“We kunnen samen heel goed onder een deur door”

Van exportmanager tot begeleider op Het Westerhonk. Het roer ging om voor Martin op zijn 61e en hij heeft er geen moment spijt van. Martin heeft na zijn grafische opleiding als exportmanager van printmaterialen de hele wereld rondgereisd. Hij wist altijd het juiste product, voor de juiste prijs op het juiste moment te verkopen. En nu? Nu begeleidt hij op zijn eigen juiste manier een groep mannen tussen de 40 en 70 jaar met moeilijk verstaanbaar gedrag en een dag in de week een groep jongeren.

Waarom heb je voor de zorg gekozen?

Martin: “Ik ben naast mijn werk 10 jaar lang bij de voetbal trainer/coach geweest van jongeren. Dat ging me makkelijk af, ik stond tussen ze in, was niet streng, maar toch luisterden ze naar me, ook de moeilijke jongens. Met deze kwaliteit wilde ik wat gaan doen, dus toen ik begin dit jaar een vacature bij Het Westerhonk zag, met mogelijkheden voor zij-instromers, was ik meteen enthousiast. En dat ben ik nog steeds. Eigenlijk werk ik nog steeds met jongeren, want deze mannen hebben het belevingsniveau van 3 tot en met 7 jaar, met alle grappen, emoties en streken die bij die leeftijd horen.”

Hoe vind je het om met deze doelgroep te werken?

Martin: “Leuk, ik kan goed met ze opschieten. Een van de bewoners zei laatst: ‘We kunnen samen heel goed onder een deur door.’ Haha, dat zegt genoeg toch? We doen leuke dingen met elkaar, zoals een potje voetballen of een ijsje eten. We proberen er altijd een mooie dag van te maken. Samen lukt dat wel. Wat ik leuk vind aan de groep jongeren waar ik een dag in de week mee werk is dat ze hun eigen idealen hebben. De meesten willen bijvoorbeeld graag zelfstandig, onder begeleiding, wonen. Ik vind het mooi om daar met ze naartoe te werken.”

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Martin: “Dat is heel verschillend. Doordeweeks ben ik het grootste deel van de dag bezig met dagbesteding. We starten op, regelen vervoer en gaan dan met de groep naar dagbesteding De Slopers. Daar halen we apparaten uit elkaar en de onderdelen, die gerecycled worden, leveren we in bij de metaalhandel en daar krijgen we dan een leuk bedrag voor. Daar hebben we een hogedrukreiniger van gekocht waarmee we rolstoelen en terrassen schoonmaken bij woningen op het woonzorgpark, maar ook daarbuiten bij particulieren. In de weekenden doen we weer andere dingen. Dan maak ik samen met de mannen de lunch en gaan we lekker naar buiten om te wandelen, fietsen, jeu de boulen of voetballen. We doen ook samen boodschappen en dan helpen ze me 's avonds met koken. Dan ben ik meer een ondersteuner in het dagelijks leven dan begeleider. Dat vind ik eigenlijk het leukste omdat je dan je eigen invulling aan de dag kan geven.”

Wat zijn jouw drijfveren en wat doet dit werk met jou persoonlijk?

Martin: ”Als ik een dag met de mannen heb doorgebracht op de woning, en ze liggen 's avonds weer lekker in bed, dan fiets ik heel blij weer naar huis. Blij omdat ik ze een goede dag heb kunnen geven. Ik merk dat ze dat waarderen en krijg er veel liefde voor terug. Als ik tegenwoordig 's morgens wakker word, moet ik altijd goed nadenken wat ik ga doen. Een werkweek bestaat niet meer, elke dag is anders. De ene keer werk ik in het weekend, dan weer doordeweeks overdag of ’s avonds of ik ben lekker vrij en ga naar mijn vakantiehuisje in Hellevoetsluis. Dat bevalt me goed.”

Wat heb je nodig als begeleider van mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag?

Martin: “In de eerste plaats vertrouwen en ruimte van ’s Heeren Loo om op jouw manier de cliënten te begeleiden. Maar als eigenschap zeker humor, want er wordt veel afgelachen met de cliënten. Je moet niet als leidinggevende met ze omgaan, maar tussen ze in gaan staan en ze helpen als ze dat nodig hebben. Want ze kunnen heel veel zelfstandig, waarbij je ze uiteraard wel aanwijzingen kan geven. Zij hebben in hun eigen woning recht op hun eigen ding.”

Wat vind je van 's Heeren Loo als werkgever?

Martin: “Ik ben 61, dat is nooit een issue geweest, toen ik solliciteerde. Ik mag op mijn leeftijd zelfs nog een opleiding volgen. Er wordt regelmatig aan me gevraagd hoe het persoonlijk met me is, dat kom je in het bedrijfsleven niet vaak tegen. De empathie is groot. Ik vind het een sociale organisatie en ben bij mijn collega's in een warm bad terechtgekomen.”