“Ik vind dit werk fantastisch!”
De enthousiaste Susanne is leergierig, heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel en werkt al 19 jaar bij ’s Heeren Loo Het Westerhonk. Ze houdt van een dolletje en dat gebruikt ze dan ook zeker in haar werk. Ze is ooit begonnen als begeleider van cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag. Dit deed ze als bijbaantje tijdens een boekhoudkundige opleiding. Susanne heeft de opleiding afgerond, maar wist eigenlijk al snel dat haar passie niet bij de cijfers lag, maar bij het begeleiden van mensen met een verstandelijke beperking. Ze heeft na haar opleiding eerste een tijdje als flexer gewerkt bij een groep voor ernstig meervoudig beperkte kinderen en is een zorgopleiding gaan volgen. Susanne: “Bij deze cliënten ben je veel bezig met verzorging en verpleging. Na 7 jaar was ik toe aan een nieuwe uitdaging en wilde me meer gaan richten op het begeleiden. Dus toen de eerste woningen voor jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) werden geopend, wist ik wat me te doen stond: solliciteren! En dit werk past bij mij. Ik ben niet meer weg te slaan bij deze doelgroep.”
Inmiddels heeft Susanne ook de opleiding hbo Social Work afgerond en is ze coördinerend begeleider op een van de buitenlocaties van Het Westerhonk.
Wat vind jij zo leuk aan het werken met jongeren met een licht verstandelijke beperking?
Susanne: “Ik vind dit werk fantastisch! Elke dag is een uitdaging. Mijn kwaliteiten liggen bij het ontwikkelen van LVB’ers. Ik ben een begeleider die naast de cliënt gaat staan en van het samen doen. Ik ben een voorstander van ervarend leren. Ga het eerst maar eens zelf proberen en op het moment dat het fout gaat, helpen we de cliënt verder, maar dan heeft hij kunnen leren van de situatie. De jongeren die bij ons wonen, kunnen soms bijvoorbeeld hun werk niet volhouden. Dan kijken we samen wat de reden hiervan is en gaan we daaraan werken, zodat het werken weer gaat. We bouwen op deze woning aan een zo zelfstandig mogelijk leven. Ik vind het geweldig als deze cliënten grote stappen maken en uiteindelijk zelfstandig gaan wonen met ambulante begeleiding. Als zo’n cliënt doorstroomt, gaan we in overleg met de andere coördinatoren kijken welke andere cliënt kan doorstromen naar onze woning.”
Vertel eens iets over jouw functie als coördinerend begeleider.
Susanne: “Het is een hele afwisselende functie. Ik heb geen cliënten onder me, zoals een persoonlijk begeleider, maar ik vind het wel belangrijk om onderdeel te zijn van het team. Ik doe bijvoorbeeld een dag in de week een slaapdienst op de woning, zodat ik kan ervaren hoe het is om op de groep te werken. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor het rooster, doorstroom van cliënten en financiën. Ik ben ook coördinator van de persoonlijk begeleiders en heb daarin ook een coachende rol. Ik houd me ook bezig met wat er in de omgeving gebeurt, zodat ik weet wat er speelt in het leven van de cliënten. Het is zo afwisselend, dat maakt deze baan geweldig! Natuurlijk heb ik ook wel eens pittige dagen, maar dat weegt niet op tegen hoe leuk ik dit werk vind. Naast de rol van coördinator ben ik een onderdeel van het regionaal expertise team middelengebruik. Dit team staat nog in de kinderschoenen. Het door ontwikkelen van dit team zorgt ervoor dat ik energie krijg, die ik op een andere plek weer kan geven. De veelzijdigheid van deze functie zorgt ervoor dat ik leuke dingen mag doen.”
Wat doet dit werk met jou persoonlijk en wat zijn jouw drijfveren?
Susanne: “Ik krijg heel veel energie van dit werk. Ik wil dat het goed gaat met het team en met de cliënten. Als het goed gaat op de woning krijg ik nog meer spirit om verder te bouwen. Ik heb het heel er naar mijn zin en heb hele fijne collega’s, waarmee ik veel bereik. Dat doet met goed.”
Wat heb je nodig als coördinerend begeleider LVB?
Susanne: “Kennis van LVB en van de problematiek die daarbij komt kijken. Daarnaast moet je stevig in je schoenen staan en laagdrempelig en creatief zijn. Je komt namelijk wel eens in situaties terecht waarbij je snel moet schakelen en een oplossing bedenken. Het is fijn als je pedagogisch gezag hebt en dit uitstraalt tegenover de jongeren.”
Wat vind je van ’s Heeren Loo als werkgever?
Susanne: “Ik heb veel kansen gehad en mijn opleidingen kunnen volgen. Ik krijg veel verantwoordelijkheid en ruimte om de regie te pakken. Ik heb goed contact met de managers en gedragswetenschappers, dat werkt fijn.”