"Het is bij ons net een gezin"

Volgens haar collega’s is Kelly (28) lief, geduldig en gezellig. Dat hebben ze laten blijken door haar onlangs in het zonnetje te zetten, met bloemen, taart en cadeaus. En de cliënten en hun verwanten zijn het daarmee eens. Ze vertrouwen haar volledig en zij zorgt met haar aanwezigheid al ruim 8 jaar voor een ontspannen veilige omgeving voor zowel de cliënten als de collega’s, de verwanten en alle andere ondersteuners. Dat komt grotendeels omdat Kelly heel veel van haar werk en de cliënten houdt: “Het werken met mensen maakt me blij, ik maak er elke dag een feestje van.”

Vertel eens wat over de groep cliënten waar jij mee werkt? Kelly: “Bij ons op de woning wonen 7 mannen met moeilijk verstaanbaar gedrag in de leeftijd van 41 tot 70 jaar. Zij kunnen niet praten en communiceren door middel van lichaamstaal en gedrag. Dat is soms best pittig, want daar komt wel eens agressie bij kijken. Maar ik voel zoveel liefde voor de cliënten en ik weet dat er een reden achter dit gedrag zit. Ik probeer daar dan zo goed mogelijk mee om te gaan. Het is soms wel zoeken naar wat de reden dan is. Dat kan bijvoorbeeld de komst van een nieuwe cliënt op de woning zijn. Daar kunnen sommigen onrustig van worden. Ik heb ook hele fijne collega’s en als we samen investeren in de vertrouwensband met de cliënt en mooie dingen bereiken, geeft dat een heel goed gevoel. En daarnaast hebben we het heel gezellig met elkaar. Het is bij ons net een gezin.”

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Kelly: “We starten ’s-morgens op en hebben dan een dagprogramma op de woning. We kunnen zelf de dag invulling bepalen, dat is heel fijn en leuk. We kijken per dag hoe de stemming van de cliënten is en passen daar de activiteiten op aan. We gaan wandelen, fietsen, zwemmen, boodschappen doen en soms blijven we lekker op de woning om te knutselen. Dat maakt het werk heel afwisselend.”

Wat doet het werk met jou persoonlijk? 

Kelly: “Bij het werken met mensen komen emoties kijken. Ik neem soms de gebeurtenissen op het werk mee naar huis. Als een van de cliënten pijn of verdriet heeft, kan ik daar thuis nog veel aan denken. Ik ben heel erg betrokken en word er gelukkig van als ik de cliënten een goede dag heb kunnen bezorgen en ze ’s-avonds met een glimlach in bed liggen.”

Wat heb je nodig als begeleider van deze doelgroep?

Kelly: “Het is belangrijk dat je flexibel bent en snel kunt schakelen. Je hebt met zoveel soorten gedrag te maken, dat vraagt om verschillende begeleidingsstijlen. De één heeft bijvoorbeeld humor nodig om weer positief te worden, terwijl de ander weer een duidelijke, directe benadering nodig heeft en niet van grapjes houdt. En je moet stevig in je schoenen staan, want ze zoeken vaak jouw grenzen op. En dan is het belangrijk dat jij volhoudt en er niet aan toegeeft.” Wat vind je van ’s Heeren Loo als werkgever? Kelly: “Heel fijn, je krijgt hier echt de kans om je te ontwikkelen en door te groeien. Ik heb ook een fijne manager, bij wie ik altijd terecht kan. Ik hoop hier nog lang te mogen werken. Ik moet elke dag een uur rijden om hier te komen, maar dat heb ik er graag voor over.”

Wat vind je van ’s Heeren Loo als werkgever?

Kelly: “Heel fijn, je krijgt hier echt de kans om je te ontwikkelen en door te groeien. Ik heb ook een fijne manager, bij wie ik altijd terecht kan. Ik hoop hier nog lang te mogen werken. Ik moet elke dag een uur rijden om hier te komen, maar dat heb ik er graag voor over.”