Cliëntendatabank

Elke dag verzamelen professionals gegevens over individuele cliënten. Gegevens over hun gezondheid, gedrag en welbevinden en over de zorg en ondersteuning die we cliënten bieden. Al die informatie bij elkaar is potentieel interessant voor onderzoek en kennisontwikkeling. Echter, deze informatie is voor onderzoekers nauwelijks toegankelijk. De Cliëntendatabank (CDB) biedt hiervoor een oplossing.

De CDB voegt waarde toe

Zorggegevens registreren we in afzonderlijke systemen, zoals het elektronisch cliëntendossier (ECD) en het huisartseninformatiesysteem (HIS).Deze systemen zijn niet ingericht voor onderzoekers. Zo is de uitwisseling van data met andere systemen onmogelijk. Terwijl deze data heel interessant is voor de beantwoording van multidisciplinaire onderzoeksvragen. Een andere beperking is dat datasystemen ‘historie’ niet consequent vastleggen. Oude informatie kan hierdoor worden overschreven door actuele gegevens. En dat is zonde als we zicht willen krijgen op, bijvoorbeeld, ontwikkelingen of op het verloop van behandelingen. De CDB lost dit soort belemmeringen niet alleen op, maar voegt ook waarde toe aan gegevens. Elke week, vaak zelfs dagelijks, maakt de CDB een kopie van de aangesloten systemen. De databank dateert de gegevens en legt deze longitudinaal vast. Hergebruik van cliëntgegevens gebeurt volgens de geldende wet- en regelgeving over het gebruik van persoonsgegevens.

CDB voor onderzoek én beleid

De CDB is sinds 2014 operationeel. We hebben daarmee de weg geopend naar wetenschappelijk onderzoek dat gebruikmaakt van routinematig geregistreerde gegevens. Dat gebeurde voor het eerst voor het promotieonderzoek van Baukje Schippers. Gegevens over toepassing van vrijheidsbeperkende maatregelen in ‘s Heeren Loo (en geregistreerd in het ECD) konden op verschillende momenten voor het onderzoek worden ontsloten. De CDB heeft zijn waarde ook al op andere terreinen bewezen:

  • Gegevensverstrekking voor beleidsmedewerkers en onderzoekers van ‘s Heeren Loo, over onderwerpen zoals doelrealisatie, prevalentie van valincidenten en de omvang van de EMB-populatie.
  • In De Data Duiken: een onderzoek naar de aard en kwaliteit van de gegevens uit het ECD. Dit heeft aanbevelingen opgeleverd voor een kwalitatief betere en meer efficiënte registratie in het ECD.
  • Een volledig overzicht van de actualiteit van behandelplannen, op verzoek van een zorgverzekeraar.