“Helpen om hem of haar rustig zichzelf te laten zijn”
Joni woont in Loosduinen en noemt zichzelf een echte gever. Ze zorgt graag voor een ander. “Ik word vooral blij als ik een ander kan helpen aan een goede dag. Als iemand niet met zichzelf in de knoop zit en ik af en toe een glimlach weet te onttrekken, dan is mijn dag geslaagd.” Joni begon 20 jaar geleden na haar opleiding Verpleegkunde op Het Westerhonk. Eerst als oproepkracht, toen bij jongeren en daarna bij een dagbesteding met mensen met een moeilijk verstaanbaar gedrag. Dat bleek de juiste match, want nu werkt ze al geruime tijd met dezelfde groep maar dan in hun woning. Dat Joni naast haar 35-urige werkweek ook al 27 jaar vrijwilliger is voor Het Rode Kruis, zegt nog meer over haar grote hart voor de zorg voor anderen.
Wat maakt jouw match met deze cliënten zo goed?
“Mijn twee collega’s en ik helpen zes ouder wordende cliënten, allen tussen de 60 en 70 jaar oud met een verstandelijk niveau van 0 tot 3 jaar. Sommigen van hen kunnen zich verbaal uiten en van anderen verstaan de meeste mensen het gedrag niet altijd goed. Juist dat past op dit moment heel goed bij me. Want het ontdekken van hun achterliggende hulpvraag is steeds in ontwikkeling; we gaan dit als team steeds beter begrijpen. Zo kunnen we de zorg voor hen nog beter maken. Helpen dat zij zo goed mogelijk tot hun recht komen en goed kunnen omgaan met hun dag. Ja, ze gaan in de jaren fysiek achteruit door het ouder worden en hebben door hun niveau best moeite om de daardoor ontstaande hulpvraag duidelijk te maken. Dan ben ik er voor hem of haar: ‘Ik begrijp dat je moeite of iets nodig hebt en ik ga je helpen’. Door zekerheid te bieden, zelf te laten doen wat zij kunnen en duidelijk ja of nee aan te geven. Geweldig om dan te zien dat hij of zij tot rust komt, zichzelf kan zijn en kan aarden!”
Hoe ziet jouw dag als persoonlijk begeleider eruit?
“Wij draaien een dagdienst van 07.00 tot 15.00 uur of een avonddienst van 15.00 tot 23.00 uur. Als ik begin om 15.00 uur dan lees ik de overdracht en bekijk ik belangrijkste berichten in mail, de agenda en de portal. Dan verwelkom ik de cliënten die druppel gewijs thuis komen van het werk, samen met collega’s van de dagbesteding. Van hen hoor ik hoe de dag is doorlopen en waar extra aandacht voor nodig is. Met een kopje koffie brengen we weer wat rust in de dag. We eten met elkaar, sommigen zelfstandig, andere help ik als het gedrag hen in de weg zit. We ruimen rustig op, doen wat huishoudelijk werk, kijken tv of lekker wat naar buiten, douchen als ze dat willen en hup de pyjama aan. We betrekken hen overal bij en ontwikkelen dat wat kan. Hadden ze moeite met aankleden, dan kan dat bij de ouder wordende cliënt zomaar veranderen. Helpen met de was in de wasmand doen, spelletje doen? Elke collega ziet weer iets anders, dat vormt ons tot een erg goed hecht team.”
Waar maak je deze groep cliënten het meeste blij mee?
“Ze willen zoveel mogelijk zien, ervaren en dan de wind door hun haren voelen. Dus lekker wandelen, fietsen, lopen of zwemmen. Fijn dat wij in zo’n rustige en groene omgeving wonen en werken. Ik ben dol op de natuur, dus ben graag buiten. We doen vooral individuele activiteiten en kiezen soms voor een dagje Blijdorp of varen. Bij de oudere cliënten is ook het contact met vooral hun broers en zussen belangrijk. We helpen het contact zo goed mogelijk te houden.”
Wat heb je nodig als begeleider van ouder wordende cliënten?
“Het is belangrijk om een hulpvraag te kunnen ontdekken en samen te zoeken naar een passende oplossing. Dat kan zijn binnen het team of met gedragswetenschappers, fysiotherapie enzovoort. En je moet rust uitstralen, duidelijke grenzen kunnen stellen en continuïteit bieden. Ook al zitten deze cliënten in hun laatste fase van het leven, we willen er samen zoveel mogelijk uit halen. Het klopt dat afscheid nemen van hun leven soms moeilijk is, maar ook dat hoort erbij. Juist mooi als je hen ook een mooie slotfase kan geven en je bij hen waakt als het einde nadert. ’s Heeren Loo biedt hiervoor de ruimte en collega’s van geestelijke zorg kunnen je ondersteunen.”
Zou je ’s Heeren Loo aanbevelen bij anderen?
“Ja zeker, ik werk er niet voor niets al 20 jaar. Ik merk dat deze werkgever zichzelf steeds meer aan het verbeteren is. Je kunt jezelf ontwikkelen. Ik vind de opleidingsmogelijkheden via GoodHabitz prettig; je pikt er altijd iets van op. Fijn ook dat je eigen regelruimte hebt, met je team en je kantooruren zelf kunt invullen. Ik zie uit naar de mogelijkheid voor meer integraal werken, zodat je kunt werken in een woning en ook meegaat met deze cliënten naar hun dagbesteding. Wil je doorgroeien of kiezen voor een andere groep cliënten? Dat kan. Zelf ben ik hier nog niet uitgekeken, maar kan me een overstap naar ernstig meervoudig beperkte cliënten vanuit mijn verpleegopleiding ooit wel voorstellen.”