Snoezelen op de Hartenberg
Wekerom
Op De Hartenberg ligt het ‘snoezelhart’ van Nederland. Hier is het snoezelen in de jaren zeventig ontstaan. Snoezelen is een samentrekking van snuffelen en doezelen.
Zien, horen, voelen en ruiken voor mensen met een ernstig meervoudige beperking.
In het kort
De snoezelruimte op De Hartenberg is één van de grootste snoezelruimtes in Nederland. Begin 2017 is deze ingrijpend verbouwd en voorzien van de nieuwste technieken zodat mensen met een ernstig meervoudige beperking nog beter begeleid kunnen worden. Met licht- en geluidseffecten, geur- en tastmaterialen wordt de bezoeker uitgenodigd om actief te worden en contact te maken.
Meer weten over snoezelen?
Neem gerust contact op voor een rondleiding of een cursus in het kader van opleidingsdoeleinden. Dan kijken wij graag met je mee wat mogelijk is.
Verhaal achter snoezelen
Neem een kijkje in de snoezelruimte
Ontstaan van snoezelen
Op De Hartenberg is het snoezelen in rond 1970 ontstaan. Inmiddels is snoezelen een wereldwijd begrip (www.isna-mse.org) en van grote betekenis voor het welzijn van mensen met een (ernstig) meervoudige beperking. De snoezelruimte op De Hartenberg stond aan de basis van deze ontwikkeling.
Gekleurde voorwerpen, zoals vloeistofprojectie, discobollen en gekleurde waterzuilen, zorgen steeds voor nieuwe prikkels en ervaringen. Dat geldt ook voor de voelmuren, variërend van fluweelzacht tot borstelhard, en matrassen in verschillende temperaturen. De geurwand en toepasselijke achtergrondmuziek prikkelen respectievelijk de reuk en het gehoor.
De interactieve lichtvloer en de lichtwand met een grote trilvloer reageren als iemand er overheen loopt of er met de hand tegenaan duwt.
Snoezelen voor iedereen
Inmiddels is snoezelen wereldwijd een begrip. In ruim 26 landen zijn snoezelruimtes. In de gehandicaptenzorg, ouderenzorg en psychiatrie snoezelen mensen. In de jeugdzorg hebben hyperactieve kinderen er baat bij. Vanuit de International Snoezelen Association (ISNA) is er contact met achttien universiteiten wereldwijd voor wetenschappelijk onderzoek en informatie-uitwisseling.