Syndroom van Gilles de la Tourette

Maakt uw kind onverwacht rare geluiden of wilde bewegingen? Kijken mensen daardoor raar naar hem? Wordt uw zoon of dochter daarmee gepest op school? Dan kunnen de specialisten van 's Heeren Loo mogelijk helpen. Met tips, raad én daad.

Het opvallendste kenmerk van Gilles de la Tourette zijn tics. Mensen met dit syndroom maken onverwachtse, snelle ongecontroleerde bewegingen of rare geluiden. Zij kunnen de dwang om de tics uit te voeren moeilijk tegenhouden. Anderen denken vaak dat mensen met Gilles de la Tourette zich met opzet vreemd gedragen. Daardoor kan het voor hen lastig zijn om voldoende sociale contacten te krijgen en te houden.

Het syndroom van Gilles de la Tourette komt 1,5 tot 3x vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Welke tics zijn er?

De eerste tics beginnen meestal zo rond het 7e levensjaar en zijn gewoonlijk eenvoudig. Bijvoorbeeld knipperen met de ogen, bewegen van de tong, huppelen, snuffen of de keel schrapen.

Later kunnen de tics ingewikkelder worden. Bijvoorbeeld:

  • aanraken van personen of voorwerpen,
  • fladderbewegingen maken;
  • nadoen van bewegingen of geluiden van anderen;
  • obscene gebaren of geluiden maken.  

Met het ouder worden nemen de tics vaak af in heftigheid en komen ze minder vaak voor. Soms verdwijnen ze helemaal bij het bereiken van de volwassen leeftijd.

Bijkomende verschijnselen

Soms zijn er naast tics ook andere verschijnselen:

  • obsessies en dwangmatige handelingen;
  • hyperactiviteit en impulsief gedrag.

Gilles de la Tourette en een verstandelijke beperking

Het syndroom van Gilles de la Tourette komt relatief vaker voor bij mensen met het syndroom van Down. Dit geldt ook voor mensen met autisme.

De diagnose syndroom van Gilles de la Tourette

Het is soms lastig onderscheid te maken tussen tics en de stereotype bewegingen die bij autisme horen. Ook het onderscheid tussen dwanghandelingen horend bij een dwangstoornis en tics is soms moeilijk.

Voor het syndroom van Gilles de la Tourette geldt:

  • Er zijn meerdere tics met beweging en/of geluid.
  • De tics doen zich meerdere keren per dag voor, meestal meerdere tics achter elkaar.
  • De tics treden bijna dagelijks op of in wisselende mate gedurende minstens een jaar. Eventuele symptoomvrije perioden duren niet langer dan 3 maanden.
  • De tics zijn voor het 18e levensjaar begonnen.

Hoe kunnen wij u helpen?

Wilt u weten of kind met een verstandelijke beperking het syndroom van Gilles de la Tourette heeft? En wilt u handvatten hoe u hem daar zo goed mogelijk bij kan begeleiden? Bij de poliklinieken van Advisium werken artsen en gedragskundigen die u hierbij kunnen adviseren. Link naar diagnostiek en behandeling op de website

Meer weten

Heeft u vragen of wilt u meer weten over het Syndroom van Gilles de la Tourette en de behandeling of begeleiding? Neem dan contact op met een van onze ervaren medewerkers via 0800-3 55 55 55. Of stel hier uw vraag.

Mis niks

Op de hoogte blijven van wat er speelt bij 's Heeren Loo? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste artikelen van onze website.

Direct contact

 

MA-VRIJ  08:00-18:00 UUR

0800-3 55 55 55
WHATSAPP: 06-83 36 20 29
zet dit nummer in uw contacten
CONTACTFORMULIER