Info over een verstandelijke beperking

Zoekt u informatie over een verstandelijke beperking? Hier vindt u informatie. Wij hebben jarenlange ervaring en expertise, landelijke dekking en veel cliënten met diverse beperkingen en syndromen. Hierdoor hebben wij ruime kennis over allerlei onderwerpen.

Meer weten?

Heeft u vragen of wilt u meer weten over een verstandelijke beperking en de behandeling? Neem dan contact op met een van onze ervaren medewerkers via 0800 – 3 55 55 55. Of gebruik het contactformulier.

Autisme

Autisme is een stoornis in de informatieverwerking van de hersenen. Mensen met autisme verwerken informatie die binnenkomt via de zintuigen anders. Het is voor hen lastig te begrijpen wat de ander denkt en voelt. Daardoor is omgaan met andere mensen soms moeilijk.

Lees meer over Autisme >>

Doofblindheid

Bij doofblindheid kunnen mensen zowel slecht zien als horen. Dat wil niet zeggen dat ze helemaal niets zien of horen. Doofblindheid komt bij mensen met een verstandelijke beperking vaker voor dan bij mensen zonder. Daarnaast kunnen zij de nadelige gevolgen van slecht zien en horen moeilijker opvangen. Waardoor hun verstandelijke vermogen vaak te laag wordt geschat.

Lees meer over doofblindheid >>

Ernstig meervoudig beperkt (EMB)

Mensen met een ernstig meervoudige beperking hebben veel lichamelijke en verstandelijke klachten. Ook hebben ze een laag IQ. Ze hebben meestal:

 • problemen met bewegen
 • problemen horen en zien
 • gezondheidsklachten.

Lees meer over ernstig meervoudig beperkt >>

Foetaal Alcohol Syndroom (FAS)

Het Foetaal Alcohol Syndroom ontstaat door alcoholgebruik van de moeder tijdens de zwangerschap. De alcohol komt namelijk ook in het bloed van de ongeboren baby. De lever van de baby kan de alcohol echter niet afbreken. Hierdoor ontstaan onder andere;

 • verstandelijke beperking
 • gedragsproblemen
 • lichamelijke kenmerken.

Lees meer over het foetaal alcohol syndroom >>

Licht verstandelijke beperking (LVB)

Mensen met een licht verstandelijk beperking hebben een wat lager IQ van (50-85). Ook zijn hun sociale vaardigheden minder ontwikkeld. Daardoor is het soms lastig om hun draai te vinden op school of op het werk. Soms ook hebben mensen met licht verstandelijke beperkingen soms:

 • leer- en opvoedingsproblemen
 • gedragsproblemen
 • een psychiatrische stoornis

Lees meer over licht verstandelijke beperking >>

Moeilijk verstaanbaar gedrag (MVG)

Moeilijk verstaanbaar gedrag is gedrag dat onverwacht is en we soms niet begrijpen. Mensen met MVG kunnen agressief zijn naar anderen of naar zichzelf. Ze uiten zich heel verschillend. Zowel in hoe ze denken als wat ze doen. Hun beperkingen kunnen aangeboren zijn of later zijn ontstaan.

Lees meer over moeilijk verstaanbaar gedrag >>

Niet aangeboren hersenletsel (NAH)

Niet aangeboren hersenletsel is een verzamelnaam voor alle letsels aan de hersenen die zijn ontstaan na de geboorte. Het kan op verschillende manieren ontstaan. Bijvoorbeeld door een ongeluk, maar ook door een ziekte.

Lees meer over niet aangeboren hersenletsel >>

Prader Willi syndroom (PWS)

Prader Willi Syndroom is een genetische afwijking op chromosoom 15. Het is een syndroom met geestelijke en lichamelijke kenmerken. Een van de belangrijkste kenmerken van Prader Willi Syndroom zijn eetproblemen.

Lees meer over Prader Willi syndroom >>

Smith Magenis syndroom (SMS)

Het Smith Magenis syndroom is een ontwikkelingsstoornis die kan leiden tot:

 • een langzame motorische en spraak- en taalontwikkeling
 • slaapproblemen
 • moeilijk leren
 • een verstandelijke beperking

Lees meer over Smith Magenis syndroom >>

Syndroom van Down

Het syndroom van Down is een aangeboren aandoening. Dragers van erfelijk materiaal – de chromosomen - bestaan gewoonlijk uit paren. Bij mensen met het syndroom van Down bestaat chromosoom 21 uit een drietal. Dit veroorzaakt lichamelijke en geestelijke aandoeningen.

Lees meer over het Syndroom van Down>>

Syndroom van Gilles de la Tourette

Het opvallendste kenmerk van Gilles de la Tourette zijn tics. Mensen met dit syndroom maken onverwachtse, snelle ongecontroleerde bewegingen of rare geluiden. Zij kunnen de dwang om de tics uit te voeren moeilijk tegenhouden. Anderen denken vaak dat mensen met Gilles de la Tourette zich met opzet vreemd gedragen. Daardoor kan het voor hen lastig zijn om voldoende sociale contacten te krijgen en te houden.

Lees meer over het syndroom van Gilles de la Tourette >>

Direct contact

 

MA-VRIJ  08:00-18:00 UUR

0800-3 55 55 55
WHATSAPP: 06-83 36 20 29
zet dit nummer in uw contacten

CONTACTFORMULIER

AANMELDFORMULIER