“Samen met de cliënt 100%”


Janine is 38 jaar, getrouwd, moeder van drie kinderen en weet van aanpakken. Deze positieve, ruimdenkende dame werkt al 16 jaar bij Het Westerhonk, waarvan de laatste twee jaar bij dagbesteding de Ruimte. En dat doet ze met veel plezier en toewijding. “Ik ga met cliënten om zoals ik zelf behandeld wil worden, met respect en positiviteit.” Janine was hiervoor bloemist. Haar tante heeft het syndroom van Down en heeft haar getriggerd om de zorg in te gaan. Dus gooide ze het roer om en begon als leerling bij Het Westerhonk, volgde de opleiding SPW 4 werkte op verschillende woningen als begeleider. In 2017 was het tijd voor iets anders en heeft Janine de overstap gemaakt naar Dagbesteding de Ruimte.

Wat is de Ruimte?

Janine: “De Ruimte is een dagbesteding voor ouder wordende en functioneel ouder wordende cliënten. Er komen hier cliënten met verschillende stadia van ouder worden. Sommige zijn dementerend of hebben lichamelijke klachten, maar anderen zijn weer heel zelfstandig. De sfeer hier is heel warm en liefdevol en we behandelen iedereen met respect. Als nieuwe collega’s hier starten, ervaren ze het als een warm bad. Natuurlijk maken we hier ook wel eens escalaties mee, maar dat komt zelden voor. En als het gebeurt, kijken we waar het vandaan komt en proberen we samen tot een oplossing te komen. Momenteel zitten we op een vervangende locatie, omdat ons pand gerenoveerd wordt. Daar gaan we in februari weer terug naar toe.”

Wat doen jullie bij de Ruimte?

Janine: “We zijn hier lekker creatief bezig en doen dingen zoals kleuren, met strijkkralen werken en puzzelen. Een keer in de week maken we muziek met elkaar. We zorgen voor een passend activiteitenprogramma met een goede balans tussen inspanning en ontspanning. Het is allemaal gericht op het in stand houden van vaardigheden en het prikkelen van de cliënten. We kijken vooral naar de mogelijkheden van de cliënten en dagen ze uit. Soms ontdekken ze dan dat ze veel meer kunnen dan ze denken en dat geeft een trots gevoel.”

In het vernieuwde pand gaat er het een en ander veranderen.

Janine: “Klopt, we hebben straks drie lokalen, een snoezelruimte en een rustruimte. We krijgen een nieuw activiteitenprogramma, met verschillende subgroepen, zoals een servicegroep, een ontspanningsgroep, beweging, koken en bakken en crea. Per dagdeel bieden we de cliënten twee activiteiten aan waaruit ze kunnen kiezen, bijvoorbeeld yoga, boodschappen doen, zwemmen of knutselen. Soms sluiten de aangeboden activiteiten niet aan bij de interesses van de cliënt. In dat geval gaan ze koffie drinken bij een andere groep binnen de Ruimte, lekker snoezelen of mogen ze zelf een activiteit bedenken.”

Ben jij enthousiast geworden door het verhaal van Janine? Neem dan eens een kijkje op onze vacatures. Er zit vast iets voor je bij!