Dementie bij (Z)EV(M)B
Mensen met een verstandelijke beperking worden ouder. Het gevolg daarvan is dat dementie bij deze groep vaker voorkomt. Vooral bij mensen met (zeer) ernstige verstandelijke (en meervoudige) beperkingen - of (Z)EV(M)B - was het vaststellen van dementie moeilijk. Kennis en praktische handvatten waren nauwelijks beschikbaar.
Bewegingswetenschapper Maureen Wissing deed praktijkgericht onderzoek naar het belang van de diagnose dementie en de observeerbare symptomen bij mensen met (Z)EV(M)B. ’s Heeren Loo ondersteunde dit onderzoek door data aan te leveren van cliënten, en deskundigen in te zetten voor focusgroepen, observaties en het afnemen van interviews.
Het onderzoek leverde het volgende op:
- Kennismodules. In de kennismodules kunnen begeleiders en naasten leren wat de subtiele signalen van dementie zijn. En een gedragskundige of psychodiagnostisch medewerker kan de veranderingen in kaart brengen met het diagnostisch hulpmiddel.
- Diagnostisch hulpmiddel. Bestaande dementievragenlijsten bleken voor mensen met (Z)EV(M)B niet geschikt omdat ze vragen bevatten over vaardigheden die deze doelgroep vaak niet beheerst. Daarom ontwikkelde een onderzoeksteam van verschillende kennis- en zorginstellingen een op maat gesneden hulpmiddel op basis van dementiesymptomen die familieleden en begeleiders in de dagelijkse praktijk waarnemen bij mensen met (Z)EV(M)B. op.
- Vijf video’s waarin deskundigen vanuit verschillende invalshoeken vertellen over, (het belang van) signaleren, diagnosticeren (waaronder het diagnostisch hulpmiddel), belang van nulmeting, en dementie bij Downsyndroom.
Alle informatie staat op vb-dementie.nl.