Expertisecentrum NAH
inclusief Doelgroep Experisecentrum NAH+
We ontwikkelen bij ’s Heeren Loo steeds meer kennis over mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Per jaar krijgen meer dan 100.000 mensen NAH. Mensen met een (licht) verstandelijke beperking hebben ook vaak (verborgen) NAH. De aandacht voor deze problematiek neemt toe. Als expertisecentrum helpen we met vragen en dilemma’s uit de praktijk. Dat doen we met alle kennis en kunde die we hebben en die is uitgebreid door de fusie met De Noorderbrug in 2020. Samen ondersteunen we ruim 1.200 mensen met NAH, waarvan zo’n 900 intramuraal en 300 extramuraal (cijfers 2019).
Doelgroep Expertisecentrum NAH+
In november 2024 is de locatie Ermelo van ’s Heeren Loo officieel erkend als Doelgroep Expertisecentrum niet-aangeboren hersenletsel (DEC NAH+). Mensen met NAH+ hebben naast niet-aangeboren hersenletsel ook andere ernstige problemen. Dit is een complexe combinatie van beperkingen, gedragsproblemen, aandoeningen en stoornissen. Die kunnen psychisch, sociaal en lichamelijk zijn. Mensen met NAH+ hebben intensieve begeleiding en behandeling nodig en wonen bijna altijd in een zorginstelling. Dit kan in het DEC NAH+ in Ermelo.
Praktische hulpmiddelen voor behandeling en begeleiding
Hier vind je praktische hulpmiddelen voor behandeling en begeleiding van mensen met NAH.
Kennisketen en zorgprogramma NAH
Kennis uit wetenschappelijk onderzoek en praktijk wordt verwerkt in het zorgprogramma NAH voor optimale begeleiding en behandeling.
Lees verderSignaleringslijst NAH
De signaleringslijst helpt je om de aanwezigheid van NAH vast te stellen.
Lees verderVan dwang naar perspectief
De kern van de Wet zorg en dwang is ‘Nee, tenzij’.
Lees verderWebinar Signaleren NAH
In november 2024 organiseerde het Expertisecentrum NAH een webinar over het signaleren van NAH en het gebruik van de signaleringslijst.
Lees verderOver het expertisecentrum NAH
Onze ambitie
Het expertisecentrum NAH draagt bij aan een hogere kwaliteit van leven voor cliënten met NAH. Dat doen we met NAH-specifieke ondersteuning en door wetenschappelijke kennis, praktijkkennis en ervaringskennis toegankelijk en toepasbaar te maken voor professionals en naasten. We ontwikkelen een onderbouwde methodiek als fundament van NAH-zorg en we zetten een sterke en sluitende NAH-keten neer; intern én extern. Het expertisecentrum is daarnaast een belangrijke intermediair voor de vertaling van kennisvragen uit de praktijk naar initiatieven tot of voorstellen voor onderzoek.
Speerpunten
We willen de kwaliteit van zorg voor mensen met NAH en hun naasten binnen en buiten ’s Heeren Loo verbeteren. Dit doen we door:
-
Het verzamelen, valideren, verrijken en verspreiden van kennis over:
Mild hersenletsel en de gevolgen ervan
Door de kennis over mild hersentrauma te vergroten, draagt het expertisecentrum NAH bij aan het (tijdig) signaleren en op de juiste wijze begeleiden en/of behandelen van mensen met een mild hersentrauma.
Ouder worden en NAH
We willen de kennis vergroten over ouder worden met NAH en over de toenemende kans op het oplopen van NAH bij het ouder worden. Dit draagt bij aan het (tijdig) signaleren en op de juiste wijze begeleiden en/of behandelen van ouder wordende cliënten. Dit doen we in nauwe samenwerking met het expertisecentrum Ouderen.
Kinderen en NAH
We verzamelen, valideren, verrijken en verspreiden kennis over kinderen met NAH. Daarmee draagt het expertisecentrum NAH bij aan de best passende zorg voor kinderen met NAH binnen onze dienstverlening, zoals gezinsbehandeling, kinderdagcentra, gezinshuizen en observatie- & behandelgroepen.
Diagnostiek en NAH
Door de kennis over diagnostiek en NAH te vergroten, draagt het expertisecentrum bij aan vroegtijdige en kwalitatief goede signalering en beeldvorming van NAH. Dit geeft handvatten voor begeleiding en behandeling van mensen met NAH binnen en buiten ’s Heeren Loo.
-
Mensen met NAH die intramurale ondersteuning krijgen bij ‘s Heeren Loo verschillen in cognitief, lichamelijk en sociaal-emotioneel functioneren. Bij de dagelijkse zorg gebruiken we elementen uit methodieken en werkwijzen, zoals Triple C, CGW, Perspectief, Hooi op je Vork en Foutloos leren. Door een constructieve en consistente ondersteuning (chronische revalidatie) zien we dat cliënten met NAH zich verder ontwikkelen. In deze aanpak lijkt een gemene deler te zitten. We willen deze gemene deler onderzoeken en vastleggen in beleid. Zodat dit bijdraagt aan een betere kwaliteit van zorg aan mensen met NAH en hun naasten. En aan mooi werk van de professionals, omdat zij doen wat werkt!
-
Het intramurale behandelprogramma NAH helpt ons om cliënten met NAH die bij ’s Heeren Loo wonen (en werken) op een passende en effectieve wijze te behandelen. Met het huidige extramurale behandelprogramma van Hersenz kunnen mensen met NAH die ‘uitbehandeld’ zijn zich op een aantal thema’s (bv. geheugen, emotie) verder ontwikkelen. ’s Heeren Loo ontwikkelt samen met Hersenz en een aantal andere zorgaanbieders een behandelprogramma dat passend en effectief is in de intramurale zorg onder de titel ‘Hersenz Wonen’.
In deze infographic vind je alle informatie over de kennisketen NAH bij elkaar.
Met wie werken we samen?
We werken samen met:
Hoe en waar helpen we mensen met NAH?
Verwijzen
Wil je een cliënt verwijzen, dan helpen we je op de pagina voor verwijzers graag verder.
Hoe?
We helpen mensen met NAH op veel manieren. Bekijk het overzicht met de mogelijkheden van begeleiding en behandeling.
Waar?
Wil je weten waar we mensen met NAH begeleiden of behandelen? Vul dan hieronder plaatsnaam of postcode en type locatie in, dan zie je de mogelijkheden bij jou in de buurt.
Contact
Kunnen we je helpen?
Heb je vragen over het expertisecentrum NAH? Of wil je meer weten over wat wij voor jou kunnen betekenen? Stuur dan een mailtje naar expertisecentrum.nah@sheerenloo.nl. Je kunt ook contact opnemen met ons landelijk Klantcontact. Van maandag tot en met vrijdag zitten wij klaar om jouw vragen te beantwoorden. Van 08.30 uur in de morgen tot 17.30 uur in de avond.