“De nacht is om te slapen; we zijn dichtbij als het nodig is”

Wie denkt dat je in de nacht een speld kunt horen vallen bij Het Westerhonk, komt bedrogen uit. Cliënten verwerken 's nachts de dag en zijn soms om een praatje verlegen. Dan biedt de avond- en nachtzorg nabijheid. Ook zijn er vaste zorgafspraken bij cliënten, zoals een verdroog- of toiletronde, wisselligging en medische handelingen. Tessa (41) vertelt in dit filmpje vol passie over haar werk als vliegende keep in de nacht in Monster en tevens haar woonplaats. Tessa: “Zo fijn dat we samen het vertrouwen kunnen geven dat we er zijn voor de cliënt als dat nodig is.”

Tessa werkt al bijna 23 jaar bij ’s Heeren Loo waarvan negen jaar in een zorgwoning en sinds 2007 in de avond en nacht. Tessa: “We werken volgens het systeem ‘De nacht is om te slapen’. Dit betekent dat wij er alles aan doen om de nachtrust van de cliënt maximaal te kunnen waarborgen. Dit doen we in samenwerking met de begeleiders en medewerkers die belangrijk zijn in het totale dagprogramma van de cliënt. We verzorgen en begeleiden als de cliënt daarom vraagt. De verantwoordelijkheid in de nacht is altijd een uitdaging en dat doen we met elkaar. Denk aan de medische zorg, de ziektebeelden, de afwisseling en het acute handelen.”

Elke nacht draaien 11 collega's een wakkere nachtdienst. Vier daarvan werken vanuit het hoofdgebouw: een coördinator, een vliegende keep en twee centralisten. En zeven collega’s zijn aanwezig in de locaties op het woonzorgpark en leveren de zorg "handen aan het bed". Ze luisteren ook enkele buitenlocaties uit, maar daar wordt de zorg geleverd door Pieter van Foreest. En sommige groepen binnen en buiten ons park hebben een eigen nachtdienst of slaapwacht.

Voor Tessa had destijds het werken in de nacht haar voorkeur omdat dat privé goed paste. Dit vindt ze nog steeds prettig. Ze vertelt: “Veel collega's werken een reeks van nachtdiensten achter elkaar, dit is veelal gezonder werken. Bijvoorbeeld vijf nachten en ongeveer negen dagen vrij. Zelf werk ik iedere week en heb ik vaste nachten waarvan de ene week twee nachten en de andere week drie nachten. De keuze is aan jezelf. Er is altijd een vast basisrooster, waardoor je vaak maanden vooruit al je werknachten weet en je privéleven hierop kan aanpassen. Sommige collega's werken al jaren hetzelfde rooster. Als er geen veranderingen zijn binnen het team en iedereen is hiermee tevreden, dan is dit zeker mogelijk.”

Tessa over kansen en doorgroeimogelijkheden: “Ik ben blij met de ruimte die ’s Heeren Loo biedt. Of je die ruimte ook pakt, dat is aan jezelf. Na mijn stage voor de opleiding SPW niveau 4, kreeg ik een vaste baan. Inmiddels heb ik mijn VIG-diploma behaald.”