Passende zorg voor mensen met LVB en psychische problemen bij de huisarts

Betrokken onderzoeker: Katrien Pouls | Thema's: Begeleiding & behandeling

Betrokken onderzoeker: Katrien Pouls
  • Arts VG
  • Onderzoeker Radboud Universiteit Nijmegen

Promotoren
Prof. dr. Geraline Leusink, prof. dr. Pim Assendelft, dr. Monique Koks-Leensen en dr. Mathilde Mastebroek

In het kort
Op 9 oktober 2024 verdedigt Katrien Pouls, voorheen arts VG in Apeldoorn, haar proefschrift over psychische zorg voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) in de huisartsenpraktijk. Het laat zien dat patiënten met een LVB en psychische problemen kwetsbaar zijn en vaak een beroep doen op de huisarts. Om de zorg aan hen te verbeteren zijn gezamenlijke inspanningen van huisartsen, andere zorgprofessionals, beleidsmakers en onderzoekers noodzakelijk. Pouls pleit voor een inclusieve maatschappij waarin mensen met een LVB de zorg en ondersteuning kunnen krijgen die ze nodig hebben.

Bevindingen

Ongeveer 6,4% van de Nederlandse bevolking heeft een LVB. Deze groep ervaart vaker problemen op verschillende levensgebieden, en heeft twee keer zo vaak psychische problemen als de algemene bevolking. Veel mensen met een LVB wonen niet in een instelling en zijn dus voor medische zorg aangewezen op de huisarts.Het onderzoek van Pouls laat zien dat mensen met een LVB niet alleen vaker psychische problemen hebben, maar ook dat deze problemen al op jongere leeftijd voorkomen, en met meerdere problemen tegelijkertijd. Dit vergroot de behoefte aan huisartsenzorg en een ondersteunend netwerk. Het valt bovendien op dat de LVB lang niet altijd wordt opgemerkt door zorgprofessionals. Huisartsen en praktijkondersteuners GGZ (POH’s-GGZ) spelen een cruciale rol in de psychische zorg voor deze patiënten, maar ervaren problemen bij het geven en coördineren van passende zorg en ondersteuning.

Vijf verbeterkansen

Pouls beschrijft vijf mogelijkheden om de psychische zorg en ondersteuning aan patiënten met een LVB in de huisartsenpraktijk te verbeteren.

Het is essentieel dat een LVB zo vroeg mogelijk wordt herkend in de huisartsenpraktijk, zodat men de communicatie, zorg en ondersteuning hierop kan aanpassen. Hiervoor is het noodzakelijk dat huisartsen en POH’s-GGZ hun ervaring en kennis over mensen met een LVB vergroten. Daarnaast moet het makkelijker worden om een IQ test - noodzakelijk voor de diagnose LVB - aan te vragen en vergoed te krijgen door de zorgverzekering.

Continuïteit
van zorg is één van de kernwaarden in de huisartsenzorg en extra belangrijk voor mensen met een LVB en psychische problemen. Maar deze staat onder druk. Taaksubstitutie kan mogelijk de continuïteit in de huisartspraktijk voor deze patiëntengroep verbeteren, bijvoorbeeld door het inzetten van een speciale praktijkondersteuner-(L)VB. Het functieprofiel hiervoor moet nog verder beschreven worden.

Het netwerk
kan de patiënt met een LVB én de huisarts of POH-GGZ ondersteunen. Betrekken, versterken en samenwerken met het netwerk is daarom van belang. Helaas blijken mensen met een LVB niet altijd een steunend informeel netwerk te hebben. Er zijn duidelijke afspraken met het sociale domein nodig om een adequaat professioneel netwerk rondom een patiënt te organiseren.

Er is weinig wetenschappelijke en praktijkkennis over de psychische zorg aan mensen met een LVB in de huisartsenpraktijk. Hierdoor moeten huisartsen en POH’s-GGZ meer vertrouwen op hun persoonlijke ervaringskennis. Het is daarom belangrijk dat beide groepen al vroeg in de opleiding in contact komen met patiënten met een LVB. Bij gebrek aan kennis en ervaring is laagdrempelig overleg met een arts VG of psychiater waardevol. In de praktijk blijkt dit echter vaak niet mogelijk.

Samenwerking
is bij deze patiëntengroep extra belangrijk vanwege de complexe problemen en de betrokkenheid van verschillende professionals. Hiervoor is het belangrijk dat huisartsen overzicht hebben van de professionals waarmee ze kunnen samenwerken in hun regio, en die ze laagdrempelig kunnen benaderen. Tenslotte moeten er heldere afspraken zijn over taakverdeling en het delen van informatie.

Financiers
WOK en Viveon

Publicaties

  • Mental healthcare for adults with mild intellectual disabilities: population-based database study in Dutch mental health services
    Auteurs: Pouls, K., Cuypers, M., Mastebroek, M., Wieland, J., Koks-Leensen, M., Leusink, G., Assendelft, W.
    Verschenen in: BJ Psych Open
    Bekijk deze publicatie
  • Mensen met lvb en psychische problemen veelal onderbehandeld
    Betreft: Pouls K.
    Verschenen in: Zorgvisie (interview)
    Bekijk deze publicatie
  • Primary mental healthcare for adults with mild intellectual disabilities: a Dutch database study
    Auteurs: Pouls, K; Koks-Leensen, M; Assendelft, W; Mastebroek, M & Leusink, G
    Verschenen in: European Journal of General Practice; 28(1):234-41
    Bekijk deze publicatie
  • Adults with intellectual disabilities and mental health disorders in primary care: a scoping review
    Auteurs: Pouls, K; Koks-Leensen, M; Mastebroek, M; Leusink, G & Assendelft, P
    Verschenen in: BJ Gen Pract;72(716):e168-e78
    Bekijk deze publicatie
  • Psychische zorg voor mensen met een verstandelijke beperking bij de huisarts
    Auteurs: Pouls, K
    Verschenen in: factsheet - gemakkelijk-lezen-versie
    Bekijk deze publicatie

Presentaties

  • Primary mental health care to people with mild intellectual disabilities; patients’, general practitioner ’s and mental health nurse’s perspectives
    Betrokkenen: Pouls, K., Mastebroek, M., Ligthart, S., Leusink, G., Assendelft, W., Koks-Leensen, M.
    Gelegenheid: NHG-wetenschapsdag 2023, Groningen
  • Primary mental healthcare for adults with mild intellectual disabilities: patients' perspectives
    Betrokkenen: Pouls, K., Mastebroek, M., Ligthart, A., Assendelft, P., Leusink, G., Koks-Leensen, M.
    Gelegenheid: Presentation WONCA 2023, Brussel