“Altijd een verrassing wat er gebeurt en de cliënten in petto hebben”


Patricia (27) en Corlinda (51) zijn enthousiaste begeleiders van acht ouder wordende cliënten tussen de 56 en 82 jaar met een matige tot ernstige verstandelijke beperking. Zij helpen hen bij een goed leven in een woning op het woonzorgpark. Dit werk dat er echt toe doet, geeft hen veel voldoening. Hun liefde voor de zorg steken ze niet onder stoelen of banken!

Patricia: “In 2015 begon ik als leerling VIG-MMZ bij Het Westerhonk en in mijn tweede studiejaar zette ik mijn eerste stap in deze woning. Ik zei dat ik na mijn opleiding terug zou komen bij deze groep met ‘de leukste cliënten’. Zo geschiedde, want vanaf 2018 begeleid ik hen in hun dagelijks leven; elke dag met veel plezier.” Corlinda: “Ik ben nog een groentje bij ’s Heeren Loo. Omdat ik in de thuiszorg de directe betrokkenheid en de aandacht voor de mens miste, keek ik waar dat wél mogelijk is. Zo kwam in januari van dit jaar binnen als leerling PBGZ bij dit team. Vanaf de eerste dag werd ik geweldig ontvangen en opgenomen, door zowel de bewoners als mijn collega's. Met veel plezier en liefde werk ik voor deze bewoners. Je krijgt er zoveel voor terug!”

Op de vraag: Hoe is het om met deze groep te werken? zegt Patricia: “Deze dames en heren hebben een combinatie van begeleiding en zorg nodig, maar omdat zij ouder worden betekent dit steeds meer zorg dan begeleiding. Het is ook een gezellige en drukke groep. Nee, het verveelt nooit.” Corlinda: “We helpen bij hun dagritme en persoonlijke verzorging. En we maken het vooral leuk en gezellig. Als er steun of een luisterend oor nodig is, zetten we ons voor de volle 100 procent in. Maar we organiseren ook dagbesteding aan huis, zoals koken en wandelen.”

Over hun drijfveren zijn ze het samen eens: “Zelfontwikkeling, want we vinden het belangrijk om ons te ontwikkelen en dit door te zetten in de praktijk om zo goede zorg te bieden. En afwisseling; geen dag is hetzelfde maar daar houden we ook van. Zo is het altijd een verrassing wat er gaat gebeuren en wat de cliënten die dag in petto hebben voor ons…,” vullen ze lachend aan.

Corlinda: “Ja, dit werk geeft mij voldoening. Als je een klik hebt met de ander dan kun je alles aan, samen zijn wij 100%.” Patricia vult aan: “Als begeleider bij deze groep moet je wel sterk in je schoenen staan en flexibel zijn. Ook is inlevingsvermogen belangrijk, naast een wij-gevoel en humor.” Beiden zijn tevreden met ‘s Heeren Loo als werkgever. “Er zijn veel doorgroeimogelijkheden en je krijgt de mogelijkheid en de tijd om jezelf te ontwikkelen. Fijn is dat!”