JeugdzorgPlus Groot Emaus

Stel, je hebt een lichte verstandelijke beperking en je hebt jezelf of anderen in gevaar gebracht. Bijvoorbeeld door gedragsproblemen, psychiatrische problemen of problemen in je omgeving. Als je tussen de 12 en 23 jaar bent dan kán het zijn dat de rechter bepaalt dat je naar de JeugdzorgPlus van Groot Emaus moet. 

JeugdzorgPlus is gespecialiseerde zorg in een veilige omgeving.

Veiligheid, structuur, zingeving en perspectief

Je verblijft tijdelijk 24/7 bij de JeugdzorgPlus van Groot Emaus, binnen een afgebakend deel van de locatie. Zo kort als nodig maar zo lang als noodzakelijk. Gemiddeld is dat ongeveer 7 maanden. Het kan soms langer zijn.

Wij bieden jou veiligheid, structuur, zingeving en perspectief. Wij bieden een betekenisvol dag-, onderwijs- en vrijetijdsprogramma. Alle onderdelen staan in het teken van jouw behandeling. Soms worden deze aangevuld met groepstherapieën. Je ervaart dat wat je doet in je leven waarde heeft en samen kijken we hoe jij je toekomst vorm kunt geven.

De woning en de behandelgroep

Je verblijft in een behandelgroep met maximaal acht andere jongens en meiden. De woning is modern ingericht en heeft acht slaapkamers. Je hebt je eigen slaap- en badkamer. Er is een gezamenlijke woonkamer met keuken. Hier verblijf je regelmatig met de andere jongeren. We eten hier ‘s avonds altijd met zijn allen. Ook is er een grote tuin.

De omgeving en bereikbaarheid

De JeugdzorgPlus bevindt zich op de locatie van ’s Heeren Loo Groot Emaus, in Ermelo. In een bosrijke omgeving. Op dit terrein vind je ook onze medische dienst, de huisartsenzorg en het Emaus College. 

Op 500 meter afstand is een bushalte. Hiervandaan gaat een bus naar station Ermelo. Vanaf station Ermelo vertrekken treinen in de richting Zwolle en Utrecht.

Je komt binnen en dan?

Bij JeugdzorgPlus werken specialisten die eerst alle informatie over jou lezen en mensen spreken die jou goed kennen. Met deze informatie en vanuit hun kennis en ervaring kijken ze wat voor jou en jouw ouder(s)/verzorger(s) het beste is. Bijvoorbeeld in welke groep je het beste kunt verblijven en wat voor behandeling bij jou past.

In de eerste zes weken dat je bij ons bent kijken zij samen met jou en je ouders, verzorgers of wettelijk vertegenwoordigers wat jij wilt en kunt en welke zorg en ondersteuning daar het beste bij past. De gedragswetenschapper schrijft dit op in een ‘perspectiefplan’. Hierin staat jouw hulpvraag, jouw behandeldoelen en welke begeleidingsbehoefte je hebt. Het sluit aan bij jouw niveau en interesses en je werkt hieraan op zowel de groep, op school als in de vrije tijd. Samen met je (activiteiten)begeleiders.

Zo werken we samen aan jouw toekomst.

Behandeling, school en vrije tijd

Je verblijft niet alleen bij ons voor behandeling maar volgt ook onderwijs (via het Emaus College). Daarnaast leer je hoe je je vrije tijd zinvol kunt besteden. In je vrije tijd worden daarvoor diverse activiteiten, zowel binnen als buiten, aangeboden.

Iedereen heeft zijn eigen perspectiefplan. Alle professionals werken met jou aan ditzelfde plan. Dat is wel zo efficiënt. Zoals therapeuten om te behandelen, begeleiders om jou te begeleiden, leerkrachten om les te geven en vrije tijd medewerkers om zowel binnen- als buitenactiviteiten aan te bieden.

Maatregelen en verlof

Soms staat in jouw perspectiefplan dat je (tijdelijk) sommige dingen niet mag. Bijvoorbeeld dat je een tijdje je telefoon niet of beperkt mag gebruiken bijvoorbeeld of dat je even niet op verlof mag.

Daarnaast oefen je bij ons met het opbouwen van vrijheden. Je krijgt hier mee te maken als het in het belang van jouw behandeling is. Jouw behandeling is erop gericht om deze beperkingen zo snel mogelijk op te heffen. We doen dat door jou bepaalde vaardigheden aan te leren en door je inzichten te geven in jouw gedrag. Zo leer je dat je zelf kunt bepalen wat jij van je leven maakt. Op een manier die bij jou past en aan de hand van wat jij kunt.

Oefenen, oefenen, oefenen

We vinden het belangrijk dat jij je bij ons gezien en gehoord voelt. Onze professionals doen daar erg hun best voor. Want als jij je veilig voelt bij ons kun je je weer ontwikkelen. Bij ons kun je het gedrag oefenen dat gewenst en helpend is in jouw thuissituatie, op school en in de maatschappij. Je oefent dit keer op keer met onze professionals en met de andere jongeren. Wij hebben veel ervaring met jongeren met een lichte verstandelijke beperking en weten dat vaak oefenen werkt. We trainen het als het ware in. Hiermee wordt jouw vertrouwen en zelfvertrouwen vergroot.

Wat kunnen jouw ouders, verzorgers of wettelijk vertegenwoordigers van ons verwachten?

Wij vinden het belangrijk dat jouw ouder(s), verzorger(s) of wettelijk vertegenwoordiger(s) nauw betrokken zijn bij de behandeling. Dat we samen werken aan jou toekomst.

Terug naar huis of vervolgbehandeling

Waar je na de JeugdzorgPlus gaat is onder andere afhankelijk van jouw wens, de voortgang in de behandeling, of je de gestelde doelen haalt, of er bepaalde ontwikkelings- en veiligheidsrisico’s spelen en hoe jouw familie en omringende systeem jou kan helpen als je bij ons weggaat. 

Soms krijg je een vervolgbehandeling binnen Groot Emaus. We werken altijd aan een toekomst waarin jij zo veel mogelijk mee kunt doen in de maatschappij. In jouw eigen tempo, op jouw manier en binnen jou kunnen.

Aanmelden voor JeugdzorgPlus

Voor JeugdzorgPlus is een machtiging gesloten jeugdhulp van een kinderrechter nodig en een beschikking (toewijzing JW301) van de gemeente waar je vandaan komt.

Contact

Kunnen we je helpen?

Wil je meer weten over orthopedagogisch behandelcentrum Groot Emaus. Of heb je een vraag? We helpen je graag op weg. Je kunt ons op verschillende manieren bereiken. Per telefoon, e-mail of via social media. Net wat jij prettig vindt. Van maandag tot en met vrijdag zitten wij klaar om jouw vragen te beantwoorden. Van 08.00 uur in de morgen tot 18.00 uur in de avond.

Routebeschrijving naar Groot Emaus

Neem contact op
Terug naar boven