Academische Werkplaatsen
We hebben een langdurige samenwerking in de vorm van Academische Werkplaatsen. Het doel hiervan: meer kennis ontwikkelen voor nog betere zorg en ondersteuning aan mensen met verstandelijke beperkingen en hun naasten. Deze academische werkplaatsen verbinden onderzoek en praktijk.
-
Academische werkplaats Viveon staat voor een goed leven voor mensen met een verstandelijke beperking. Hiervoor doen wij onderzoek en ontwikkelen we bruikbare kennisproducten voor de zorgdriehoek van cliënt, zorgprofessional en verwant. We geloven dat onderzoek pas echt effect heeft als het goed is ingebed in de praktijk. Daarom werken we nauw samen met alle betrokkenen bij het ontdekken, onderzoeken en ontwikkelen van bruikbare handvatten voor de praktijk. Zo dragen we bij aan de ontwikkeling én omgeving van mensen met een verstandelijke beperking. Binnen Viveon doen wij samen met de Vrije Universiteit onderzoek naar thema’s als vrijheid en veiligheid, levensloop en de ontwikkeling van mensen met een verstandelijke beperking en hun naasten. Op www.viveon.nl kun je meer lezen over de onderzoeksprojecten en ontwikkelde producten voor de (zorg)praktijk.
-
In 2013 hebben ‘s Heeren Loo en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) de academische werkplaats opgericht rondom EMB. De werkplaats leverde al mooie resultaten op: drie promotieonderzoeken van Suzanne Jansen, Petra Poppes en Aafke Kamstra, vijftien internationale publicaties, vijftien presentaties in Nederland en de oprichting van het Expertisecentrum EMB. De academische werkplaats is begin 2019 uitgebreid met de Hanzehogeschool Groningen en Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen.
-
We nemen sinds 2015 deel aan de Academische Werkplaats ‘Sterker Op Eigen Benen’. Deze werkplaats richt zich op het ontwikkelen van effectieve eerstelijnszorg aan mensen met verstandelijke beperkingen. Dit door middel van wetenschappelijk onderzoek en zorginnovatie. De werkplaats ondersteunt de landelijke tendens waarbij de verantwoordelijkheid voor de zorg steeds komt te liggen bij de eerstelijnszorg. De andere partners van de academische werkplaats zijn Siza, Dichterbij, Philadelphia, Driestroom en Koraal. Kijk op de gezamenlijk website voor meer informatie.
-
Het doel van Academische Werkplaats Kajak is het vergroten van de eigen regie en participatie van kinderen, jeugdigen en jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking (LVB) en psychische problematiek. Om dit mogelijk te maken is een goede verbinding tussen de geestelijke gezondheidszorg en de LVB-zorg nodig. Door deze verbinding komen de jeugd-ggz en de LVB-zorg tot gezamenlijke kennisontwikkeling gericht op twee kerndoelen:
- Contextgebonden en ontwikkelingsgerichte diagnostiek stimuleren en verbeteren.
- Behandeling en begeleiding verbinden.
-
De Academische Werkplaats Verstandelijke Beperking en Geestelijke Gezondheid (VBGG) richt zich op mensen met een verstandelijke beperking met complexe problematiek. Het gaat om een psychische of gedragsstoornis, of een vermoeden hiervan. Het kan ook gaan om een psychosociale en/of somatische problematiek.