“Continu aanpassen voor optimale ouderenzorg”

Ouderen met down en dementie in de leeftijd van 52 tot en met 65 jaar helpen om hun dag een stukje makkelijker te maken. Daarvan wordt persoonlijk begeleidster Samira (27) bij Het Westerhonk een blij mens. “Zo fijn om echt het verschil te kunnen maken en dat al ruim tien jaar voor de ouder wordende bewoners. Nu begeleid ik Peter (65) en zijn zes huisgenoten en krijg ik de kans om mijn HBO Verpleegkundige bij de Haagse Hogeschool te volgen en de kennis direct toe te passen,” zegt Samira stralend.

Samira: “Voor mij is dit een uitdagende baan, omdat je moet kunnen organiseren, multidisciplinaire besluiten nemen en snel handelen. Geen dag is hetzelfde, dat past bij me. Er is nauw contact met de (para)medische dienst en de familie en verwanten van de bewoners. Wij passen ons continu aan aan de cliënt, omdat hij of zij door dementie zowel verstandelijk als lichamelijk snel achter kan gaan. En we kiezen altijd de passende behandelingswijzen zoals reminicentie, ROT en validation. Zo gaan we voor de optimale zorg!”

Peter luistert gezellig naar de stem van Samira en vergeet zijn knuffel niet uit het oog. Hij is gek op bloemen en op vogeltjes. De vogelkooi met de tjilpende geluidjes hangt dicht bij zijn slaapkamer. Samira: “Peter woont hier nu één jaar. Zijn dag begint in alle rust, ontwaken, ontbijt, medicatie en dan naar dagbesteding in ditzelfde gebouw. Daar doet hij activiteiten die passen bij zijn wensen en behoeften. Bijvoorbeeld samen naar buiten of lekker gek verkleden. En op zijn vrije woensdag plonsen in het zwembad op het woonzorgpark; Peter is rolstoelgebonden maar in het water maakt hij stapjes. Mooi moment om van te genieten, voor hem maar ook voor ons!”