Innovatie in de zorg

Het is fijn om te kunnen leven zoals jij dat wilt. Wij leveren de zorg en ondersteuning die daarvoor nodig is. Dat is natuurlijk vooral mensenwerk. Ook maken we gebruik van slimme nieuwe technieken en hulpmiddelen, voor zowel mensen met een verstandelijke beperking als begeleiders. We ontwikkelen ook zelf innovaties, samen met anderen. Zoals handige apps en hulpmiddelen en VR. Belangrijk is dat deze innovaties ook echt zorgen voor betere zorg en meer welzijn voor de cliënt.

Innoveren samen met anderen

’s Heeren Loo stimuleert innovaties in de zorg, samen met andere (zorg)organisaties. Bijvoorbeeld binnen VG-innovatornetwerk. Hierbij zijn inmiddels 45 organisaties aangesloten. In 2018 organiseert dit netwerk een Hackaton over de meerwaarde van technologie voor de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.

Voorbeelden van innovaties

In 2017 was ’s Heeren Loo bijvoorbeeld betrokken bij de volgende innovaties:

Virtual reality voor lvg-jongeren

Virtual reality biedt voordelen bij de behandeling en begeleiding van mensen met een licht verstandelijke beperking. Najaar 2017 lanceerden we de eerste zelfontwikkelde VR-applicatie. Gedragskundigen selecteerden geschikte thema’s. ‘Seksualiteit & Sociale weerbaarheid’ bleek heel geschikt voor jongeren met een licht verstandelijke beperking die moeite hebben hun grenzen op dit gebied aan te geven.

App ‘Zo doe je dat’

Met deze app kunnen cliënten zelf vragenlijsten maken om onderzoek te doen bij andere cliënten. Ook als zij zelf niet kunnen lezen en schrijven.

Praatkaart

Met deze app kunnen mensen met een verstandelijke beperking zelf een kaart maken met een foto en ingesproken tekst. Ze kunnen de kaart versturen via e-mail of sociale media. De ontvanger kan de kaart steeds opnieuw afspelen. Dit helpt om de sociale contacten te onderhouden.

Gratis boeken met apps en hulpmiddelen

Er worden zoveel nieuwe apps ontwikkeld, dat het heel lastig is om dit allemaal bij te houden. Dat hoeft ook niet, want dat doen wij voor je. We hebben een aantal boeken gemaakt die je gratis kunt downloaden. We vullen deze boeken regelmatig aan met nieuwe innovaties. Handig!

Let op! De boeken zijn dik en dus aan aanslag op je printer. Print dus de pagina’s die je interessant vindt of bekijk ze op je tablet of computer.

Apps voor cliënten

In het app boek voor cliënten hebben we heel veel handige apps verzameld voor mensen met een verstandelijke beperking. Nuttige apps om beter te communiceren, om dingen te leren en om bewust bezig te zijn met de gezondheid. Apps om de dag goed te kunnen plannen. En leuke apps om jezelf te vermaken.

App boek voor cliënten

Apps voor medewerkers

In het App boek voor medewerkers staan handige apps om productiever te werken, de planning bij te houden en onderling te communiceren. Apps voor het reizen en educatieve apps.

App boek voor medewerkers

Overige boeken zijn:

Innovatieruimte in Apeldoorn

Motorrijden, paardrijden in galop, zwemmen met dolfijnen, kippen jagen op een bewegende vloer: het kan allemaal in de innovatieruimte op 's Heeren Loo locatie Groot Schuylenburg in Apeldoorn. Doel van de ruimte? Het leven van cliënten mooier, makkelijker en leuker maken. Door ze te laten beleven, bewegen, leren en ontwikkelen. Lees meer over de innovatieruimte.

Ideeënbus

Goede ideeën moet je delen! Heb jij een goed idee, een al uitgewerkt projectplan of wil je graag samenwerken? Mail dan naar de ideeënbus! Vergeet niet de volgende gegevens te vermelden:

 
  1. Bij welke organisatie onderdeel ben je werkzaam.
  2. Een korte omschrijving van wie jij bent en je idee.
  3. Bestaat je idee al of heb je het zelf bedacht.
  4. Wat wil je graag bereiken met je idee.
  5. Wat wil je graag bereiken met de mail.
  6. Je contactgegevens.

Het mailadres is [email protected]. De ideeënbus is niet bedoeld voor acquisitie doeleinden.

Implementatie