“Het is niet jouw of mijn geit, maar onze geit”

Dagelijks verzorgen 12 jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking (LVB) of moeilijk verstaanbaar gedrag (MVG) allerlei kleine en grotere dieren bij Duinboerderij Willemshoeve op het woonzorgpark. Dit zinvolle werk doen zij met hart en ziel. Randy (24) is hun begeleider sinds 2017. Hij startte als stagiair en is na interne opleidingen nu de beheerder van ‘hun eigen bedrijf’. Want zo zien zij het, samen met de cliënten, zijn vijf collega's, twee vrijwilligers en verschillende stagiaires. Randy: “We leren onze jongens en meiden zelf hun verantwoordelijkheid te nemen. Het is niet jouw geit, mijn geit maar onze geit. Als zij zich na een intensieve dag hebben ingezet voor allerlei projecten en met een glimlach naar huis gaan, dan kan mijn dag niet meer stuk.”

Het is er een gezellige boel, want bij een boerderij kun je dieren knuffelen en dat trekt de aandacht van cliënten en gezinnen van buitenaf. Dat is niet alles hoor, want bij de schapenschuur zorgen zij voor hun eigen schaapskudde met veel lieve lammetjes. En of dat nog niet genoeg is, wachten er elke dag wel 63 Hollandse landgeiten in de duinen van 's-Gravenzande en Kijkduin op hun komst. Dit is een begrazingsproject voor het behoud van een veilige kustlijn samen met het Hoogheemraadschap van Delfland. Danny en Elise helpen Randy vandaag.

“Natuurlijk moet je houden van de interactie tussen de dieren en de mensen, maar je moet als begeleider ook flexibel zijn. Soms moet je wel eens 's avonds naar de dieren of je moet toch werken als een collega in ons kleine team ziek is. Oh en graag van alle markten thuis: timmeren, poep scheppen, dieren verzorgen,” zegt Randy lachend. Op de vraag of hij 's Heeren Loo een goede werkgever vindt, is hij duidelijk: “Ja, ze maken projecten mogelijk en omarmen eigen initiatieven zoals onze Noordzee-aquarium waarvoor we zelf de vissen in zee mogen vangen. En ze steunen je eigen ontwikkeling en kijken naar de groei die je kunt maken, als je dat zelf aangeeft.”