SIVT
Een interactieve, online test

De nieuwe diagnostische Sociale InformatieVerwerkingsTest (SIVT) is gemaakt in het wetenschappelijk onderzoek van Maaike van Rest. Deze interactieve, online test meet hoe een kind of jongere denkt en doet als hem of haar iets vervelends overkomt in sociaal contact. Die gedachten en ideeën kunnen heel anders zijn per persoon, maar toch allemaal leiden tot agressie.

Voor kinderen en jongeren

Aan de hand van filmpjes met realistische en relevante sociale probleemsituaties in twee leeftijdsgroepen (8-12 en 13-17 jaar) wordt de sociale informatieverwerking in verschillende stappen gemeten. Van het waarnemen en interpreteren van de sociale probleemsituatie, via het bedenken van doelen en reacties, tot het evalueren en selecteren van een reactie om uit te voeren. Op deze manier worden sterke en zwakke kanten per individueel kind gemeten.

Zorginstellingen en scholen gebruiken het

De SIVT biedt daarmee een handvat in de zorg voor kwetsbare jeugd, zoals in zorginstellingen en op (speciaal onderwijs) scholen. De uitkomsten van de SIVT bieden een goede ondersteuning bij de individuele diagnostiek, waarop aansluitende behandeling en interventie kan worden ingezet.

Probeer het eens

Wil je een keer een digitale afname uitproberen van de uitgever Hogrefe Amsterdam? Stuur dan een e-mail naar marketing@hogrefe.nl. Dan ontvang je een link om de online test in te vullen. Om de SIVT te gebruiken heb je het startpakket (handleiding + digitale afnames) en een jaarlicentie voor HTS 5 nodig. Als je nog geen licentie hebt, kun je deze hier aan jouw winkelmandje toevoegen.

Samenwerking

De SIVT is een product van het Consortium-SIVT. Dit is een samenwerking van Ambiq, De Hondsberg/Koraal, ’s Heeren Loo, Pluryn, Landelijk Kenniscentrum LVB en Vrije Universiteit Amsterdam. Als je vragen hebt over het onderzoek kun je mailen naar Maaike van Rest via m.van.rest@vu.nl