Adres en contact
Hazenpad 11
6733 SE Wekerom
088 - 03 730 13 Stuur een mail

Snoezelen op De Hartenberg
Wekerom

Vrije tijd

Op De Hartenberg ligt het ‘snoezelhart’ van Nederland. Hier is het snoezelen in de jaren zeventig ontstaan. Snoezelen is een samentrekking van snuffelen en doezelen.

Zien, horen, voelen en ruiken voor mensen met een ernstig meervoudige beperking.

In het kort

De snoezelruimte op De Hartenberg is één van de grootste snoezelruimtes in Nederland. Begin 2017 is deze ingrijpend verbouwd en voorzien van de nieuwste technieken zodat mensen met een ernstig meervoudige beperking nog beter begeleid kunnen worden. Met licht- en geluidseffecten, geur- en tastmaterialen wordt de bezoeker uitgenodigd om actief te worden en contact te maken.

Kom snoezelen

Zelf ervaren wat snoezelen voor je kind of verwant kan betekenen? Dat kan. De snoezelruimte is ook te huur voor mensen met een beperking van buiten ‘s Heeren Loo. Bel ons of stuur een mail en wij regelen het voor je. 

Ook voor het aanvragen van een rondleiding of cursus in het kader van opleidingsdoeleinden.

Verhaal achter snoezelen

Neem een kijkje in de snoezelruimte

Ontstaan van snoezelen

Op De Hartenberg is het snoezelen in rond 1970 ontstaan. Inmiddels is snoezelen een wereldwijd begrip (www.isna-mse.org) en van grote betekenis voor het welzijn van mensen met een (ernstig) meervoudige beperking. De snoezelruimte op De Hartenberg stond aan de basis van deze ontwikkeling. 

Gekleurde voorwerpen, zoals vloeistofprojectie, discobollen en gekleurde waterzuilen, zorgen steeds voor nieuwe prikkels en ervaringen. Dat geldt ook voor de voelmuren, variërend van fluweelzacht tot borstelhard, en matrassen in verschillende temperaturen. De geurwand en toepasselijke achtergrondmuziek prikkelen respectievelijk de reuk en het gehoor. 

De interactieve lichtvloer en de lichtwand met een grote trilvloer reageren als iemand er overheen loopt of er met de hand tegenaan duwt.

Snoezelen voor iedereen 

Inmiddels is snoezelen wereldwijd een begrip. In ruim 26 landen zijn snoezelruimtes. In de gehandicaptenzorg, ouderenzorg en psychiatrie snoezelen mensen. In de jeugdzorg hebben hyperactieve kinderen er baat bij. Vanuit de International Snoezelen Association (ISNA) is er contact met achttien universiteiten wereldwijd voor wetenschappelijk onderzoek en informatie-uitwisseling.

Contact

Hazenpad 11
6733 SE Wekerom
janneke.van-braak@sheerenloo.nl

Servicedesk Facilitair 088 - 037 00 00

Neem contact op