De innovatieruimte Apeldoorn

Innovatie geeft vrijheid

Innoveren is doen wat nog niet eerder gedaan is. Nieuwe wegen inslaan. En de zorg vernieuwen en beter maken. ’s Heeren Loo gelooft in innovatie. 

Technologie is een belangrijk ingrediënt van innovatie. Die technologie omarmen we. Zo kun je bij ’s Heeren Loo virtueel zwemmen met dolfijnen met een VR bril. Maar VR helpt cliënten ook bij het dagelijks leven. Zo deden we een pilot waarbij mensen met een lichte verstandelijke beperking virtueel boodschappen konden doen. Dit beviel zo goed, dat wij mogelijkheden zien om het aantal toepassingen uit te breiden in de toekomst.

Innoveren samen met anderen

Cliënten bij ’s Heeren Loo zien de voordelen van nieuwe technologie waar we gebruik van maken. Judith: “Doordat ik afhankelijk ben van een rolstoel, kan ik niet altijd aanwezig zijn bij bijvoorbeeld vergaderingen. Door het gebruik van tools als Facetime kan ik nu vanuit huis toch ook aanwezig zijn.” Die flexibiliteit komt ook van pas bij afspraken tussen cliënt en zorgbegeleider. Gordon: “Afspraken hoeven niet meer alleen op kantoor plaats te vinden. Vroeger wel, omdat hier de computer stond. Nu hebben zorgbegeleiders iPad’s en kunnen ze ook bij cliënten thuis komen voor afspraken. Of beeldbellen.”

Ook worden onze huizen steeds slimmer. Robotstofzuigers die veel werk uit handen nemen. Of gordijnen die spraakgestuurd open en dicht kunnen. Mooie en handige technieken die we vraaggericht inzetten. Bij ’s Heeren Loo kijken we namelijk vooral naar de persoonlijke behoefte van onze cliënten en medewerkers. Frank: “Je kunt wel een Smart Home inrichten dat helemaal spraakgestuurd is, maar niet iedereen met een beperking kan zich (goed) verstaanbaar maken. Misschien hebben anderen juist meer aan een bewegingssensor.”

Hoe dan ook, innovatie geeft mensen met een beperking vrijheid die ze eerder niet kenden of nu juist missen. Het helpt hen verder, verder dan ze ooit dachten te komen. Daarom werken we graag samen aan vernieuwing. Samen met andere organisaties en samen met cliënten en hun verwanten.

’s Heeren Loo kent een bottom-up aanpak wat betreft innovatie. Ideeën voor innovatie worden verzameld vanuit wensen die cliënten en medewerkers hebben. Vaak in samenwerking met ondernemers. Is er een innovatie die jou verder kan helpen? Of loop je ergens tegenaan en denk je dat innovatie de oplossing kan zijn? E-mail naar innovatie@sheerenloo.nl zodat we je verder kunnen helpen.

Voorbeelden van innovaties

Virtual reality voor lvg-jongeren

Virtual reality biedt voordelen bij de behandeling en begeleiding van mensen met een lichte verstandelijke beperking. Najaar 2017 lanceerden we de eerste zelfontwikkelde VR-applicatie. Gedragskundigen selecteerden geschikte thema’s. ‘Seksualiteit & Sociale weerbaarheid’ bleek heel geschikt voor jongeren met een lichte verstandelijke beperking die moeite hebben hun grenzen op dit gebied aan te geven.

App ‘Zo doe je dat’

Met deze app kunnen cliënten zelf vragenlijsten maken om onderzoek te doen bij andere cliënten. Ook als zij zelf niet kunnen lezen en schrijven. Zo kunnen ze bijvoorbeeld samen in gesprek gaan over tevredenheid over het eten of de woning en die resultaten in een digitaal rapport aan de regiodirecteur sturen.

Praatkaart

Met deze app kunnen mensen met een verstandelijke beperking zelf een ouderwetse postkaart ontvangen met daarin ingesproken tekst van meerdere verwanten, vrijwilligers of vrienden. De kaart wordt verstuurd via de app en klaargemaakt door cliënten in de ’s Heeren Loo copyshops. De ontvanger kan de kaart steeds opnieuw afspelen. Met deze kaart stimuleren we ‘klein geluk’ en worden de sociale contacten gestimuleerd.

Evenementen

We organiseren regelmatig evenementen om cliënten, verwanten, vrijwilligers en medewerkers kennis te laten maken met innovatieve producten. Zo hebben we in 2018 ons tweede innovatiecongres, organiseerden we de Markt van de Toekomst en de Digitale Sportdag.

