"Maatwerk en het verschil maken, daar draait het om"

Max is 21 jaar, zorgzaam en lief, heeft humor, maar is soms ook een tikkeltje chaotisch. “Daarom is het zo fijn om te werken met mensen met een licht tot matige verstandelijke beperking en autisme. Want wat zij nodig hebben is structuur en door dat aan hen te bieden, creëer ik dat ook voor mezelf. En ik kan ze aan het lachen maken, dat is toch mooi!” Max werkt sinds een half jaar op een buitenlocatie van Het Westerhonk in Wateringse Veld. Zijn droom was om schipper te worden, maar na een uitstapje in de jeugdzorg, heeft hij nu zijn droombaan gevonden.

Wat deed je voordat je bij Het Westerhonk aan de slag ging?

Max: “Ik heb de opleiding Scheepvaart gedaan. Ik leerde voor schipper/machinist. Ik vond het een leuk beroep, maar voelde me niet echt thuis tussen de 'oudere' schippers. Ik had toen al het idee dat de zorg bij mij paste en ben de opleiding Maatschappelijke Zorg gaan doen met het idee om aan het werk te gaan in de jeugdzorg. Dat was ook niet helemaal mijn ding, dus toen ik via via bij Het Westerhonk een paar dagen kon meelopen, greep ik deze kans. Na twee dagen wist ik het al, dit is mijn ding! Toen ik hoorde dat ik in dienst mocht komen voor 24 uur, kon mijn dag niet meer stuk. Daarnaast start ik in februari met de opleiding Verzorgende IG / Maatschappelijke zorg, waar ik heel veel zin in heb.”

Kun je iets vertellen over je werk als begeleider?

Max:” Ik werk met cliënten die bijna allemaal een vorm van autisme hebben. Ik had al snel een klik met ze. Ik werk in de ochtend of avond. ’s Ochtends zijn we druk met de dagelijkse dingen, zoals de bewoners wekken, ontbijten en naar de dagbesteding gaan. En in de avonddienst zie je ze thuis komen, drinken we samen een bakkie, hebben de cliënten even de tijd om te chillen, hebben we een gespreksmomentje met ze en eten we gezamenlijk. Na het eten gaan we naar drumles, het buurthuis of sporten. Als ik in de weekenden werk gaan we altijd leuke dingen doen. Ik vind dat iedereen, met of zonder beperking daar recht op heeft. Dus dan doen we uitstapjes zoals naar de brandweer, de kinderboerderij, het pannenkoekenrestaurant, het bos of we gaan gezellig ergens wat drinken. Je merkt dat dit ook goed voor ze is. Ik had pas een cliënte die eigenlijk niet zoveel durfde tijdens een boswandeling, maar toen ik dichtbij haar bleef en haar hielp, kreeg ze het vertrouwen om toch mee te doen. Het is mooi om te zien dat ze je blindelings vertrouwen als je hen die nabijheid biedt.”

Wat doet dit werk met jou als persoon?

Max: “Dit werk is heel erg goed voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik waardeer nu veel meer wat ik heb, nu ik heb gezien dat het ook anders kan en hoe het is om te moeten leven met een beperking. Ik heb geleerd om grenzen te stellen en te weten wat wel en niet kan. In het begin was het even aftasten, maar nu weet ik inmiddels hoe ik met de verschillende cliënten om moet gaan. Maatwerk en het verschil maken, daar draait het om."

Wat zijn jouw drijfveren?

Max: “De waardering die je krijgt van de cliënten. Als ze aangeven dat ze blij zijn dat je er bent. Dat geeft zo’n voldoening. Je kunt deze mensen blij maken met kleine dingen. Ik wil graag zorgen en begeleiden, dat past bij mij. Het is mentaal soms zwaar, maar je krijgt er veel moois voor terug. En ik vind het heel erg gaaf om leuke dingen met ze te ondernemen en te zien dat ze daarvan genieten.”

Zou jij anderen dit werk aanraden?

Max: “Jazeker! Je moet wel een open persoonlijkheid hebben en grenzen kunnen stellen. Maar ook flexibel zijn, want wat voor de een wel kan, geldt voor de ander weer niet. Als je die eigenschappen hebt, een steentje bij wilt dragen aan de samenleving en werk wilt dat er echt toe doet, zou ik je zeker aanraden te gaan solliciteren bij ’s Heeren Loo.”

Wat vind jij van ’s Heeren Loo als werkgever?

Max: “Ik ben heel tevreden en blij dat ik deze kans heb gekregen!”

Ben jij enthousiast geworden door het verhaal van Max? Neem dan eens een kijkje op onze vacatures. Er zit vast iets voor je bij!