15 jaar op de Slaappoli: alles behalve slaapverwekkend

Wiebe

Na 15 jaar heb ik afgelopen week afscheid genomen van de Slaappoli in Wekerom. In deze jaren heb ik veel geleerd. Wat ik me nog goed herinner van mijn gesprekken met huisartsen in die tijd, is de zin “Slaapproblemen horen erbij, daar kan je niets aan doen.” Maar gelukkig kwam ik erachter dat we bij de poli echt een oplossing kunnen geven.

Slaapproblemen

Bij de polikliniek weten we veel over slaapproblemen. En dan specifiek bij mensen met een (lichte) verstandelijke beperking. Want net als ik, heeft u vast wel eens moeite met slapen. Bijvoorbeeld als u een sollicitatiegesprek heeft de volgende dag. Maar meer dan de helft van de mensen met een verstandelijke beperking heeft er blijvend last van. De specialisten van de slaappoli onderzoeken waar het slaapprobleem vandaan komt. We onderzoeken en behandelen uw kind. En samen kijken we hoe we de slaapproblemen kunnen oplossen. Of in ieder geval de situatie kunnen verbeteren.

Voor iedereen beter

Bent u ook zo chagrijnig als u slecht geslapen heeft? Moet u eens indenken hoe dit is voor mensen met een verstandelijke beperking. Die soms al gedragsproblemen hebben. De extra zorg die er dan nodig is voor uw kind, zorgt er ook voor dat hij of zij minder zelfstandig is. Ook kunt u als ouder van een kind met slaapproblemen zelf niet uitgerust aan uw dag beginnen. En als u nog andere kinderen thuis heeft wonen, zullen zij ook rustiger slapen als de problemen verholpen zijn. Allemaal redenen voor mij en mijn collega’s om ons uiterste best te doen om de problemen van uw kind op te lossen.

Veel geleerd

Wat ik de afgelopen jaren geleerd heb, heeft vooral te maken met ‘melatonine’. Een stofje in de hersenen dat de biologische klok regelt. ’s Avonds en ’s nachts maken we dit stofje aan. Bij veel mensen met een verstandelijke beperking gebeurt dit te weinig. En vaak ook niet op de juiste tijden. Om dit op te lossen, krijgen veel van hen het stofje in een pil van de dokter. Maar wat ik ook ontdekt heb, is dat meer dan de helft van de mensen met een verstandelijke beperking de stof niet goed kan afbreken. En het teveel dat dan ontstaat, zorgt ervoor dat de slaapproblemen terugkomen. Gelukkig hebben we ook ontdekt hoe je van tevoren redelijk kan voorspellen of iemand de stof niet goed kan afbreken. Dit doen we door de hoeveelheid ervan te meten in het speeksel. Hierdoor kunnen we de dosis precies op uw kind aanpassen.

De toekomst

Ik neem dan wel afscheid van de Slaappoli, maar ik ga gewoon door met onderzoek doen. Ik wil er graag achterkomen hoe het zit met de aanmaak van het stofje bij mensen die vroeg verouderen. Of de ziekte van Alzheimer hebben. Op mijn collega’s bij de Slaappoli kunt u natuurlijk blijven rekenen. Zij doen hun uiterste best om u en uw hele gezin een goede nachtrust te geven.

Graag wil ik tot slot nog wat tips met u delen:

•Zorg voor een vast ritueel voor en tijdens het naar bed gaan.
•Zorg dat uw kind voor en tijdens het naar bed brengen alleen nog dingen doet die hem of haar rustiger maken (geen spannend verhaaltje/filmpje/spelletje).
•Zorg dat uw kind op een vast tijdstip naar bed gaat en opstaat.
•Leer uw kind om in de eigen kamer en in het eigen bed in slaap te vallen.
•Zorg voor een goede slaapomgeving: bed, donker, rustig, niet te warm of te koud.
 
Wiebe Braam
Arts Verstandelijk Gehandicapten (AVG)

Gerelateerde items

Terug naar boven