Flexibel zijn en meebewegen, ook in onzekere tijden

Renate (49) is partner van Rob, moeder van twee kinderen en heel sportief. Na het werk loopt ze graag hard, wandelt, fietst of maakt ze een heerlijke strandwandeling. In 2018 startte Renate als begeleider in een woning met cliënten die zeer intensieve begeleiding nodig hebben. Nu begeleidt ze cliënten met een moeilijk verstaanbaar gedrag (MVG); twee dagen in de week in een zorgwoning en de andere twee dagen vangt zij externe cliënten op die nog thuis wonen en bij ons naar dagbesteding komen. Haar positieve instelling en rust zorgen ervoor dat ze snel een band opbouwt met mensen. En door haar flexibiliteit is ze overal inzetbaar, altijd met hart en ziel. Renate is een oude bekende van Het Westerhonk, want van 1990 tot 1999 werkte ze hier ook al als begeleider. Na een uitstapje naar de bloemenexport en een eigen massagepraktijk, is ze door haar hart voor de zorg terug op ‘het honk’.

Kun je iets vertellen over je werk als begeleider in coronatijd?

Renate: “Ik kan goed omgaan met een veranderde situatie, merk ik. Als ik ergens nieuw ben, vraag ik naar de belangrijkste dingen en dan denk ik: ‘dat gaat me lukken’. Blijkbaar straal ik dat ook uit en kom ik er vanzelf. Het helpt dat ik overal door leuke collega’s met open armen wordt ontvangen. En ik kan mezelf zijn, net zoals ik wil dat onze cliënten zonder vooroordelen zichzelf kunnen zijn. Mensen hebben het beeld dat het werken met mensen met een moeilijk verstaanbaar gedrag heftig is. Ik ervaar dat helemaal niet. Ik blijf altijd rustig, ook in gespannen situaties. Ik word niet boos en daardoor voelen ze zich veilig bij mij en worden ze zelf ook rustig. Dat is niet veranderd nu het coronavirus heerst. Wat wel anders is, is dat de dagbesteding op dit moment weer met de eigen woongroep aan huis wordt georganiseerd. Voor de externe cliënten die nog thuis wonen is hun dagbesteding met een vaste groep. Alles om het risico voor besmetting met corona te beperken. En ja, dan moet je creatief zijn en oplossingen vinden om het net zo uitdagend en zinvol voor hen te maken. Flexibel zijn en meebewegen, ook in onzekere tijden.”

Wat doet dit werk in deze onzekere tijd met jou als persoon?


Renate: “Ik gedraag mij corona-proof, ook thuis. Je wil toch niet dat cliënten, hun verwanten, mijn collega’s maar ook mijn eigen ouders of ikzelf besmet kunnen raken? Logisch, vind ik, want mijn hart ligt echt bij dit werk en de cliënten. Dus toen ik hoorde dat vorige week alle cliënten die ik in de woning begeleid gevaccineerd konden worden, sprong ik gelijk in de actiestand. Ook kon ik mijn geluk niet op toen gedurende de week bleek dat we extra vaccins hadden voor de cliënten die nog thuis wonen. Ik heb verwanten gebeld met de vraag of zij hun toestemming hiervoor wilden overwegen en al hun vragen zo goed als mogelijk beantwoord. En het is gelukt! Zo fijn dat iedereen die gevaccineerd wilde worden, hun eerste prik kreeg. En omdat zo’n prik best spannend is, was ik erbij, hield een hand vast of vertelde een verhaaltje ter afleiding. Op naar de tweede prik en natuurlijk de vaccinatie van mijzelf en mijn collega’s in de zorg. Hoe eerder hoe beter!”

Wat vind je het mooiste van je werk met deze groep cliënten?

Renate: “Onze jongens en meiden kunnen we misschien niet altijd ‘verstaan’, maar van belang is dat we ze zien ‘staan’. Door middel van rust en zeggen wat je doet en doen wat je zegt merk je dat een cliënt spanning kwijtraakt of niet gespannen wordt. Dat vind ik fijn om te zien. Ik bedank de cliënten ook regelmatig voor een heerlijke werkdag. Dat is natuurlijk niet altijd zo. Er gebeuren ook wel eens negatieve dingen, maar die probeer ik dan altijd weer om te buigen naar iets positiefs. Soms zijn ze gespannen of chagrijnig. Ik vind het dan een uitdaging om hen een rustmoment te geven en zo weer opnieuw te beginnen. Waar ik cliënten bedank voor de dag, vraag ik mijn collega’s vaak naar tips. Ik ben niet bang voor kritiek. Sterker nog, goede communicatie in het team helpt ons verder.”

Wat zijn jouw drijfveren?

Renate: “Ik vind het heerlijk om de cliënten een fijne dag te bezorgen die dat zelf niet voor elkaar krijgen. Ik ga lekker met ze naar buiten om te wandelen en te fietsen. Dingen die ze niet uit zichzelf zullen doen. Ook wil ik met ze bij de dagbesteding creatieve en sociale activiteiten ondernemen. Samen dingen doen is belangrijk. Je biedt ze nabijheid waardoor je ze gaan vertrouwen. Ik zie graag dat de cliënten gelukkig zijn en dat ze, net als ik, zichzelf kunnen zijn. Daarnaast word ik er zelf gelukkig van.”

Wat heb je nodig als begeleider van deze groep cliënten?


Renate: “Geduld. Daarnaast is een portie zelfkennis belangrijk en dat je stevig in je schoenen staat. Ook moet je kunnen vergeten en je de dingen, zoals een keer dat je iets naar je hoofd gegooid krijgt, niet persoonlijk aantrekken. Als het vandaag niet lukt, probeer je het de volgende dag gewoon weer opnieuw en begin je vol goede moed. Ik kan iedereen aanraden om met deze cliënten te werken als je je hierin herkent en werk wilt doen wat er echt toe doet.”