Snoezelen

Snoezelen voor mensen met een ernstige meervoudige beperking (EMB)

Snoezelen is een samentrekking van snuffelen en doezelen. In snoezelruimtes nodigen wij mensen met EMB uit met licht- en geluidseffecten, geur- en tastmaterialen om actief te worden en contact te maken..

Zien, horen, voelen en ruiken in een snoezelruimte

In een snoezelruimte staan gekleurde voorwerpen, zoals vloeistofprojectie, discobollen en gekleurde waterzuilen. We gebruiken de materialen afwisselend. Die afwisseling zorgt voor steeds nieuwe prikkels.

Er zijn voelmuren, van fluweelzacht tot borstelhard. Sommige cliënten genieten ervan om verschillende materialen te voelen. Andere hebben een duidelijke voorkeur voor één materiaal. Prikkeling van de reuk gebeurt met geurslangen of een veilig opgeborgen aromabrander. Achtergrondmuziek prikkelt het gehoor, net als de geluiden van bijvoorbeeld een windgong. De muziek is meestal licht klassiek en instrumentaal. Soms zijn er geluidsvloeren: een cliënt hoort een geluid als hij op een tegel staat of duwt.

Proeven in een kooktheater

‘s Heeren Loo heeft kooktheaters. Daar kunnen cliënten met al hun zintuigen genieten van het klaarmaken van eten. Ze kunnen horen en zien hoe bijvoorbeeld een cake wordt voorbereid en hem ruiken als hij in de oven staat. En tenslotte het resultaat proeven.

Snoezelen is ontwikkeld door 's Heeren Loo

Het snoezelen is in de jaren zeventig ontwikkeld binnen 's Heeren Loo. Inmiddels is het wereldwijd een begrip. In ruim 26 landen zijn snoezelruimtes. In de gehandicaptenzorg, ouderenzorg en psychiatrie snoezelen mensen. In de jeugdzorg hebben hyperactieve kinderen er baat bij. Vanuit de International Snoezelen Association (ISNA) is er contact met achttien universiteiten wereldwijd voor wetenschappelijk onderzoek en informatie-uitwisseling.

Direct contact

 

MA-VRIJ  08:00-18:00 UUR

0800-3 55 55 55
WHATSAPP: 06-83 36 20 29
zet dit nummer in uw contacten
CONTACTFORMULIER