LVB jeugd en jongeren
Op weg naar zelfstandig wonen

"Ik krijg geen contact met mijn puberende dochter", "Mijn zoon wordt uit het niets ineens agressief", "Het lukt mijn dochter niet om een stage te volbrengen", “Kan mijn zoon ooit op zichzelf wonen?”. Voor kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) en gedragsproblemen zijn dingen, die voor anderen vanzelfsprekend zijn, minder eenvoudig. Taken volbrengen, emoties beheersen en contact met anderen kunnen best lastig zijn.

Ondersteuning in Monster, ’s-Gravenzande en Den Haag

's Heeren Loo kan jouw zoon of dochter in kleine stappen helpen op weg naar een zo zelfstandig mogelijk leven. De ondersteuning  is zo licht of zo zwaar als nodig is; thuis, op ons woonzorgpark Het Westerhonk in Monster of in één van onze woningen in woonwijken in ’s-Gravenzande, Monster en Den Haag. Je kind kan rekenen op behandeling, training, scholing en begeleiding, waarbij alles gericht is op het vergroten van hun zelfredzaamheid.


Zou dit bij jouw dochter of zoon kunnen passen? Lees dan verder! 

Meer over de ondersteuning

  • Hulp thuis

    Soms loopt het even niet lekker thuis. Dan komen we bij je langs, waarbij we jou en je kind helpen met gedrags- en/of sociaal-emotionele problemen, zoals leren omgaan met boosheid. Vaak is een beetje hulp al genoeg en kan een verhelderend gesprek al leiden tot verbeteringen. Maar ook voor een onderzoekstraject of specifieke behandelingen, bijvoorbeeld EMDR, ben je bij ons aan het goede adres. Dat kan thuis, maar ook bij onze Polikliniek in Monster. 

    Logeren 

    De begeleiding van jongeren met een licht verstandelijke beperking kan zwaar zijn. Heeft jouw gezin even rust nodig? Dan kan je zoon of dochter op woonzorgpark Het Westerhonk logeren, in de weekenden, doordeweeks of in de vakantieperiode. Je kind verblijft dan in een groepswoning met begeleiders. Zij gaan in die tijd samen met je zoon of dochter aan de slag om (meer) structuur aan te brengen in zijn of haar leven. 

    Overbruggingszorg

    Staat je kind op de wachtlijst bij 's Heeren Loo of een andere zorginstelling? Dan kunnen we je toch al ondersteunen door in de tussentijd te bekijken welke zorg  wel mogelijk is. 

    Zelfstandig wonen

    We ondersteunen jongeren en gezinnen ook ambulant bij terugkeer naar huis of naar een eigen woning. 

  • Kortdurende behandeling

    Als er direct een ontlasting nodig is voor het gezin, kunnen wij voor kortdurende vervanging van de opvoedingssituatie zorgen voor de jongere voor een periode van 6  tot maximaal 12 weken. Ook is behandeling met observatie nodig voor een periode van 6 maanden tot 1 jaar. Tijdens deze periode onderzoeken we wat de hulpvraag is met als doel dat de jongere weer terug naar het gezin kan. 

    Langdurige behandeling

    Als er meerdere problematieken spelen, kunnen wij de begeleiding en behandeling van je zoon of dochter overnemen. De jongere verhuist dan voor een jaar (met mogelijkheid om te verlengen tot 3 jaar) naar groepswoning met begeleiding en intensieve behandeling. Deze richt zich op het verminderen van probleemgedrag, het aanleren van nieuwe vaardigheden, het leren omgaan met verantwoordelijkheden en structuur leren aanbrengen in hun leven.

    Behandeling en training

    Voor jongeren die graag zelfstandig willen wonen, zijn er speciale jongerenwoningen in woonwijken in ’s-Gravenzande, Monster en Wateringen. Naast behandeling krijgen ze ook trainingen op maat, gericht op het vergroten van hun zelfredzaamheid. We werken aan afbouw van behandeling en ondersteunen de jongeren naar een zo zelfstandig mogelijk bestaan. 

