Medisch generalistische zorg in de gehandicaptenzorg
De toenemende complexiteit van zorgvragen en het groeiende tekort aan zorgprofessionals maken het steeds moeilijker om kwetsbare cliënten toegang te geven tot zorg van huisartsen, artsen verstandelijk gehandicapten en specialisten ouderengeneeskunde. Hoe organiseren en garanderen we nu en in de toekomst medische zorg aan mensen met een beperking en kwetsbare ouderen die 24-uurs zorg nodig hebben? Hoe gaan we om met de beperkte capaciteit en de ongelijke verdeling van capaciteit tussen regio’s? Ook bij ’s Heeren Loo hebben we daarmee te maken. Op deze pagina delen we voorbeelden van oplossingen.
-
De Eikenhorst in Geeuwenbrug - woon- en werkgemeenschap van ’s Heeren Loo - klopte aan bij VanBoeijen in Assen. Zij bedachten samen een passende oplossing voor de huisartsenzorg in de Eikenhorst.
Marieke Roelink, manager bij ’s Heeren Loo, vertelt: “Wij kregen twee jaar geleden bij de start van deze locatie de huisartsenzorg niet rond. Gelukkig was er uiteindelijk een huisarts bereid om in te springen. Zijn praktijk was echter 60 km verderop. Geen ideale situatie dus. Samen met VanBoeijen hebben we nu een mooie werkwijze bedacht. Zij zijn verantwoordelijk voor de medisch generalistische zorg volgens het stepped-care-principe.”
Stepped care
Frony Doornbos, manager bij VanBoeijen legt uit: “De bewoners van ’s Heeren Loo Geeuwenbrug gaan eerst naar de doktersassistent van ’s Heeren Loo op de eigen locatie. Is die niet aanwezig, dan kunnen ze terugvallen op de doktersassistent van VanBoeijen. En als de doktersassistent van ’s Heeren Loo iets niet kan oplossen, kan zij - via de doktersassistent van VanBoeijen - terecht bij de huisartsen van VanBoeijen. Verder houdt een verpleegkundig specialist van VanBoeijen elke twee weken spreekuur bij ’s Heeren Loo in Geeuwenbrug. En zo nodig kunnen de cliënten van ’s Heeren Loo naar VanBoeijen in Assen voor een afspraak met de huisarts.”
In de avond en nacht was De Eikenhorst al voorzien van huisartsenzorg via medTzorg. Daarvoor wordt nu ook nog de zogenoemde ‘verpleegkundige voorwacht’ geregeld. Dat betekent dat de begeleiders van ’s Heeren Loo ’s avonds contact op kunnen nemen met een verpleegkundige van VanBoeijen. Zij denken mee over de noodzaak om ter plaatse te komen of om medTzorg in te schakelen.
Risico-inventarisatie
De organisaties hebben een prospectieve risico-inventarisatie (PRI) gedaan om eventuele problemen voor te zijn. Roelink: “We gingen met alle betrokkenen alle processtappen na om eventuele risico’s in de nieuwe werkwijze in kaart te brengen en van tegenmaatregelen te voorzien. Na die gedegen voorbereiding zagen we het allemaal zitten. We werken nog aan het overhevelen van de medische dossiers van de ene naar de andere organisatie. En de spoedzorg overdag is nog niet ideaal. Hopelijk lukt het om hiervoor een oplossing te vinden samen met de huisartsen in de buurt. Ik ben heel blij dat VanBoeijen de deur voor ons heeft opengezet. Er was écht wederzijds vertrouwen, waardoor deze belangrijke zorg op deze manier tóch mogelijk is in Drenthe!”
-
Het woonzorgpark van ’s Heeren Loo in Noordwijk en collega-organisatie Raamwerk hebben al een jaar of tien een gezamenlijk contract met ANW zorg Nederland voor huisartsenzorg in de avond, de nacht en het weekend.
Tien jaar geleden was er geen huisartsenzorg voor het Noordwijkse woonzorgpark van ’s Heeren Loo in de avond, de nacht en het weekend. Raamwerk - met locaties in Katwijk en Noordwijkerhout - liep tegen hetzelfde probleem aan. Sabine van der Meij, manager bij ’s Heeren Loo vertelt: “Raamwerk en ’s Heeren Loo bedachten samen een constructie waarin we op die momenten wél gebruik kunnen maken van huisartsenzorg.”Beide organisaties hebben een eigen verpleegkundige voorwacht; de avond-nacht-weekend-coördinator. Zij zijn de eerste contactpersoon en bepalen of het nodig is dat er een huisarts meedenkt of meekijkt. Als dat het geval is, is er een gezamenlijk contract van Raamwerk en ’s Heeren Loo met ANW zorg Nederland. Zij zijn op werkdagen na 17.00 uur beschikbaar, in de weekends en op feestdagen. Ze hebben een poule van ongeveer 8 huisartsen die op deze manier de huisartsenhulp buiten werktijd aan de VG-organisaties biedt. Van der Meij: “Een redelijk kleine poule, dus zij zijn echt wel bekend met onze parken. Er is altijd een arts VG beschikbaar als achterwacht. De avond-nacht-weekend-coördinator en de huisarts van ANW Nederland kunnen overleggen met die arts VG. We werken al jaren zo en het bevalt ons heel goed. De gouden tip: Laat de artsen samen afstemmen en verwachtingen uitspreken, dan voelen én nemen ze vanzelf de verantwoordelijkheid en is de zorg goed geregeld.”
-
’s Heeren Loo in Bedum koos ervoor om de huisartsenzorg in te richten met een physician assistant (PA) en verpleegkundig specialist (VS). Samen met de huisarts uit de wijk wordt zo de hele eerstelijnszorg gedekt. Uiteraard in goede samenwerking met de arts VG, die vooral de complexe zorgvragen behandelt. Wil je weten hoe dit werkt? Luister dan naar de aflevering van De PA Podcast. Hierin vertelt physician assistant Annemieke Van Blijswijk over haar werk in Bedum.
Contact
Kunnen we je helpen?
Wil je meer weten over medisch generalistische zorg in de gehandicaptenzorg. Of heb je een vraag? We helpen je graag op weg. Je kunt ons op verschillende manieren bereiken. Per telefoon, e-mail of via social media. Net wat jij prettig vindt. Van maandag tot en met vrijdag zitten wij klaar om jouw vragen te beantwoorden. Van 08.00 uur in de morgen tot 18.00 uur in de avond.