Behandeling van Prader Willi Syndroom (PWS)

's Heeren Loo heeft veel expertise over Prader Willi Syndroom. Expertisecentrum Advisium van 's Heeren Loo heeft een gespecialiseerde polikliniek voor eet- en gewichtsproblemen, onder andere voor mensen met PWS. Wij werken met een speciale tool: het Happy Weight stippenplan.

Groeihormonen

Er wordt wereldwijd veel onderzoek gedaan naar PWS. Hierdoor worden de behandeling en begeleiding steeds gerichter. Op dit moment worden de kinderen en jongvolwassenen behandeld met groeihormoon. Hierdoor verandert de lichaamssamenstelling: meer spieren en minder vetweefsel. Zo kunnen ze meer calorieën binnenkrijgen zonder dik te worden.

Maar constant willen eten en het vervelende gedrag hieromheen blijft. En in een gezin is dit niet altijd makkelijk. Daarom kijken we samen hoe we dit gedrag en de eetproblemen het beste kunnen aanpakken. Een succesvolle methode hierbij is het Happy Weight-stippenplan.

Hulp bij eet- en gewichtsproblemen: Happy Weight-stippenplan

Al meer dan 20 jaar is het Happy Weight stippenplan een succesvolle methode om eetproblemen van mensen met PWS te verminderen. Het plan helpt ouders en verzorgers van kinderen en volwassenen met PWS om de voeding en het gewicht onder controle te houden. Kinderdiëtist en diëtist verstandelijk gehandicaptenzorg Jose Veen begeleidt u hierin.

Iedereen krijgt een persoonlijk plan

Iedereen krijgt een plan wat op maat gemaakt is. De diëtist kijkt hierbij onder andere naar:

  • het soort syndroom
  • lichamelijke gegevens als lengte, gewicht, geslacht en bloedwaarden
  • medicijnen die iemand slikt
  • andere problemen of stoornissen die iemand heeft
  • de woonsituatie (bijvoorbeeld of iemand in een woongroep woont of thuis)


In het plan staat precies wat en hoeveel iemand mag eten. Samen maken we duidelijke afspraken over wat wel en niet mag. Mensen met PWS hebben veel behoefte aan duidelijkheid.

Hulp bij gedragsproblemen

Zijn de gedragsproblemen van uw kind zo groot dat u extra hulp nodig heeft? Dan kunt u ook bij ons terecht. Wij werken hiervoor samen met een coach die gespecialiseerd is in PWS en gedragsproblemen. U kunt dit altijd bespreken met de diëtist.

Iedereen kan bij ons terecht

Onze polikliniek zit in Wekerom, maar iedereen in Nederland kan bij ons terecht. Speciaal voor mensen in Rotterdam houdt José Veen geregeld een spreekuur in het Erasmus MC en het Sophia Kinderziekenhuis.

Meer weten over de mogelijkheden?

Heeft u vragen of wilt u meer weten over de behandeling van PWS bij 's Heeren Loo? Dan kunt u contact opnemen met een van onze ervaren medewerkers: telefoon: 0800 – 3 55 55 55. Of gebruik het contactformulier.