“Luisteren en er voor ze zijn, dat is belangrijk”

Krista, een vrolijke dame met het hart op de tong, werkt al ruim 15 jaar als begeleider bij Het Westerhonk en doet dit met veel plezier. Humor is een van de belangrijkste dingen die zij meeneemt in haar werk. Krista verloor haar hart aan de zorg tijdens een vakantie met meervoudig gehandicapte kinderen. Krista: “Mijn eerste ervaring met de gehandicaptenzorg was toen ik als vrijwilliger meeging op vakantie met kinderen met een ernstige meervoudige beperking. Deze kinderen raakten me zo, dat ik bij thuiskomst besloot dat dit was wat ik wilde: werken met mensen met een beperking”. Krista schreef zich in voor een zorgopleiding en ging aan de slag als begeleider op Het Westerhonk. 

Kun je iets vertellen over je eerste tijd als begeleider op Het Westerhonk?

Krista: “Ik begon in 2003 als begeleider bij cliënten met een ernstig meervoudige beperking (EMB). Hier heb ik ontzettend veel geleerd. Deze groep heeft veel zorg, structuur en duidelijkheid nodig. Hier heb ik uiteindelijk drie jaar met heel veel plezier gewerkt. Naast deze woning woonden jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) onder begeleiding. Toen een van de begeleiders daar met zwangerschapsverlof ging heb ik haar vervangen. Dat was mijn eerste kennismaking met deze doelgroep en ik wist het meteen: hier ligt mijn passie. 

Ben je toen met jongeren gaan werken?

Krista: ”Nee, ik ben toen gestart met de MBO 4-opleiding PGBZ met als doel persoonlijk begeleider te worden. Ik heb tijdens die opleiding gewerkt met cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag (MVG) en psychiatrische problemen. Op deze groep heb ik veel geleerd over het ontstaan van gedrag, waar het vandaan komt en er anders naar te kijken. Na vijf jaar heb ik toch mijn passie gevolgd en ben ik met jongeren met een licht verstandelijke beperking gaan werken op een buitenlocatie van Het Westerhonk in De Lier, daar werk ik nog steeds. Deze jongeren kunnen ook bekend zijn met gedragsproblematiek. Wat ik bij MVG en tijdens mijn opleiding geleerd heb, pas ik hier dagelijks toe in mijn begeleiding.”

Hoe is het om met jongeren met LVB te werken? 

Krista: “Het begeleiden van de jongeren is erg interessant, je moet van alle markten thuis zijn. De ene dag ben je bezig met het aanvragen van bewindvoering en de volgende ga je samen op zoek naar een passende opleiding of werk voor de jongere. Je hebt gesprekken over het geloof, vriendschappen en hoe daarmee om te gaan en sport. Luisteren en er voor ze zijn, dat is belangrijk. En de jongeren het gevoel geven dat ze er toe doen en dat het volgen van dromen mogelijk is. Geen dag is hetzelfde, dat is wat het zo ontzettend leuk maakt.”

Wat zijn jouw drijfveren? 

Krista: “Iedere keer als ik een mooi doel bereik met de jongeren en zie dat ze trots op zichzelf zijn, weet ik waarom ik voor dit werk heb gekozen. De doelen hoeven niet groot te zijn, het is maar net wat iemand nodig heeft. Met de cliënt, familie, gedragswetenschapper en het team stel je de hulpvraag vast en ga je hier samen aan werken. Het is denken in mogelijkheden.”

Wat doet dit werk met jou persoonlijk?

Krista: “Als ik praat over mijn werk zeggen mensen dat mijn ogen gaan stralen, dit zegt mij genoeg.”

Wat vind je van ’s Heeren Loo als werkgever?

Krista: “Prima, je krijgt voldoende kansen om door te groeien en opleidingen te volgen. Ook is het mogelijk om met en in de organisatie mee te denken. Ik doe dat als lid van de OR. Heel leuk en interessant!”