Het Rietschans College voor voortgezet speciaal onderwijs in Ermelo
Horsterweg 130a

Leren en school Behandelen

“Robin, ben je er nog?”, vraagt de docent geschiedenis. Je schrikt ervan, je was namelijk even afwezig. Je zat in je hoofd, je gedachten waren aan het malen. Vaak lukt het je om er zelf uit te komen, maar soms niet. Dan moet je even bij de les worden geroepen. De docent ziet dit aan jouw houding en die roept dan jouw naam. Dit hebben jullie afgesproken. “Waar ging het over, Robin?” Je denkt even goed na, iets met een nare man. “Volgens mij over Stalin, meneer.” Dat klopt. De leraar vervolgt zijn les.

Na deze les is het tijd voor jouw therapie, dus je fietst naar het behandelcentrum. Daarna ga je weer terug voor de laatste 2 lesuren. Het is fijn dat deze behandeling gewoon in je rooster past. Dan kun je naar school en krijg je toch de therapie die jij nodig hebt.

In het kort

Het Rietschans College is een vmbo-tl / havo/vwo school van ‘s Heeren Loo voor jongeren met psychische problemen. Onze leerlingen kunnen bijvoorbeeld moeilijk omgaan met stress of ze zijn angstig, vaak door een onderliggende stoornis. Wij richten ons op de ontwikkeling van praktische, creatieve, sociale en emotionele vaardigheden. Dit omdat wij geloven dat jongeren voor hun ontwikkeling meer nodig hebben dan kennis alleen. Wij willen een zo normaal mogelijke school zijn, en zorgen ervoor dat jij aansluiting vindt op het reguliere onderwijs. Ons motto: “Gewoon waar mogelijk en speciaal waar nodig”. Bij ons krijg je in de onderbouw veel structuur. In de bovenbouw wordt dit minder. Dit zorgt ervoor dat jij zelf steeds meer verantwoordelijkheid gaat nemen, en daarmee goed voorbereid in de maatschappij terechtkomt. Om de kwaliteit van ons onderwijs te borgen werken wij onder andere nauw samen met het Christelijk College Groevenbeek, andere VSO-scholen, de leerplichtambtenaar, de GGD en GGZ-zorgaanbieders.

Adres en contact
Horsterweg 130a
3853 JE Ermelo
Contact opnemen Direct aanmelden

Hoe is het schoolprogramma opgebouwd?

In de onderbouw kunnen de leerlingen de niveaus vmbo-tl en havo/vwo volgen. In de bovenbouw kunnen zij naar vmbo kader (sector Zorg en welzijn), vmbo-tl en havo. Je kunt bij ons een volwaardig diploma halen. Als jouw behandeling tijdens schooluren valt, wordt deze in je lesrooster opgenomen.

Ontwikkelingsperspectief: jouw voortgang vastleggen

Wij willen graag weten hoe het met jou gaat en hoe je vooruitgaat. Daarom meten wij dit. Het belangrijkste instrument hiervoor is het Ontwikkelingsperspectief. Hierin leggen wij jouw emotionele, schoolse en cognitieve ontwikkeling vast. Tijdens ouderavonden bespreken wij het Ontwikkelingsperspectief ook.

Wie zijn onze leerlingen?

Jij kunt bij ons terecht als je tussen de 12 en 20 jaar oud bent en psychische problemen hebt of last hebt van angst of somberheid. Alle leerlingen op het Rietschans College hebben dit soort problemen, de meesten zijn hiervoor ook in behandeling (GGZ). Het kan bijvoorbeeld gaan om autisme, ADD of een eetstoornis, maar dit varieert sterk. Je kunt bij ons op de onderbouw blijven totdat je naar de bovenbouw kunt, of weer teruggaan naar het regulier onderwijs. Wij proberen een zo normaal mogelijke school te zijn met reguliere lesstof op de niveaus vmbo-tl en havo/vwo. Voor meer informatie over aanmelden, kijk op de website van Het Rietschans College.

‘s Heeren Loo onderwijs

Het Rietschans College in Ermelo is 1 van de 4 scholen van ‘s Heeren Loo onderwijs (Beekdal, De Lasenberg, Rietschans college en Emaus college). Kenmerkend voor het onderwijs van 's Heeren Loo is dat kinderen en jongeren zich kunnen ontwikkelen vanuit zelfvertrouwen, zelfkennis en positief gedrag. Er is veel aandacht voor het aanleren van (sociale) vaardigheden. De leerlingen krijgen onderwijs dat afgestemd is op hun niveau.

Naar Ermelo en Harderwijk

Binnen 5 minuten lopen vanaf school ben je bij het station Ermelo. Elk halfuur gaat hier de trein naar Harderwijk, of de andere kant op naar Amersfoort.

Het Rietschans College

Contact

Wil je meer weten over 's Heeren Loo? Of heb je een vraag? We helpen je graag op weg. Je kunt ons op verschillende manieren bereiken. Per telefoon, WhatsApp, e-mail of via social media. Net wat jij prettig vindt. Van maandag tot en met vrijdag zitten wij klaar om jouw vragen te beantwoorden. Van 08.00 uur in de morgen tot 18.00 uur in de avond.

Neem contact op