NAH: Niet aangeboren hersenletsel

NAH Niet aangeboren hersenletsel (NAH)

Heeft u of een familielid niet aangeboren hersenletsel (NAH)? Dan kunt u voor wonen, werken en zorg terecht bij 's Heeren Loo. Samen doen we er alles aan om u een zo fijn mogelijk leven te bieden.

Wat is NAH

Niet aangeboren hersenletsel is een verzamelnaam voor alle letsels aan de hersenen die zijn ontstaan na de geboorte. Het kan op verschillende manieren ontstaan. Bijvoorbeeld door een ongeluk, maar ook door een ziekte. Mensen met niet aangeboren hersenletsel moeten van alles opnieuw leren. Daar is veel doorzettingsvermogen voor nodig. En steun en begrip van de omgeving.

Behandeling niet aangeboren hersenletsel

Iedereen is anders. De zorg voor iemand met niet aangeboren hersenletsel verschilt dus per persoon. Daarom kunt u – of uw naaste - bij ‘s Heeren Loo op verschillende manieren behandeld worden.

Triple C

Sommige mensen met NAH hebben bij bijna alles hulp en steun van begeleiders nodig. Voor hun is Triple C een goede behandelmethode. Triple C staat voor Cliënt-Competentie-Coach. Met deze methode leggen we de focus niet meer op gedrag. We kijken juist naar wat iemand wel kan. Met de dagelijkse routines die daarbij horen.

Competentiegericht werken

Kunt u meer dingen zelfstandig doen en heeft u als doel zich verder te ontwikkelen? Dan is competentiegericht werken misschien iets voor u. Bij competentiegericht werken ligt de nadruk op wat iemand kan, waar hij aanleg en talent voor heeft. U krijgt inzicht in uw eigen competenties en leert dingen die aansluiten bij waar u al goed in bent.

Methode Vlaskamp

Mensen met een laag bewustzijn – bijvoorbeeld omdat ze in coma gelegen hebben - die niet goed kunnen communiceren, kunnen baat hebben bij de methode Vlaskamp. Bij deze methode gaan zorgverlener en cliënt een intensieve relatie met elkaar aan. De begeleider kijkt naar gedrag en signalen. Wat bedoelt iemand met dit gedrag? En wat kan iemand wel? Hieruit stelt de begeleider doelen en activiteiten op. Zo kan iemand met NAH zichzelf ontplooien en ontwikkelen en krijgt hij meer grip op zijn bestaan.

Wonen voor mensen met niet aangeboren hersenletsel

U kunt bij 's Heeren Loo op verschillende manieren wonen of zorg krijgen. U woont meestal in een normale woonwijk, samen met andere mensen met niet aangeboren hersenletsel. Waar bij u de nadruk op ligt, hangt af van uw behoefte. Maar denk aan:

  • verpleging en verzorging
  • bescherming of veiligheid
  • of juist uitdaging en stimulering van de zelfredzaamheid


Alle woningen bieden meer dan alleen een woonplek: een thuis. Want wie prettig woont, voelt zich beter.

Dagbesteding voor mensen met niet aangeboren hersenletsel

Ook qua dagbesteding is van alles mogelijk. Bijvoorbeeld:

  • stimuleren van uw zintuigen
  • activerende dagbesteding
  • werk in de maatschappij


De een heeft meer behoefte aan individuele begeleiding, de ander meer aan begeleiding in een groep. Ook hoe lang en wanneer de dagbesteding is verschilt per persoon. We kijken vooral naar wat iemand al kan en wat iemand kan leren.

Begeleiders en familie werken samen

Bij de zorgverlening van iemand met NAH werken begeleiders van wonen en dagbesteding en andere disciplines nauw samen. Maar u als familielid kan ook veel betekenen. U kent hem of haar natuurlijk het beste. Wilt u betrokken worden bij de zorg? Geef dat vooral aan!

"De familie bezit waardevolle informatie over wie de cliënt was vóórdat de schade ontstond. Deze informatie is ook belangrijk voor de professional. En dat maakt samenwerking zo belangrijk!" Maria Spruyt, begeleider bij 's Heeren Loo. Lees het hele verhaal.

Meer weten over niet aangeboren hersenletsel?

Heeft u vragen of wilt u meer weten over zorg die wij bieden bij niet aangeboren hersenletsel? Neem dan contact op met een van onze medewerkers. Telefoon: 0800-3 55 55 55. Of gebruik het contactformulier.

Direct contact

 

MA-VRIJ  08:00-18:00 UUR

0800-3 55 55 55
WHATSAPP: 06-83 36 20 29
zet dit nummer in uw contacten
CONTACTFORMULIER