"Dit is het mooiste beroep ter wereld"

Esther is 44 jaar, getrouwd en moeder van twee kinderen. Ze noemt zich zelf een eigenheimer, maar is vooral heel zorgzaam. Toen zij een tijdje terug thuis zat met een burn-out, is ze gaan nadenken over wat ze nu echt wilde en wat bij haar past. Na 20 jaar als administratief medewerkster/secretaresse gewerkt te hebben, ging het roer om. Een vriendin, die al 25 jaar bij Het Westerhonk werkt, adviseerde haar om met verstandelijk gehandicapte mensen te gaan werken omdat dat echt wat voor haar zou zijn. Esther hakte de knoop door en startte met de opleiding VZ-MZ bij ROC Mondriaan en ging aan de slag bij Het Westerhonk. Hier werkt ze nu met ouderen met een verstandelijke beperking. Een beslissing waar ze geen moment spijt van heeft gehad: “Dit is het mooiste beroep ter wereld!” Esther vertelt over haar werk en hoe de combinatie werken/leren bevalt.

Wat vind je mooi aan dit werk?

Esther: “Ik ben mega-enthousiast. Het is hard werken, maar je krijgt er zoveel voor terug. Ik vind het mooi om de bewoners te helpen en te begeleiden. Het is geweldig om te zien dat zelfs ouderen met een verstandelijke beperking nog een persoonlijke groei kunnen doormaken. Dat doet veel met hen en dat laten ze blijken door hun waardering uit te spreken, een glimlach of een knuffel. Daar word ik helemaal warm van. ”

Wat zijn jouw drijfveren in dit werk?

Esther: “Proberen om de mensen gelukkig te maken. Daar doe ik het voor.”

Kun je iets vertellen over het werken met deze doelgroep?

Esther: “Bij ons op de woning aan Bosweg 34 wonen ouderen met verschillende verstandelijke beperkingen. Deze bewoners hebben veel vrijheden en mogen zelf bijna alle keuzes maken. Wij begeleiden hen daar in. Het is fijn dat ik ze nog veel kan leren, ondanks de leeftijd. Eigenlijk werkt het hier net als in een echt gezin. Het houdt in dat je de lichamelijke verzorging van de cliënten doet, maar ook alle huishoudelijke taken, zorgen dat ze op tijd naar het werk gaan, boodschappen doen. Echt alles wat ik ook thuis bij mijn gezin doe. Ik ben er ook om de relationele sfeer goed te houden en te bemiddelen bij onderlinge problemen in de groep. Daarnaast probeer ik het vooral gezellig te maken: een keertje nagels lakken, wandelen of een puzzel maken. Alles om de dag een beetje mooier te maken.“

Zou je anderen aanraden dit werk te gaan doen?

Esther: ”Jazeker, ik zou het iedereen aanraden. Je moet wel zorgzaam zijn en stevig in je schoenen staan. Als je ook nog een doorzetter en flexibel bent, dan is dit werk geknipt voor je."

Hoe bevalt de combinatie werken/leren?

Esther: “Daar probeer ik nog mijn weg in te vinden. Het valt niet mee om na 26 jaar het leren weer op te pakken, maar het gaat steeds beter. Ik werk twintig uur in de week en daarnaast ga ik een dag in de week naar school. Gemiddeld besteed ik ongeveer zes à acht uur in de week aan huiswerk. En ik weet waar ik het voor doe, voor mijn droombaan, dat motiveert.”

Wil jij ook leren hoe je cliënten met een verstandelijke beperking kunt begeleiden? Wil jij jouw talenten ontdekken en ontwikkelen en ervaring opdoen in de praktijk? Ben jij enthousiast geworden door het verhaal van Esther en durf jij deze uitdaging aan? Wij gaan graag met je in gesprek.

Ben jij enthousiast geworden door het verhaal van Esther? Neem dan eens een kijkje op onze vacatures. Er zit vast iets voor je bij!