel mogelijk zelf te doen en als het een keer niet uitkomt bestellen we bij Eetgemak. Die bezorgen dan de maaltijd op de woning.”

Hoe bevalt de combinatie van werken en leren?

Esmee: “Het is soms wel zwaar, want ik ga 5 dagen per week naar school en werk in de weekenden en in de vakanties. Maar het lukt me goed en de combinatie is fijn. Ik kan wat ik op Het Westerhonk leer, meenemen in mijn leerproces op school en andersom kan ik wat ik op school leer, uitvoeren in de praktijk. Ik leer hier meer dan op school, dat wel. Ik werk hier nu een jaar en heb hier meer kennis opgedaan dan tijdens de lessen op school.”

Wat zijn jouw drijfveren en wat doet dit werk met jou persoonlijk?

Esmee: “Het maakt mij heel gelukkig als ik de cliënten een goede dag kan geven en dat ik ze kan helpen om zichzelf te zijn. Dat ze leren dat het niet erg is om een keer verdrietig of boos te zijn en dat ik er dan voor ze ben.”

Wat heb je nodig als flexer?

Esmee: “Flexibiliteit en goed kunnen schakelen. Je werkt met verschillende doelgroepen en dat heeft per groep een andere instelling nodig. De ene groep heeft namelijk heel veel zorg nodig en de andere weer meer begeleiding. Je moet ook met verschillende typen mensen om kunnen gaan. En niet vergeten dat je er altijd voor de cliënt bent, ook al verloopt de dag niet helemaal naar jouw zin.”

Zou je anderen aanraden flexer te worden?

Esmee: “Zeker. Het is fijn dat je je dagen en tijden zelf kunt inplannen, vooral voor studenten. Je kunt dan bijvoorbeeld voor of na schooltijden werken en net als ik in de weekenden en vakanties. Je doet veel praktijkervaring op en je leert veel over verschillende doelgroepen.”

Wat vind je van 's Heeren Loo als werkgever?

Esmee: "Heel fijn. Bij het plan/flexbureau zijn ze heel erg betrokken. Ik kon laatst wat minder werken door een ongeluk met mijn scooter en toen werd er regelmatig geïnformeerd of het wel ging en of ik misschien aangepast werk moest doen. Na mijn opleiding ga ik hier heel graag fulltime aan het werk!"

Ben jij enthousiast geworden van het verhaal van Esmee? Ben jij flexibel en kun je goed schakelen? Kun jij met verschillende typen mensen omgaan? Dan maken we graag kennis met jou en wie weet word jij onze toekomstige collega! Neem contact op met het Flexbureau via flxbureau@sheerenloo.nl of 08803-64064 of bekijk de vacature en solliciteer! https://werkenbij.sheerenloo.nl/vacatures/begeleider-flex-977386.