Eetproblemen bij Prader Willi Syndroom (PWS)

 Cliënten met een verstandelijke beperking.

Mensen met Prader Willi syndroom hebben vaak honger en zijn eigenlijk nooit verzadigd. Hoe erg het systeem in de hersenen dat ons eetpatroon regelt is verstoord, hangt af van welke variant van het syndroom iemand heeft. Iemand met Prader Willi syndroom wil blijven eten, denkt eraan en droomt ervan.

Ook heeft iemand met Prader Willi syndroom een zuinige stofwisseling. Hij of zij heeft maar 65% van de hoeveelheid calorieën nodig van iemand zonder het syndroom. Een lastig probleem. Want hoe houd je controle op hoeveel iemand eet? En waar moet de grens liggen qua calorieën om overgewicht te voorkomen?

Eetproblemen veranderen

De eetproblemen van iemand met Prader Willi Syndroom veranderen. Een kind met PWS moet zich gezond kunnen ontwikkelen en groeien, net als ieder ander kind. Maar bij de geboorte heeft een kind last van spierslapte, en is voeden een hele klus. Het kindje kan niet goed zuigen en slikken. Je kind voeden is het meest primaire wat je voor je kind kan doen en het is heel akelig als dat niet goed gaat. Sondevoeding is vaak nodig.

Happy weight-stippenplan

In eigen tempo leert een kind met PWS langzaam ‘gewoon' eten en drinken. En ben je als ouders blij dat het eindelijk lukt er genoeg voeding in te krijgen. Dan slaat het moeilijk tot slecht eten om in te veel eten en niet kunnen stoppen met eten. Heel lastig voor ouders. Want je moet met je aanpak helemaal om. En hoe doe je dat in je gezin? Hiervoor hebben we het Happy Weight-stippenplan ontwikkeld.
 

Direct contact

 

MA-VRIJ  08:00-18:00 UUR

0800-3 55 55 55
WHATSAPP: 06-83 36 20 29
zet dit nummer in uw contacten
CONTACTFORMULIER