“Haal alles eruit wat erin zit”

Max is 24 jaar, vier jaar geleden begonnen als leerling bij Het Westerhonk en in februari geslaagd voor de mbo4-opleiding Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg (PBGZ). Op de woning in het Wateringse Veld, waar hij startte als leerling, is hij nu persoonlijk begeleider. Max: “Ik heb tijdens mijn opleiding met verschillende doelgroepen gewerkt op diverse woningen. Toen ik mijn diploma op zak had, was er een vacature op mijn eerste woning. Ik twijfelde geen moment e heb gesolliciteerd. Ik heb het hier heel erg naar mijn zin. Ik begeleid momenteel twee meiden van 18 en 33 met een licht verstandelijke beperking.”

Hoe is het om een opleiding te volgen naast je werk?

Max: “Ik werkte 24 uur en ging 4 uur naar school. De perfecte combinatie voor mij omdat ik voldoende tijd had om te leren. Ook tijdens het werk kon ik in rustige periodes tijd besteden aan school, dat was fijn. Het werk ging ook makkelijker omdat ik wat ik leerde in de praktijk kon toepassen. Het is fijn om de kennis te hebben, waardoor je bepaald gedrag van de cliënten beter begrijpt.”

Wat heeft de opleiding jou gebracht?

Max: “Een fantastische baan en heel veel persoonlijke groei. Ik kan veel beter mijn grenzen aangeven. Als leerling vond ik het lastiger om voor mezelf op te komen. Nu geef ik makkelijker feedback en draag pro-actief oplossingen aan in bepaalde situaties. Dit komt omdat ik inmiddels meer kennis heb en mijn sociale vaardigheden en gesprekstechnieken heb kunnen ontwikkelen door de lessen hierin. Ik voel nu veel meer dat ik er ook mag zijn en door mijn opleiding een frisse kijk heb op zaken die woning betreffen.”

Wat zijn je volgende stappen en wat is je ambitie?

Max: “Ik zou uiteindelijk graag zorgmanager willen worden, dus wil een hbo-opleiding gaan volgen. Als manager zou ik dan echt het verschil willen maken. Ik merk nu dat managers het enorm druk hebben, waardoor ik het contact met de manager mis. Het contact met mijn manager is heel goed, maar soms wat haastig. Ik denk dat het voor de manager andersom ook prettiger zou zijn als hij of zij meer contact heeft met de mensen op de werkvloer. Nu spreken we elkaar vaak via Teams met een vergadering. Ik denk dat als je elkaar vaker ‘live’ ziet ook toekomt aan een ander soort gesprekken. Dat je veel meer kunt bespreken wat er speelt op de woning. Dat zou ik als manager willen veranderen. Of dat me gaat lukken is natuurlijk nog even afwachten. Eerst nog een paar jaar studeren.”

Zou je anderen aanraden een studie naast het werk te volgen?

Max: “De combinatie werk, school en privé is mij goed bevallen. Ik zou het iedereen aanraden. Ik vind ook dat het voor je persoonlijke ontwikkeling en groei heel veel betekent. Als je het kan moet je het doen. Haal alles eruit wat erin zit.“

Is het werken en leren goed geregeld bij ’s Heeren Loo?

Max: “Jazeker. Het contact met de afdeling Praktijkleren is heel goed. Ik werd begeleid door praktijkopleiders Gerard en Sandra. Zij regelen de plaatsingen op de woningen, de studieboeken en waar nodig bemiddelen zij met school. Toen ik aangaf dat ik niet lekker op mijn plek zat op een woning, hebben zij alles op alles gezet zodat ik op een andere woning terecht kwam. Dat was heel fijn.”