Expertisecentra

In Nederland hebben meer dan een miljoen mensen een (lichte) verstandelijke beperking, aandoening of stoornis en zijn niet zelfredzaam. Sommigen hebben hele specifieke en complexe zorgvragen. Om hen en hun naasten goed verder te kunnen helpen, is veel kennis nodig. Daarom heeft ’s Heeren Loo expertisecentra opgericht.

Brug tussen praktijk en wetenschap

’s Heeren Loo heeft in ruim 130 jaar veel kennis opgebouwd. In onze expertisecentra verbinden we praktijkkennis van zorgprofessionals, kennis en ervaringen van cliënten en ouders/ verwanten met kennis uit de wetenschappelijke wereld. Het totaal van deze kennis maken we toepasbaar voor de praktijk. Daarmee bieden we cliënten betere zorg en een beter leven.

7 expertisecentra

Om de verbinding met de wetenschappelijke wereld voor elkaar te krijgen heeft ’s Heeren Loo expertisecentra opgericht voor een aantal specifieke cliëntengroepen. Hier bundelen we alle kennis uit ervaring, de zorgpraktijk en onderzoek. Ook ontwikkelen we nieuwe kennis samen met kennisdragers binnen en buiten ’s Heeren Loo. Door samen op te trekken komen we tot verbeterde behandeling en begeleiding en nieuwe inzichten. Deze stellen we beschikbaar voor alle cliënten, verwanten en zorgprofessionals binnen en buiten ’s Heeren Loo. 

Dit zijn de expertisecentra:

Uitgelichte expertisecentra

Expertisecentrum EMB

Het expertisecentrum EMB verzamelt, onderzoekt en verspreidt kennis en expertise over de ondersteuning aan mensen met EMB.

Lees verder

Expertisecentrum genetische syndromen

Een genetisch syndroom maakt de zorgvraag vaak extra ingewikkeld. Daarom heeft ’s Heeren Loo het expertisecentrum genetische syndromen opgericht.

Lees verder

Expertisecentrum Jeugd

Het expertisecentrum Jeugd is onderdeel van de kennisketen Jeugd. We helpen jeugdigen met een verstandelijke beperking en/of een ontwikkelingsachterst...

Lees verder

Expertisecentrum LVB

Het expertisecentrum LVB is onderdeel van de kennisketen LVB. We dragen bij aan het herstellen van de balans in functioneren bij mensen met een LVB.

Lees verder

Expertisecentrum MVG

Het expertisecentrum MVG is onderdeel van de kennisketen MVG. We dragen bij aan het herstellen van de balans in functioneren bij mensen met een MVG.

Lees verder

Kennisketens

Het is belangrijk om kennis op de juiste plek in het zorgteam te krijgen. En omgekeerd moeten kennisvragen uit de praktijk opgepakt worden door wetenschappelijk onderzoekers en ontwikkelaars. Het verkeer tussen praktijk en wetenschap loopt via verschillende schakels en dat geheel noemen we een kennisketen. We hebben zes kennisketens: een kennisketen voor EMB, MVG, NAH, LVB, Jeugd en Ouderen.

In dit animatiefilmpje zie je hoe een kennisketen werkt.

Expertisecentrum Advisium

Om verwarring te voorkomen. Bij ’s Heeren Loo zijn alle behandelingen ondergebracht onder één dak. Dat noemen we het expertisecentrum Advisium. Hier werken ruim 1.100 collega’s die zich bezighouden met behandeling, zorgbeleid, wetenschappelijk onderzoek en innovatie.

Terug naar boven