Leven met een licht verstandelijke beperking

Dit is Chantal. Ze is 24 jaar en ze woont sinds kort zelfstandig in een appartement. Ze krijgt goede ondersteuning van haar vader en van haar persoonlijk begeleider. Chantal kan dus terugvallen op meerdere mensen. Dat geeft haar een veilig gevoel.

Chantal wil graag zo zelfstandig mogelijk worden. In haar eigen huis en op het werk. Samen met de persoonlijk begeleider werkt ze hieraan, volgens de methode Op Eigen Benen.

Soms is het best lastig om de dag goed in te delen. De persoonlijk begeleider helpt Chantal hierbij. Samen maken ze een rooster voor de hele week. Meer over begeleid wonen.

Chantal droomt ervan om op een kantoor te werken. Ze loopt nu stage als receptioniste. Ze neemt telefoontjes aan en helpt de mensen die aan de balie komen. Meer over werk.

Twee keer per week komt haar vader langs. Hij helpt haar met geldzaken. Ze doen samen het huishouden en doen samen leuke dingen. Ook volgt ze een cursus ‘ Omgaan met geld’ bij de academie van Zelfstandigheid.

Chantal heeft soms last van angsten. Een keer per week gaat ze naar een psycholoog van ’s Heeren Loo. Zij leert Chantal om te gaan met haar negatieve gedachten. Meer over gedrag.

Wat is een licht verstandelijke beperking?

Mensen met een licht verstandelijke beperking kunnen veel. Wel vinden ze het soms moeilijk om dingen te begrijpen. Sommigen maken moeilijk contact met anderen. Bovendien hebben ze het vaak lastig op school, op het werk of thuis. Sommige mensen met een licht verstandelijke beperking hebben leerproblemen, gedragsproblemen of een psychische aandoening.

Leven met een lichte verstandelijke beperking

Wat heeft iemand met een licht verstandelijke beperking vaak nodig?

Zelfstandig wonen, leren en werken

Samen doen we er alles aan om je zo zelfstandig mogelijk mee te laten doen in de maatschappij. We kijken vooral naar wat je wel kunt. En we leren je nieuwe dingen. Ouders en andere belangrijke personen in je omgeving zijn altijd nauw betrokken bij de begeleiding en behandeling. Samen werken we eraan dat je een eigen plek vindt. Soms binnen je eigen gezin, en misschien kun je wel zelfstandig wonen, met begeleiding. Meer over begeleid wonen.

Speciaal onderwijs

Het is belangrijk dat je je op een positieve manier kan ontwikkelen vanuit zelfvertrouwen en zelfkennis.  Daarom  is er bij het speciaal onderwijs veel aandacht voor het aanleren van (sociale) vaardigheden.

Via ’s Heeren Loo krijgt ieder kind onderwijs dat is afgestemd op zijn of haar niveau. Passend bij wat je nodig hebt. En bij je zorgvraag en mogelijkheden voor de toekomst. Zo word je zo zelfstandig mogelijk.

Leuk en nuttig werk

Bezig zijn is leuk. Je ontwikkelt je en je leert nieuwe mensen kennen. Je voelt je nuttig en van waarde. En ben je toe aan een volgende stap? Dan gaan we samen op zoek naar leuk werk of goede dagbesteding. Een plek waar je je thuis voelt. En een plek met waar je kunt groeien en jezelf kunt ontwikkelen. Onze jobcoach helpt daarbij. Denk bijvoorbeeld aan werken in een supermarkt, restaurant of een winkel. Je kunt ook een training krijgen. Stagelopen is natuurlijk ook mogelijk. Lees meer over werk.

Behandeling van probleemgedrag

Sommige kinderen hebben naast hun licht verstandelijke beperking ook gedragsproblemen. Dat is vervelend voor het kind zelf. Ook kan het een hele uitdaging zijn voor ouders, broers en zussen.

Kinderen met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen kunnen terecht in behandelcentrum Groot Emaus in Ermelo. Bijvoorbeeld wanneer ze ernstige sociale of emotionele problemen hebben. Of wanneer hun gedrag gevaarlijk of onvoorspelbaar is. In een crisissituatie kan jouw kind hier direct terecht.

Hoe kan ’s Heeren Loo helpen?

De ene persoon met een licht verstandelijke beperking is de andere niet. Daarom kan jouw kind of familielid bij ons op verschillende manieren worden begeleid en behandeld. Denk aan:

  • onderzoek naar de oorzaak van de problemen (bijvoorbeeld met diagnostisch onderzoek)
  • training of behandeling
  • ondersteuning van ouders bij de opvoeding
  • speciaal onderwijs op één van onze scholen
  • wonen: in een woongroep of begeleid zelfstandig
  • behandeling in een specialistisch behandelcentrum

Zelfstandig wonen en werken

Je wilt dat jouw kind zo zelfstandig mogelijk kan leven. Samen doen we er alles aan om dat voor elkaar te krijgen. We kijken vooral naar wat je kind wel kan. We leren je kind om met een goed gevoel nieuwe dingen te doen. We betrekken je als ouder of verzorger bij de begeleiding en behandeling. Samen werken we eraan dat jouw kind een eigen plekje vindt. Binnen het gezin of op eigen benen. Meer over wonen.

Begeleiding bij lvb: nadruk op wat je wel kunt

Als het nodig is, begeleiden we jouw kind. De nadruk ligt op wat jouw kind kan, waar hij of zij aanleg voor heeft en wat de talenten zijn. Zo krijgt jouw kind inzicht in zijn of haar eigen kunnen. Je kind leert dingen die passen bij waar hij of zij al goed in is. We gebruiken hiervoor bijvoorbeeld de methode Op Eigen Benen.

Begeleiding voor ouders en familie

Speciaal voor jou en je kind is de training Samen Stevig Staan ontwikkeld. In de training leer je samen nieuwe vaardigheden. Ook school en dagbehandeling zijn betrokken. Dat helpt jou en je kind om het geleerde in de praktijk te brengen. Wij onderzoeken samen met de Universiteit van Utrecht het effect van de training. Het Nederlands Jeugdinstituut geeft het training een goede beoordeling. Samen Stevig Staan  is voor kinderen tot     12 jaar.

Opgroeien in een gezinshuis

Het liefst woont jouw kind natuurlijk thuis. Maar soms gaat dit niet. Dan kan een gezinshuis een thuis bieden. Hier kan jouw kind opgroeien in een zo gewoon mogelijke gezinssituatie. We hebben gezinshuizen door heel Nederland. Meer over gezinshuizen.

Behandeling bij gedragsproblemen en crisisopvang: Groot Emaus

Jongeren met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen kunnen terecht in behandelcentrum Groot Emaus in Ermelo. Bijvoorbeeld bij ernstige sociale of emotionele problemen. Of als hun gedrag gevaarlijk of onvoorspelbaar is. Meer over Groot Emaus.