    Begeleiding en training

    Jongeren die geen behandeling, maar wel begeleiding en training nodig hebben, kunnen bij ons wonen in speciale trainingswoningen en studio’s voor jongvolwassenen. Ze worden hier op maat getraind in zelfstandig wonen. We leren de jongeren niet alleen koken, schoonmaken, enz. maar begeleiden hen ook bij (het vinden van) werk, studie, dagbesteding en vrije tijd.

    Scholing en coaching

    Bij de academie voor Zelfstandigheid van ’s Heeren Loo in Monster kunnen jongeren opleidingen volgen, die gericht zijn op de zelfredzaamheid. Zijn de jongeren toe aan een baan? Dan kunnen onze jobcoaches hen ondersteunen bij het vinden en behouden van passend werk of stageplaats.

  • Groepswonen

    (Kwetsbare) jongeren die altijd begeleiding nodig zullen hebben, kunnen wonen in onze groepswoningen op woonzorgpark Het Westerhonk in Monster en in woonwijken in het Westland. Wij geven hen begeleiding en ondersteuning op maat, bijvoorbeeld bij het vergroten van hun weerbaarheid. Alles is gericht op het vergroten van hun zelfredzaamheid en het leiden van een zo zelfstandig mogelijk bestaan. Dus we werken aan afbouw van begeleiding en opbouw van zelfstandigheid. 

    Studio wonen

    Voor deze (kwetsbare) jongeren die altijd begeleiding nodig zullen hebben, zijn er ook studio’s op ons woonzorgpark Het Westerhonk in Monster en in woonwijken in het Westland beschikbaar. Zij krijgen hun eigen studio met badkamer en keuken. Zelfstandig wonen lukt al, maar er is begeleiding op maat. Willen ze hulp bij bijvoorbeeld hun financiën, social media of gesprekken op het werk? Dan zijn wij er voor hen, gericht op hun zelfstandigheid, weerbaarheid en zelfredzaamheid.

Heb je interesse?

Is deze woonplek iets voor jouw dochter, zoon of verwant die toe is aan een nieuwe stap en bij ons wil wonen? Neem dan contact op met Klantcontact Monster via 088 - 036 40 30 of vul onderstaand formulier in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op! 

  • Stefano

    "Ik ben 19 jaar en woon in een woonwijk in Monster, samen met andere jongeren met een licht verstandelijke beperking. Daar helpen ze me om zo zelfstandig mogelijk te worden. ’s Ochtends om 7.30 uur ga ik naar mijn werk en als ik ’s middags thuiskom, dan zijn de begeleiders er, bijvoorbeeld Susanne. Dan hebben we tijd om te kletsen, klusjes in huis, eten, naar de sportschool, chillen en naar bed."

  • Susanne

    “Wij trainen praktische vaardigheden zoals wassen en koken maar ook de sociale vaardigheden van de jongeren. Even op de fiets naar de supermarkt en leren boodschappen te doen of naar de huisarts. Door hun ontwikkeling in een ‘normale’ setting, kunnen zij het aangeleerde gemakkelijker toepassen. Ze krijgen zes maanden tot maximaal twee jaar begeleiding. Dan groeien zij door naar de trainingswoning. Zo bouwen ze succeservaringen op. Echt super om te zien!”

Neem een kijkje

Contact

Kunnen we je helpen?

Wil je meer weten over woonzorgpark Het Westerhonk. Of heb je een vraag? We helpen je graag op weg. Je kunt ons op verschillende manieren bereiken. Per telefoon, e-mail of via social media. Net wat jij prettig vindt. Van maandag tot en met vrijdag zitten wij klaar om jouw vragen te beantwoorden. Van 08.30 uur in de morgen tot 17.30 uur in de avond.

Routebeschrijving naar Het Westerhonk

Neem contact op