Noorderbakens Kunstroute

Welkom bij de Noorderbakens Kunstroute

Noorderbakens is de naam voor de 12 grote markante dierenbeelden die op knooppunten op het Noorderhaven terrein zijn geplaatst. In nauwe samenwerking met de directie van Noorderhaven is het idee en initiatief van een ouder van een bewoner. Het is uitgewerkt door kunstenaar Rutger Jan Bredewold en vervaardigd in samenwerking met Rob Glas en Van Dijk Ruijgrok uit Anna Paulowna

Waarom de Noorderbakens?

Deze Noorderbakens dienen meerdere doelen. Ze verfraaien het terrein in een vorm van kunst die goed wordt begrepen door bewoners. Ten tweede hebben zij een bakenfunctie, ze helpen bij de navigatie over het terrein. Zoals bij ‘de ezel linksaf’ of ‘bij de vlinders rechts’. En ten slotte hopen wij dat de Noorderbakens meehelpen het contact tussen bewoners en medewerkers van Noorderhaven enerzijds en de mensen uit de wijde omgeving anderzijds te bevorderen. Het sociale isolement van Noorderhaven enigszins te doorbreken. Het feit dat u hier staat en dit hoort is een verheugende stap in deze richting.

Financiering

In 6 jaar tijd is deze kunstroute gebouwd. Voor de financiering van het hele project heeft LEADER het platform van de Europese Unie voor Plattelandsontwikkeling voor 50% bijgedragen en garant gestaan. Het resterende bedrag is bijeengebracht door vele, vele donateurs. De namen van deze donateurs vindt u terug op de sokkels van de Noorderbakens.

De route

De Noorderbakens Kunstroute is 3 km lang en loopt over het terrein van woonzorgpark Noorderhaven. Hier wonen en werken mensen met èn zonder een verstandelijke en/of andere beperking als goede buren samen. Ze wonen, werken, leren en recreëren op het park.

Bij elke baken kunt u de QR-code scannen met uw mobiele telefoon. Via geluidsfragmenten hoort u kunstenaar Rutger Jan Bredewold zijn verhaal vertellen over de baken. U kunt zijn tekst ook (voor)lezen.

Plattegrond Noorderhaven

De foto’s zijn gemaakt door Nanne de Boer, gepensioneerd medewerker van Noorderhaven.

Heel veel plezier gewenst!

Vlinders

Het beeld vlinders wijkt af van de anderen. De fragiele vlinders met hun prachtige vleugels en kakelbonte kleuren zijn gemaakt van het rode cortenstaa...

Lees verder

De koe

We zijn hier aangekomen bij de koe. Het oerbeeld van de wandeling. Het is namelijk het eerste beeld dat wij gemaakt hebben.

Lees verder

Haan, kip en kuikens

Het beeld haan, kip en kuikens is een fors beeld, het gaat flink de hoogte in.

Lees verder

Het varken

We staan hier bij het beeld, het varken. Het staat hier schitterend. Dankzij het glas ziet het beeld er in de zon briljant uit.

Lees verder

De uil

We staan hier bij het beeld de uil. Het is een stoer beeld. En waarvan ik weet dat iemand er een tatoeage van heeft laten maken.

Lees verder

Schapen en een geit

We kijken hier naar het beeld van een kudde schapen en een geit. De geit laat zich wat minder makkelijk ontdekken tussen de schapen.

Lees verder

De pauw

Het zie je een pauw met twee koppen. Zijn prachtige verentooi staat aan de ene kant naar achteren en aan de andere kant naar voren.

Lees verder

De poezenbank

We staan hier bij de poezenbank. Een poes kan natuurlijk niet ontbreken in een leefgemeenschap zoals Noorderhaven.

Lees verder

De ezel

Je kijkt hier naar het beeld van de ezel. Dit dier is gekozen door de cliënten deelraad.

Lees verder

De meeuwen

Bij de Callantsogervaart staan de meeuwen, deze zijn eigenlijk een onderdeel van het vroegere symbool van Noorderhaven ‘een anker’ en de ‘meerpaal’.

Lees verder

Honden

Spelende honden, een grote bal, een paar honden die naar je kijken, verwachtingsvol zoals alleen honden dat kunnen.

Lees verder

Contact

Kunnen we je helpen?

Wil je meer weten over Noorderhaven en 's Heeren Loo. Of heb je een andere vraag? We helpen je graag op weg. Je kunt ons op verschillende manieren bereiken. Per telefoon, WhatsApp, e-mail of via social media. Net wat jij prettig vindt. Van maandag tot en met vrijdag zitten wij klaar om jouw vragen te beantwoorden. Van 08.30 uur in de morgen tot 17.30 uur in de avond.

Adres en route

Eikenhout 310
1787 RA Julianadorp

Routebeschrijving naar Noorderhaven

Neem contact op