Veel van die evenementen, maar ook producttesten worden vastgelegd door onze speciaal opgeleide clientvloggers! Kijk op het YouTubekanaal van ’s Heeren Loo.

Robins Wereld

Hoe kun je kinderen beter leren leren? Door ze een game te laten spelen. Dat geldt nog sterker voor kinderen met een matige tot ernstige verstandelijke beperking. Daarom zijn we Robins Wereld aan het ontwikkelen, een serious game voor het meten en stimuleren van effectief leergedrag.

Marja Eding is gedragswetenschapper bij ’s Heeren Loo Advisium in Ermelo. Zij nam het initiatief om Robins Wereld te ontwikkelen. Want het blijkt zowel uit de wetenschap als uit de praktijk dat serious games werken. Een serious game is een spel dat niet alleen leuk is om te spelen, maar vooral gemaakt is om van te leren. Marja werkt samen met softwarebedrijf Mediaheads uit Heerenveen, zij zijn gespecialiseerd in het ontwikkelen van software voor het speciaal onderwijs.

Robins Wereld speelt zich af in een driedimensionale spelwereld waar kinderen in de persoon van Robin allerlei opdrachten en taken uitvoeren om een schat te vinden. Deze taken zijn gericht op de verschillende aspecten van effectief leergedrag. De game ondersteunt het kind in de ontwikkeling van zijn leergedrag door tijdens de trainingsfase gerichte hints te geven. Dat is een essentieel verschil met andere games. Robins Wereld meet hoe het trainen van dit leergedrag bijdraagt aan het leren van meer complexe kennis en vaardigheden. Informatie uit de game kan worden gebruikt om het leerproces van het kind optimaal te ondersteunen.

De ontwikkeling is financieel mogelijk gemaakt met behulp van financiering van AFAS www.afas.nl.

Digitale vaardigheden

We hebben een mooie website ontwikkeld waar medewerkers allerlei trainingsmaterialen vinden om hun digitale vaardigheden te verbeteren. Die vaardigheden zijn immers een basis voor het werken met technologische innovaties! Deze kennis delen we ook gratis met andere organisaties. Neem eens een kijkje op www.digitaal-vaardig.nl.

Innovatieruimte in Apeldoorn

Motorrijden, paardrijden in galop, zwemmen met dolfijnen, kippen jagen op een bewegende vloer: het kan allemaal in de innovatieruimte op 's Heeren Loo locatie Groot Schuylenburg in Apeldoorn. Doel van de ruimte? Het leven van cliënten mooier, makkelijker en leuker maken. Door ze te laten beleven, bewegen, leren en ontwikkelen.

De innovatieruimte is gezellig ingericht en toegankelijk voor iedereen. Je kunt hier tot rust gekomen en de opwinding van een nieuwe belevenis ervaren. Ook kunnen er trainingen worden gevolgd, zowel cliënten als anderen.

De ruimte is vooral bedoeld voor cliënten, verwanten/familie en medewerkers van ’s Heeren Loo. Ook kan de ruimte bijdragen aan kwaliteit van leven van bijvoorbeeld ouderen, mensen met dementie of ernstig zieken. Iets voor jouw organisatie? Je bent van harte welkom.

Gratis boeken met apps en hulpmiddelen

Er worden zoveel nieuwe apps en hulpmiddelen ontwikkeld, dat het heel lastig is om dit allemaal bij te houden. Dat hoeft ook niet, want dat doen wij voor je. We hebben diverse boeken gemaakt die je gratis kunt downloaden. We vullen deze boeken regelmatig aan met nieuwe innovaties. Handig! 

Let wel: de boeken zijn in totaal 3 cm dik en dus aan aanslag op je printer. Print dus de pagina’s die je interessant vindt of bekijk ze op je tablet of computer.

Apps voor cliënten

In het appboek voor cliënten hebben we heel veel handige apps verzameld voor mensen met een verstandelijke beperking. Nuttige apps om beter te communiceren, om dingen te leren en om bewust bezig te zijn met de gezondheid. Apps om de dag goed te kunnen plannen. En leuke apps om jezelf te vermaken.

Appboek voor cliënten

Apps voor medewerkers

In het appboek voor medewerkers staan handige apps om productiever te werken, de planning bij te houden en onderling te communiceren. Apps voor het reizen en educatieve apps.

Appboek voor medewerkers

Overige

Je vind hier informatie over betaalde apps en gratis apps, Android-apps en iOS-apps. Er staan ook tips in over functionaliteiten van de iPhone en iPad en een paar websites. En apps voor visueel beperkten.

Overige boeken

Terug naar boven