“Het normale leven ervaren…”
De 28-jarige, kersverse moeder, Miranda, heeft in 2013 haar hart verloren aan de cliënten van Het Westerhonk. Al op jonge leeftijd was zij mantelzorger voor haar zieke vader. Een zware tijd, maar daardoor wist ze het: zorgen past bij haar, daarom koos ze voor de opleiding Social Work. Daarnaast werkte ze in de kinderopvang, maar na tijdje was ze toe aan iets anders. Dus toen zij een vacature zag voor een vakantiekracht bij Het Westerhonk, twijfelde ze geen moment. Vol enthousiasme ging ze aan de slag op een dagbestedingslocatie. Dit enthousiasme werd opgemerkt, dus kon ze al snel starten als flexer op verschillende groepen. Maar dit was niet haar eindstation, want inmiddels is deze doorzetter doorgegroeid tot persoonlijk begeleider. Met veel plezier werkt ze op een woning met ouder wordende cliënten, van wie een aantal met moeilijk verstaanbaar gedrag (MVG).
Hoe ziet jouw dag als persoonlijk begeleider eruit?
Miranda: “Dat hangt af van de dienst die ik draai. Bij een ochtenddienst lees ik eerst de rapportage van de vorige avond. Daarna gaan we de bewoners wakker maken, uit bed halen en wassen. Structuur is hierbij heel belangrijk. Daarom maken we gebruik van een verzorgingskaart zodat elke medewerker, ook een tijdelijke, weet wat hij of zij moet doen. We helpen hen, maar laten de cliënt zelf ook wat doen, zoals een shirt aantrekken. Waar het kan laten we zelf keuzes maken. Bijvoorbeeld door te laten kiezen uit twee kledingstukken of bij het ontbijt uit twee soorten beleg. Na het ontbijt doen we samen kleine taakjes in het huishouden: de slab opruimen, de tafel schoonmaken en de etensmatjes opruimen. Daarna gaat iedereen naar de dagbesteding, bereid ik het avondeten voor, rapporteer ik en als er afspraken zijn bij de polikliniek ga ik daar met de cliënt heen. De avonddienst ziet er anders uit. Dan drinken we gezamenlijk wat na de dagbesteding en daarna mogen ze doen wat ze leuk vinden. De rest van de avond staat in het teken van het eten, nog wat drinken en naar bed helpen.”
Zit er niveauverschil in de ontwikkeling van deze cliënten?
Miranda: “Het ontwikkelingsniveau varieert van zes maanden tot vier jaar. Slechts één cliënt kan praten. De rest maakt door middel van geluiden, bewegingen of gezichtsuitdrukkingen duidelijk hoe ze zich voelen. Als ik merk dat iemand overprikkeld of overstuur is, probeer ik hem of haar met rust en structuur weer te kalmeren.“
Gaan jullie wel eens dagjes weg?
Miranda: “In de weekenden proberen we er zoveel mogelijk te ondernemen. Bijvoorbeeld fietsen met de rolstoelfiets, wandelen, sjoelen of blik gooien. Twee keer per jaar hebben we een week thuiskamp. Dan gaan we dagjes weg. Bijvoorbeeld naar een pretpark of dierentuin. Of we gaan lekker ergens lunchen. Een van de cliënten is gek op de Efteling. Die gaat het liefst achter elkaar in de achtbaan. Met sommige cliënten gaan we ook op vakantie. Maar dat kan niet iedereen aan. Dit jaar gaan we in oktober met twee begeleiders en twee cliënten naar een bungalowpark in Nederland.“
Wat zijn jouw drijfveren?
Miranda: “Ik vind het fijn om mensen te helpen en er voor ze te zijn. Als een cliënt lacht of mij een knuffel geeft, doet dat me goed. Ik wil zelf alles uit het leven halen, dat wil ik ook voor de cliënten. Ik vind het mooi om deze ouderen een fijne oude dag te bezorgen en dat ze het normale leven ervaren. Soms bakken we bijvoorbeeld iets lekkers en betrekken we de cliënten bij het bakproces. We proberen hun vaardigheden in stand te houden. Als iemand zich bijvoorbeeld zelf kan uitkleden, laten we dat ook zelf doen. Daarbij houden we wel rekening dat het de ene dag beter gaat dan de andere. Daarnaast raakt de warmte en het enthousiasme van deze mensen me elke keer weer. Als ik mijn dag start met een knuffel van een van de bewoners kan deze dag niet meer stuk. Mijn hart ligt echt in de zorg.”
Zou je ’s Heeren Loo aanbevelen bij anderen?
Miranda: "Zeker! Je krijgt de kans om door te groeien. Net als dat ik doorgegroeid ben van vakantiekracht tot persoonlijk begeleider. Bij mij was dat binnen dezelfde groep cliënten. Maar je kunt ook doorstromen van de ene naar de andere doelgroep, bijvoorbeeld van jongere naar oudere cliënten. Er zijn genoeg mogelijkheden binnen ’ s Heeren Loo, ook qua opleidingen. Het is aan jou om je kans te pakken!”
Wil jij net als Miranda ook helpen op jouw manier? Kun jij rust, structuur bieden en sta jij stevig in je schoenen? Heb jij minimaal een mbo4-zorgopleiding? Dan nodigen we je van harte uit om te solliciteren. Kijk op www.sheerenloo.nl/vacatures voor de vacatures.