Grip op spanning

Mensen met een beperking kunnen vaak niet goed aangeven dat zij gestrest raken. Zij kunnen dan met agressie naar zichzelf of anderen reageren. Door stress goed te leren herkennen bij een cliënt, kunnen we hem of haar eerder helpen om te ontspannen.

Stress meten met HUME

Bij de stressmeting met HUME krijgen cliënten een borstband en een polsband om. Die banden meten hartslag, temperatuur, zweetproductie en beweging van de cliënt; allemaal aanwijzingen voor stress. Naast deze meting maken we ook opnames met een camera. De persoonlijk begeleider bekijkt deze beelden samen met de gedragswetenschapper en eventueel verwanten. Welk gedrag zien zij en wanneer loopt spanning op? De resultaten worden vergeleken met de metingen. Zo leren we welk gedrag hoort bij de opbouw van spanning bij een cliënt.

We gebruiken de HUME om te ontdekken waar spanning of complex gedrag vandaan komt bij cliënten. Maar ook om gedurende een dag de spanning te meten en daarop tijdig in te spelen door de cliënt te helpen de spanning te verlagen. Tenslotte kunnen we de HUME gebruiken om onze zorg aan te passen, waardoor wat wij doen geen spanning veroorzaakt bij de cliënt.