Zorgdomotica

Of je nu zelfstandig woont, komt logeren of beschermd woont: veiligheid is een randvoorwaarde om prettig te kunnen leven. Daarom maakt 's Heeren Loo gebruik van technische hulpmiddelen die ervoor zorgen dat deze veiligheid er is. Zorgdomotica noemen we dat. Hierbij kun je denken aan het uitluisteren 's nachts of het gebruik van een persoonlijk alarm overdag.

Wat is zorgdomotica?

Zorgdomotica is de inzet van technische hulpmiddelen in een huiselijke omgeving. Deze hulpmiddelen hebben als doel het vergroten van de veiligheid en zelfredzaamheid van cliënten. Zowel overdag als in de nacht.

Mensenwerk

Zorg is mensenwerk en dat moet het ook blijven. Maar technische hulpmiddelen kunnen de zorg veiliger en prettiger maken. Bij alle zorgdomotica toepassingen wordt altijd gekeken of het waarde toevoegt in de zorg en ondersteuning van de cliënt. Daarom worden afspraken altijd samen met de cliënt en zijn of haar familie gemaakt en vastgelegd in het Elektronisch Cliënten Dossier.

Welke vormen van zorgdomotica zijn er?

Epilepsiemelders

We hebben verschillende bedmatten welke stille epilepsieaanvallen herkennen bij cliënten en alarm slaan mocht dat nodig zijn. Door deze bedmatten te gebruiken kunnen cliënten met epilepsie veilig slapen, zonder het gevaar dat een epileptische aanval onopgemerkt blijft.

Spreek/luistersystemen

Voor veel cliënten is het een hele geruststelling als ze even met iemand kunnen spreken. Daarom zijn veel cliëntkamers en algemene ruimtes uitgerust met spreek/luisterverbindingen. Zo kan de cliënt 's nachts altijd iemand spreken, maar worden zorgmedewerkers ook direct gealarmeerd wanneer cliënten om welke reden dan ook schreeuwt, bijvoorbeeld bij een aanval of pijn.

Camerasystemen

In enkele situaties is het in belang van de veiligheid van de cliënt noodzakelijk om niet alleen een luisterverbinding maar ook een beeldverbinding te hebben. Op deze manier kunnen zorgmedewerkers de cliënt beter in de gaten houden gedurende de nacht. Door cliënten wordt dit als stukken minder bedreigend en frustrerend ervaren dan wanneer de nachtzorg ieder kwartier fysiek komt kijken of alles goed is.

Alarmknoppen

Naast spreek- en beeldverbindingen is er nog een mogelijkheid voor cliënten om 's nachts de zorgmedewerkers op te roepen. Hiervoor is een breed scala aan alarmknoppen en oproepknoppen geïntroduceerd in verschillende vormen. Door op een knop te drukken, geeft de cliënt aan dat hij/zij ondersteuning of hulp nodig heeft.