“Gehandicapten zijn niet eng”

Yolanda (52 jaar) woont in Rijswijk en werkt als flexer bij ’s Heeren Loo Het Westerhonk vanaf vorig jaar maart. Als flexer had ze de mogelijkheid om op verschillende groepen te staan om te onderzoeken wat ze echt leuk vond. Yolanda heeft altijd al in de zorg gewerkt. Eerst met jeugd en later met ouderen. Maar ze zegt volmondig dat ze in de gehandicaptenzorg helemaal op haar plek is, in het bijzonder bij de ouderen met een ernstige meervoudige beperking (EMB). Het draait voor haar om volledige aandacht voor de ouderen, het zorgen voor een natje en een droogje. “Niet met medicijnen bezig zijn en doktersdingen doen”, zegt ze. Ze wil zich volledig op de mensen richten, gerichte aandacht dus. Het verwennen van de ouderen, er 100% voor ze zijn. Dat vindt ze het leukst om te doen.

Via een vriendin is ze bij ’s Heeren Loo terechtgekomen. Direct als flexer. Dit was een prettige manier om te ontdekken waar ze echt blij van wordt. Ze startte op het Westerhonk, is toen naar locatie Noorderhaven in Julianadorp gegaan, en vanaf afgelopen zomer is ze hier op Het Westerhonk aan de slag gegaan. Het flexen blijft een prettige manier van werken, vanwege de vrijheid die je hebt en daarbij toch de zekerheid van een dienstverband. Wekelijks geef je aan hoeveel uur je beschikbaar bent en wanneer.

Yolanda is een helpende op niveau 2. Ook wel zorgondersteuner genoemd. Ze staat op een groep van zeven ouderen vanaf 40 jaar tot in de 80. Joyce bijvoorbeeld kan niet eten en drinken. Edo kan niet goed zien en heeft verslikkingsproblemen. De meesten kunnen zelfstandig eten onder begeleiding. Praten kunnen ze nauwelijks. Ria kan niet praten, maar via haar rolstoel komt ze naar je toe en trekt ze aan je mouw. Dat is haar manier van communiceren.

Op de vraag hoe het nu is om met deze groep cliënten te werken, zegt ze: “Ik krijg er veel voor terug. Soms is het ook zwaar, omdat ze niet altijd meewerken met het verschonen bijvoorbeeld. Iedere dag ga ik met een glimlach naar het werk. Als ik een paar dagen niet werk, vraag ik mij af hoe het met ze is.”

Yolanda draait diensten van 8 uur, maar heeft ook weleens een tussendienst van 4 uur. Aan het begin van de dag om 7.30 uur gaan alle bewoners onder de douche, daarna is er ontbijt en een praatje, dan volgt de verschoningsronde. Ook lunchen we samen en tussendoor zijn er activiteiten zoals TV kijken, koffiedrinken, kleuren, muziek maken of knutselen met herfstbladeren. Sommigen gaan een uurtje rusten. Ook gaat de groep op toerbeurt wandelen na de lunch of een slaapje doen. Het draaien van plaatjes is ook erg in trek. Op de muziek van ABBA, Elvis Presley en Trafassi band met wasmasjien gaan de ouderen helemaal uit hun dak.

“Zo heeft iedereen recht op liefde en zorg. Het is hier geen fabriek, je moet hier niets. Iedereen mag zichzelf zijn in huiselijke sfeer”, vertelt Yolanda. “In andere sectoren voelt het als een keurslijf, hier op Het Westerhonk is dat niet, er is vrijheid om het zelf in te vullen qua tijden en activiteiten.” Yolanda wordt hier heel blij van. Ze is ook mantelzorger voor haar moeder. Hier kan ze echt zichzelf zijn.

Jolanda vindt 's Heeren Loo een hele fijne werkgever. Destijds werd er door haar leidinggevende met het oog op haar privésituatie goed meegedacht, ze kreeg veel handvatten en kon toen op een andere locatie werken. Ze heeft het niet eerder zo meegemaakt op het vlak van meedenken en mogelijkheid tot opleiden. “Je krijgt echt support.” “En je hebt als flexer geen verplichtingen en allerlei vergaderingen. Het draait om het echte werken.”

Tot slot moet haar van het hart dat gehandicapten niet eng zijn. “Het is niet alleen billen wassen, het is veel omvattender. Je moet goed kunnen switchten, de taal kunnen verstaan dus het aanvoelen van de cliënten. Het lezen van ze. Signalen opvangen. En vooral niet bang zijn om je handen uit de mouwen te steken!”

Wil je ook meer weten over flexwerk? Mail of bel ons: Flxbureau@sheerenloo.nl | 08803-64064. 

Ben je benieuwd naar openstaande vacatures, bekijk het hier: Vacatures Het Westerhonk | 's Heeren Loo